© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

İl Dışında Özür Durumu Olan Öğretmenler İl/İlçe Emri, İl İçinde Özür Durumu Olan Öğretmenler İlçe Emri Bekliyor

İl dışında özür durumu olan öğretmenler il/ilçe emri, il içinde özür durumu olan öğretmenler ilçe emri bekliyor

Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerden tercihlerine yerleşemediği takdirde ilan edilen diğer eğitim kurumlarına tercih dışı kura ile atanmayı kabul etmeleri halinde bu eğitim kurumlarına da atanamadıkları takdirde, oluşabilecek ihtiyaç halinde eğitim kurumlarına atamaları yapılmak üzere özrünün bulunduğu il/ilçe emrine atanma hakkına il/ilçe emri denilmektedir.

Bu durum 652 Sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar Ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Atamalar" başlıklı 37. maddesi 6. fıkrasında ise; "(6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması halinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir." şeklinde yer almaktadır.

Bu yıl da özür durumu yer değiştirmelerinde il emri uygulaması verilmeyip, yer degistrmesi yapılmayan öğretmenlere tekrar başvuru hakkı verildi.

Fakat başvuru yapan çok sayıda öğretmenin hizmet puanı yetersizliği ya da alanında boş kontenjan bulunmadığından yer değişikliği yine yapılamayacak.

Mazerete bağlı yer değişikliği yapamayan öğretmenlerimize il ve ilçe emrine atanma hakkı verilerek, Anayasa ile güvence altına alınan sağlık ve aile bütünlüğünün korunması gibi temel hakların korunmasını ve mağduriyetlerin giderilmesi yerinde bir uygulama olacaktır.

Ayrıca MEB hemen hemen her yıl il emri uygulaması yapmakta iken il içinde ilçeler arasında özür durumu olan öğretmenlere il içinde ilçe emri uygulamamaktadır.

Fakat iki ilden daha uzak ilçelerde çalışmaya mahkum edilerek aile bütünlüğü bozulmuş öğretmenler ise halen özürlerinin bulunduğu ilçelere gelemediler. 

Özrünün bulunduğu ilçeye atanmayan öğretmenler, özrünün bulunduğu ilçe ile görevli olduğu ilçe-köyü arasında gidiş geliş yapmaktadır. Bu öğretmenlerden bu durumu 7-8 yıldır yaşayanlar bulunmaktadır.

Gidiş geliş yapan bu öğretmenlerimiz; 50-100-150-200 km ve hatta daha üstü olan uzun yollar ve saatler sonra ailelerine kavuşmaktadırlar.

Antalya, Mersin ve Hatay ilerini örnek verecek olursak ilçeler arasında 200 km den fazla mesafeler bulunmaktadır.

MEB, artık bu öğretmenlerin aile bütünlüğü konusuna daha ciddi yaklaşmalı, il içinde başvuru yapmış ama yer değiştirme şansı olmayan öğretmenlerimize ulaşım imkanı göz önünde bulundurularak bir çözüm bulunmalıdır. Bazı il milli eğitim müdürlükleri bu sorunu geçici görevlendirme ile çözmekteler. 

Fakat yıllardır biriken bu il içi özür durumu sorunu yaşayan öğretmenlerimiz özürlerinin bulundugu ilçeye, il dışından özür durumu başvurusunda bulunan öğretmenlerimiz de özürlerinin bulunduğu ildeki ilçeye son bir kez atanarak bu sorunlar çözülmeli bu sorunların bir daha yaşanmaması için mevzuatlarımızda çözüme yönelik köklü değişiklikler yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER