© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

Ocak Ayında Yapılacak Düzenleme Kamu Görevlisi Ve Emeklilerini Memnun Etmelidir

TÜİK tarafından Kasım ayı enflasyon rakamı %3,28 ve yıllık enflasyon %61,98 olarak açıklanırken enflasyon farkı da %26,09 olarak gerçekleşti. Aralık ayı enflasyon rakamının da açıklanması ile birlikte kamu görevlisi ve emeklisinin; 7. Dönem Hakem Kurulu Kararı ile kayıt altına alınan artışa ilave olarak alacağı enflasyon farkı belli olacak. 


➡️TÜİK tarafından Kasım ayı enflasyon rakamı %3,28 ve yıllık enflasyon %61,98 olarak açıklanırken enflasyon farkı da %26,09 olarak gerçekleşti. Aralık ayı enflasyon rakamının da açıklanması ile birlikte kamu görevlisi ve emeklisinin; 7. Dönem Hakem Kurulu Kararı ile kayıt altına alınan artışa ilave olarak alacağı enflasyon farkı belli olacak. 

➡️Mevcut durumu ve oluşacak ekonomik tabloyu öngören 7. Dönemdeki haklı, adil ve kamu görevlilerimiz için kayıp üretmeyecek tekliflerimiz; dayanaktan yoksun ve gerekçesiz olarak reddedilmiş, kamu görevlilerinin maaşını belirleyen husus, gerçeği yansıtan somut veriler değil Hakem Kurulu Kararı olmuştu. 

➡️Her ne kadar 2024 Ocak ayında kamu görevlisi ve emeklilerinin maaş/ücret artışına yaklaşık %50 zam gelmesi beklense de bu artışın %15‘lik kısmı Hakem Kurulu Kararı gereği geri kalan büyük bir kısmı ise enflasyon farkı (geçmiş dönem kayıplarına karşılık verilen artıştan) kaynaklı olacaktır. 

➡️2024 yılı maaş/ücret artış oranlarına (%15 + %10) bugün baktığımızda 2024 yılı içerisinde kamu görevlilerinin maaş/ücret artışlarını enflasyon farkının belirleyeceği açıkça görülmektedir. Oysa bugün Memur-senin sunduğu teklifler hayata geçseydi, kamu görevlileri kışı karşılamakta zorlanmayacaktı. 

➡️Enflasyon farkı ödemesi Memur-Sen’in kazanımıyla maaşları/ücretleri geleceğe dair tamir etmekte, geçmiş kayıpları tanzim etmemektedir. Kamu İşvereninin “Memur Enflasyon Farkı Alacak” söylemi ve “Maaş/Ücret Artışlarını, Enflasyon Farkı Belirlesin” dayatmasının çözüm olmadığı görülmelidir.  

➡️Enflasyonla mücadele; sadece sabit ücretlilerin maaşları artırılırken dikkat edilen bir veri, gerekçe ve çerçeve olmaktan vazgeçilmeli, piyasa istikrarının sağlanmasının bir süreç olduğu bilinmelidir. Bu süreç içerisinde devletimizin de %58,46 oranındaki yeniden değerleme oranı üzerinden alacaklarını koruduğu unutulmamalıdır. 

➡️Maaş artışı ile ürünlere zam yapılması arasındaki yarışın her zaman kaybedeni sabit ücretlilerimiz olduğu gerçeği herkesçe bilinmeli, enflasyonu tetikleyen asli unsurun maaş/ücret artışları değil haksız ve yersiz yapılan piyasa (ürün) zamları olduğu gözden kaçırılmamalıdır. 

➡️Diğer taraftan, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de Toplantı Tutanağı ile kayıt altına aldığımız 4688 sayılı Kanunun önümüzdeki günlerde çalışması, Memur-Sen’in katkı ve katılımıyla başlayacak. 4688 sayılı Kanunda; sendikacılık literatüründen uzak düzenlemelerinin kaldırılması, yetkinin etkisizleştirilmeye çalışıldığı uygulamaların sona ermesi ve evrensel ilkelere, örgütlenme özgürlüğüne, dayanışma aidatına, grev hakkına dair somut verilerimizi çalışma komisyonunda dile getireceğiz. 

➡️Yetkinin ikame edilmediği, “masadan kalkarsan yerine oturacak yeni birini buluruz” gözdağının olmadığı ve mücadelenin cezalandırılmadığı bir toplu sözleşme düzeni hayata geçirilmelidir.  

➡️KPDK’da dile getirdiğimiz; 
▪️1. Dereceye 3600 ek gösterge, 
▪️Gelir Vergisinin %15’te sabitlenmesi, 
▪️Yardımcı Hizmetler Sınıfının Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesi, 
▪️Kira Yardımı, 
▪️Doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkı, 
▪️Emekli aylıklarının artırılması,
▪️Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine ilave haklar, 
▪️Üniversite idari personelinin yer değişikliği, 
▪️Mülakatın kaldırılması, 
▪️Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının periyodik olarak yapılması vb, 
konu başlıkları üzerinde de ayrıca çalışma yapılarak çözüme kavuşturulmalıdır.

➡️Aynı zorluklarda geçim mücadelesi veren kamu görevlilerine farklı düzenlemeler yaparak ücret eşitsizliği yaratmaktan kaçınma görevi devletin-kamu işvereninin öncelikli görevidir. Farklı uygulamalar yerine haklı uygulamalarla; kamu görevlilerimizin bütününü kapsayan sorunlara çözüm üretilmeli, tepkiye neden olacak uygulamalardan kaçınılmalıdır. 

➡️Ocak ayında kamu görevlilerine iyileştirme yapılmalı, yapılan düzenleme kamu görevlisi ve emeklilerini memnun etmeli.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER