© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

Genel Başkan Yalçın 41. AB-KİK Toplantısına Katıldı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Belçika’nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen 41. AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) Toplantısına katıldı.

Enerji kaynakları yeşil ve dijital dönüşüm, bölgesel ve küresel istikrar, göç ve sivil toplum üst başlıklarının istişare edildiği toplantıda Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri ele alınarak; Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) başvurusundan bu yana 64 yıl geçtiği dile belirtildi. Türkiye tarafının bütün çaba ve gayretlerine rağmen sürecin başarı ile sonuçlanamamasından dolayı emek hareketinin de AB üyeliği gerçekleşememesinden kaynaklanan kaybının büyük olduğu belirtilirken emek hareketi ekseninden bakıldığında AB perspektifinden vazgeçmeden çalışmaların gerçekleştirildiği konusun da altı çizildi.

Sosyal diyalog mekanizması geliştirilmeli
Sosyal diyalog mekanizmasının eksiksiz işletilmesinin önemine değinilen toplantıda, Türkiye AB Karma İstişare Komitesi’nin 2 senedir toplanamamasının büyük bir eksiklik olduğu ifade edildi. Görüşmelerde benzer bir durumun vize serbestisi sürecinde de yaşandığı dile getirilirken; Türkiye’nin 72 kriterin 65’ini yerine getirdiğini, sürecin bir an önce çözüme kavuşması için elinden geleni yaptığını ancak 6 konuda anlaşmazlık olduğu öne sürülerek sürecin yarıda bırakıldığına vurgu yapıldı.

Toplantıda Avrupa’da hızla yayılan İslamofobi konusu da görüşüldü. İslamofobi, ırkçılık, ayrımcılık ve nefret söylemleri gibi olgulardan Avrupa’nın hızla kurtulması gerektiği görüşünün ön plana çıktığı toplantıda; yaşanan çifte standardın gelecekte Avrupa ülkelerine de zarar vereceği belirtildi.

“Baskı iddiaları gerçeği yansıtmıyor”
Toplantıda konuşan ve Türkiye’de sendikacılara yönelik baskı yapıldığı ve sendikaların yurtdışına sığındığı yönünde yapılan eleştirilere tepki gösteren Genel Başkan Yalçın, “Sendikacılık yaptığı için baskılanan ve yurtdışına çıkan bir kişi gösteremezsiniz. Bu ülkemize haksız eleştiri olur. Teröre müzahir faaliyetler ve ülkemize iftira niteliğindeki suçlar dolayısıyla karşılaşılan hukuki yaptırımlar çarpıtılmamalı. Bu ülkemize haksızlık olur. Bunu kabul edemeyiz” dedi.

Ülkemizi derinden sarsan ve 50 bin üzerinde vatandaşımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinin ardından ulusal ve uluslararası emek örgütlerinde yapılan yardımların önemine değinilen görüşmelerde Karma İstişare Komitesi’nin birlikte çalışma reflekslerinin ve istişarelerin önemli olduğu ifade edildi.

Türkiye’deki emek örgütleri olarak sivil toplum alanında hazırlanan raporların istişare edildiği toplantıda sosyal diyalog mekanizmalarının geliştirilmesi ve sorunların çözümü noktasında uzlaşı sağlanması fikri ön plana çıktı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER