© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

1. Afrika Maarif Spor Oyunları Türkiye'de Yaşanan Depreme Yönelik Destek Mesajlarıyla Başladı

51 ülkede faaliyet gösteren okullarıyla dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Maarif Okulları, elde ettiği akademik başarıların yanında gerçekleştirdiği sportif ve kültürel etkinliklerle de adından söz ettiriyor. Bu kapsamda yapılan ve 10 ülkeden 1500 sporcunun katıldığı 1. Afrika Maarif Spor Oyunları’nın ilki, Batı Afrika ülkelerinden Mali’de gerçekleştiriliyor.

Etkinliğin açılış törenine Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Mali Milli Eğitim Bakanı Dedeou Ousmane, Mali Gençlik ve Spor Bakanı Mossa Ag Attaher, Türkiye Cumhuriyeti Bamako Büyükelçisi Murat Mustafa Onart ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde, Türkiye’de yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu ve stadyuma depremzedeler için destek pankartları asıldı.

"Futboldan voleybola, yüzmeden ve uzun atlamaya kadar birçok dalda yapılacak müsabakalarda yarışacak binlerce sporcumuzun heyecanını şimdiden görebiliyorum"

Törende konuşan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, sözlerine 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depreme değinerek başladı. 14 milyona yakın vatandaşımızın yaşadığı 11 ilimizde etkili olan depremlerin çok büyük bir yıkıma yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Akgün, “Artçı sarsıntılar hâlâ devam ediyor. Adeta bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumdayız. Toplamda 46 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar geride kalanlara sabır diliyorum. Yaşadığımız sıkıntılar büyük olsa da var gücümüzle yaraları sarıyoruz. Bu süreçte en büyük destekçilerimiz, sizler gibi dostlarımız ve kardeşlerimizdir. Ulaştırdığınız destekleriniz ve ettiğiniz dualar için sizlere müteşekkiriz. Türk milleti bu zor gününde derdiyle dertlenenleri ve kendisine uzatılan yardım elini hiçbir zaman unutmayacaktır.” dedi.

Türkiye Maarif Vakfının, Türkiye’nin uluslararası eğitim alanında dünyaya açılan penceresi olduğuna, TBMM tarafından kabul edilen özel bir kanunla 2016’da kurulduğuna değinen Prof. Dr. Akgün, Vakfın amacının Türkiye adına yurtdışında örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri vererek Türkiye ile ilgili ülke halkları arasında sosyal ve kültürel alanda insani bağları geliştirmek olduğunu söyledi.

Halihazırda 51 ülkede 440 eğitim kurumumuz bulunduğunu aktaran, bunların 418’i K-12 seviyesindeki okullardan oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Birol Akgün, “Afrika’da 25 ülkede 191 okulda 21053 öğrenciye 3810 yerel ve Türk çalışanla eğitim veriyoruz. Mali Cumhuriyeti’nde de 28 okulda 3425 öğrenciye eğitim vermekteyiz. Bu fırsatı bize sundukları ve yakın iş birlikleri için Mali Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Oyunlara katılan ülkelerle bu vesileyle kurulan münasebetlerin ve katılımcılar arasında gelişen pozitif enerjinin herkese yeni bir kültürel diplomasi kapısı açacağını düşündüğünü söyleyen Prof. Dr. Birol Akgün, “Oyunlara 10 ayrı ülkeden, 1500 sporcunun katılması, bu umudumuzu güçlendiriyor. Futboldan voleybola, yüzmeden ve uzun atlamaya kadar birçok dalda yapılacak müsabakalarda yarışacak binlerce sporcumuzun heyecanını şimdiden görebiliyorum. Oyunların halklarımızı birbirine yaklaştıran yeni ve kalıcı ilişkiler kurulabilmesine imkân sağlayan diplomasi yönü de bizleri en az sizler kadar heyecanlandırıyor.” diyerek yarışmalarda boy gösterecek gençlere başarılar diledi.

"Etkinlik birlik ve beraberliğimize katkı sunacak"

Prof. Dr. Birol Akgün’ün ardından söz alan Büyükelçi Onart, “Türkiye’de yaşanan bu zor dönemde yanımızda olan Mali’ye ve tüm kardeş Afrika ülkelerine teşekkür ederim. Bugün çok gururluyum. Çünkü Maarif Vakfı ve Mali’nin desteği ile 10 ülkenin gençlerini bir araya topladık.” sözleriyle etkinliğin birlik ve beraberliğe katkı sunacağına işaret etti.

Mali Milli Eğitim Bakanı Dedeou Ousmane “Kardeş ülke Türkiye’de depremde vefat eden herkese Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Mali tüm devlet gücü ile bu zor zamanda Türkiye'nin yanındadır. Ülkemize misafir olarak gelen tüm sporculara ve buna vesile olan Türkiye Maarif Vakfına teşekkür ederim.” dedi.

Mali Gençlik ve Spor Bakanı Mossa Ag Attaher ise, “Türkiye Maarif Vakfını bu organizasyonda sporun değerini gösterdiği ve çocuklarımıza sporu sevdirdiği için tebrik ediyorum. Üç gün boyunca Bamako’nun genç sporcuları ve Afrika’nın kardeş ülkelerinden gelen sporcularımız sporun farklı dallarında yarışacaklar. Ülkemize hoş geldiniz. Bu kıymetli organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” cümleleriyle şükranlarını dile getirdi.

10 Ülkeden 1500 Sporcu

Mali, Nijer, Togo, Gine, Gambiya, Gabon, Senegal, Kamerun, Moritanya ve Fildişi Sahili’nden 1500 sporcunun katıldığı 1. Afrika Maarif Spor Oyunları üç gün boyunca devam edecek. Yarışmaların sonunda dereceye giren kişi ve takımlara ödülleri takdim edilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER