© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

Anayasa Mahkemesi üniversitelerde yapılan disiplin soruşturmalarını düzenleyen 2547 sayılı kanunun bazı kısımlarını iptal etti

Anayasa Mahkemesi; 2547 sayılı kanunda, disiplin işlemleri ile ilgili maddelerde savunma hakkına yönelik üç cümleyi iptal etti. İptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi, 2 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile 2547 sayılı kanununi personellerin disiplin işlemlerini düzenleyen bazı kısımlarını iptal etti.

İşte iptal edilen kısımlar:

Soruşturmayı yapanın yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen tarihte geçerli bir mazereti olmaksızın savunmasını yapmayan, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır. Disiplin cezası vermeye yetkili makamlar gerek görürse, isnat edilen fiil ve soruşturma raporunda önerilen disiplin cezasını da belirtmek suretiyle, bu maddedeki esaslar çerçevesinde (a) ve (b) bentlerindeki usule göre tekrar savunma isteyebilir. Savunmaya davet yazısında hakkında disiplin soruşturması açılan fiilin neden ibaret bulunduğu, savunmasını belirtilen sürede yapmadığı takdirde savunmasından vazgeçmiş sayılacağı bildirilir.

 

İptal edilen maddelerle ilgili önümüzdeki günlerde yeni bir düzenleme yapılması gerekecek. Bu düzenleme de anayasa mahkemesi kararının gerekçesinde belirtilen açıklamalara dikkat edilmesi yerinde olacaktır. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde özetle disiplin soruşturmalarında savunma, soruşturmanın bitimine müteakip disiplin amiri tarafından alınacak. Savunma istem yazısında isnad edilen fiil ve teklif edilen disiplin cezasına yer verilecek hususlarına işaret edildi.

Anayasa Mahkemesi kararı için tıklayınız.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER