© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

Genel Müdür Mustafa Canlı "Doğal Dil İşleme Çalıştayı"na Katıldı

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı, Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen "Doğal Dil İşleme Çalıştayı"na katıldı.

Çalıştay, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu iş birliğiyle doğal dil işleme alanında bilgi paylaşmak ve Türk Dil Kurumunun ihtiyaçlarına yönelik olası teknolojik açılımları tartışmak amacıyla 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde Ankara'da gerçekleşti.

Türk Dil Kurumu faaliyet alanlarına katkı sağlayabilecek araştırma çıktılarını tanıtmak; dil teknolojileri alanındaki son teknolojik gelişmeleri paylaşarak katılımcıları bu alandaki güncel durumu anlamaya teşvik etmek ve dil teknolojileri üzerine projelerde ortak fırsatlar oluşturmayı hedefleyen çalıştayın açılış konuşması, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert tarafından gerçekleştirildi. Mert, konuşmasında çalıştayın Türkçe ile bilgisayar bilimleri arasında önemli köprüler kurulmasına vesile olacağını belirtti.

Genel Müdür Canlı'nın da söz aldığı çalıştayın ilk gününde, Türkçe Sözlük'ün mevcut durumunun değerlendirilmesi, kitle kaynak kullanımı ile deyim derlemi oluşturulması, büyük dil modelleri ile deyim derlemi oluşturulması gibi konulara değinildi.

Programın ikinci gününde ise "Yabancılara Türkçe Öğretimi Oturumu"nda sözcük seviyeleri ile metin seviyesi belirleme metotları üzerinde durularak "İşaret Dilleri Sözlüğü Oturumu"nda da işaret dilleri sözlüklerinin makine okunurluğu ile bu sözlüklerin birleştirilmesi çalışmaları ele alındı.

İki gün süren "Doğal Dil İşleme Çalıştayı" yapılan değerlendirmenin ardından geleceğe dönük çalışmaların belirlenmesi ile tamamlandı. Çalıştayın sonunda ise katılımcılara teşekkür belgesi ve Türkçe Sözlük ve Ortaokul Sözlüğü takdim edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER