© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

İşte kamu şeflerinin talepleri

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFINDAKİ ŞEFLER

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SADECE ÖĞRETMENLERDEN İBARET DEĞİL AYNI ZAMANDA GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFINDA GÖREV YAPAN EĞİTİM ÇALIŞANLARIDA BULUNMAKTADIR.

YÖNETİCİ OLARAK GÖREV YAPAN ŞEFLERDE BUNLARA DAHİLDİR. BUGÜNE KADAR HİÇBİR MİLLİ EĞİTİM BAKANI VE PARTİ LİDERİ GENEL İDARE HİZMETLERİNDEN BAHSETMEYEREK ŞEFLER DE DAHİL TÜM GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI ÇALIŞANLARINI YOK SAYMIŞ VE YOK SAYMAKTADIR.

BİZ BU YOK SAYILMAYA KARŞIYIZ. BU BAĞLAMDA;

Şefler kamuda memur kadrolarında olarak görev yapan üniversite mezunu personel arasından kurum Görevde Yükselme Sınavları sonucunda başarı gösterip “Yönetici” kadroya geçiş yapan kamu görevlileridir.

ŞEFLERİN GÖREV VE YETKİLERİ

Şeflik, 10/07/2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 509. maddesinde hiyerarşik sistem içerisinde şube müdürlüğünün altında gösterilmiştir.

Keza 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Şefler; Amir ve yardımcıları, Zabıta Baş komiseri gibi yönetici kadro içinde belirlenmiştir. Yine her kurumun Görevde Yükselme Yönetmeliklerinde şube müdürü ile birlikte "Yönetim Hizmetleri Grubu" içinde belirlenmiştir.

ŞEFLERİN MALİ SORUNLARI

666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu çalışanlarının ek ödeme oranları belirlenmiştir. Bu düzenleme ile; kamuda aynı sınıf ve unvanda görev yapan kamu çalışanları arasında oluşmuş ücret farklılıklarının ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Eşit işe eşit ücret amacıyla kamudaki tüm kadroların ücret dengesinin sağlanmasına yönelik yapılan bu düzenleme yasanın amacına ve ruhuna uygun yapılmadığı gibi var olan ücret dengelerini alt üst etmiştir. Zira 666 sayılı KHK. de şeflerin ek ödeme oranı düşük tutularak, mali yönden büyük kayıplara uğratılmışlardır. Yönetim hizmetleri grubu içinde yer alan şube müdürü ile şefler arasındaki ücret farkı, 666 sayılı KHK öncesinde derece bazında 550-600 TL. civarındayken, bu düzenleme sonrası ücret farkı giderek açılmıştır. Öte yandan şef ile maiyeti altındaki memur (Teknisyen) arasındaki maaş aralığı sadece 100 TL. indirilmiştir. Bu durum kamudaki hiyerarşik sistemi bozup, kurum içi çalışma barışını olumsuz yönde etkilemektedir.

YÖNETİM KADEMESİNDE BULUNAN ŞEFLERLE DİĞER YÖNETİCİLERİN 3600 EK GÖSTERGE KAYNAKLI YÖNETİCİ AYRIŞTIRMA SORUNU

Son dönemde İmam, Öğretmen, Hemşire ve Polislere maaş ek göstergesinin 3600 Ek göstergeye verilmiş, 3600 Ek göstergenin verilmesi gereken kadrolar arasında yönetim kademesinde bulunanların da ek göstergeden yaralanması çalışması yapılmış şef kamu yöneticileri diğer yöneticilerden ayırarak bu kapsama dahil edilmemiştir.

ŞEFLERİN KADRO DERECESİNİN 3 ÜNCÜ DERECENİN ALTINA İLERLEYEMEMESİNDEN KAYNAKLI SORUN

Şefler doktora dahi yapsalar, kadro dereceleri 3’üncü derecenin altına ilerleyememektedir. Şefin almakta olduğu aylık derecesi 1 inci derecenin 4 üncü kademesine ilerlese de, kadro derecesi 3'te takılıp kalmaktadır. Öte yandan, 18 Aralık 2011 tarih ve 28146 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu gereği, Genel İdare Hizmetlerinde sınıfında yer alan şeflere 1 inci derece kadro tahsis edilmiştir. Bu da kurumsal bazda farklı uygulamaların olduğunu göstermektedir.

ŞEFLERİN ÜST KADROLARA YÜKSELMESİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Yürürlükte bulunan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 88/2-d fıkrasında “okul idareciliğinin” “ ikinci görev” kapsamında olduğu, asıl kadrolarının öğretmen olduğu yazılmaktadır. Oysaki şefler yasal olarak yöneticidir. Hal böyle iken Milli Eğitim Bakanlığında “Yönetici” olan şeflerden şube müdürlüğüne görevlendirme yapılmazken, bu kadroların tamamı öğretmenlerden oluşturulmaktadır.

Bu uygulamanın tek istisnası Milli Eğitim Bakanlığının 18.12.2012 tarih ve 2012/44 sayılı genelgesidir. Söz konusu genelgenin 2. maddesinde şube müdürlüğü görevlendirilmelerinde öncelik sırası oluşturulurken “Şefler” birinci sıraya konulmuştur. Ancak bu genelge özellikle taşrada karşılaşılan direnç sonucunda sadece on bir gün sonra 29.12.2012 tarih ve 2012/46 sayılı genelge ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu olay Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan şeflerin yükselme basamaklarının önünde engeller olduğunu göstermektedir.

Bu insanların hiç bilmedikleri bir işte uzman olmaları yetmiyormuş gibi mali ve idari yönden de yıllarca kuruma hizmet etmiş şeflerin önüne geçirilmesi kurum içi çalışma barışını akamete uğratmaktadır. Sağlık Bakanlığı bu kurumların başında gelmektedir. Şeflerin var olan potansiyellerinin değerlendirilmesi yerine dışarıdan işleyişle ilgili bilgisi olmayan kişilerin uzman olarak atanmasının orta ve uzun vadede kamu bürokrasisine büyük zararlar vereceğini düşünüyoruz. A düzeyi kadrolara şeflerimizden atama yapılması, bu personelin kariyer planlaması yapmasının yolunu açacak ve bürokratik hafızasıyla birlikte inovatik projelerin öne çıktığı bir kurumsal yapı ortaya çıkacaktır.

SONUÇ OLARAK;

1-Öğretmenlere eğitim öğretim ödeneği verilirken genel idare hizmetleri sınıfına verilmemektedir. Oysa ki Sağlık Bakanlığına bağlı personeller doktor, hemşire, teknisyen, laborant vb. hizmet sınıfı personelleri hiçbir ayrıştırmaya maruz kalmadan döner sermayeden, nöbet ücretleri de dahil her türlü ödemelerden faydalanmaktadırlar.

Bizlerde yok sayılmak yerine her şekilde öğretmenlere tanınan ödemelerden faydalanmak istiyoruz.

2-Yurt dışı görevlendirmelerinde sadece öğretmenler, imamlar ve polisler değil genel idare hizmetleri sınıfı personellerinin (Şef, Memur, Mühendis, Teknisyen ve Yardımcı Hizmetleri) hiçbir ayrıştırmaya ve yok sayılmaya maruz kalmadan görevlendirilmeleri gerekmektedir. Sürekli dışlanmak ve üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz artık.

Meydanlarda sadece öğretmenlerin haklarından değil biz Şefler dahil tüm eğitim çaşılanlarından da bahsedilmesi gerekmektedir. Bu ülkede sadece öğretmenler açlık ve yokluk çekmiyor. Bu Milli Eğitim Bakanlığı camiasında bizlerde bulunmaktayız.

Dış İlişkiler Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünde görev yapan Şeflerin sınav olmaksızın yurt dışında Büyük Elçiliklerde görevlendirildiği duyumunu almamıza rağmen aynı işlemin bizlere neden yapılmadığı Şef ve diğer GİH personelleri arasında rahatsızlık yaratmıştır.

3-Emekliye ayrıldığımız zaman Şeflerin de yönetici kadrosu üzerinden emekliye ayrılması ve maaşlarının fark edecek şekilde düşürülmemesi ve emekli ikramiyesinin bir konut ya da araba alacak kadar tutarın ödenmesi,

4-3600 ek göstergenin Şeflere de verilmesi, memur maaşı ile arasında ki farkın iyileştirilmesi.

5- Son yapılan asgari ücret zammı 8506 iken memurlarımızdan maaşları asgari ücret zammının altında kalan 8400 maaş alanlar bulunmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER