© ogretmenler.net I Copyright © 2022. Her hakkı saklıdır

​Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Trakya Üniversiteler Birliği Toplantısı için Edirne’de​

​Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Türkiye’nin yumuşak güçlerinden biri üniversitelerimizdir. Üniversitelerimiz, ülkemizin bilim diplomasisini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan kurumların başında gelmektedir” “Uluslararasılaşma öncelik verdiğimiz temel konulardan biri. Türk üniversiteleri son yıllarda uluslararası çevrelerde daha bilinir, görünür hale gelmeye başladı. Bunu daha da artırmak istiyoruz” “Trakya Üniversiteler Birliğinin özellikle sağlık, bilişim ve mühendislik alanlarında Balkan coğrafyasının önde gelen üniversiteleriyle iş birliği yapmalarını teşvik ediyoruz”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türkiye’nin yumuşak güçlerinden birinin üniversiteler olduğunu belirterek, “Üniversitelerimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim diplomasisini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan kurumların başında gelmektedir.” dedi.

Erol Özvar, Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin birlikteliğiyle oluşturulan Trakya Üniversiteler Birliğinin (TÜB) 22. Üst Kurul Toplantısı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Edirne’yi ziyaret etti. Özvar’a ziyaretinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan eşlik etti.

İlk olarak Trakya Üniversitesini ziyaret ederek Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’ndan üniversitede yürütülen çalışmalar ve akademik faaliyetlere ilişkin bilgi alan Özvar, Trakya Üniversitesi Sultan İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni gezdi, ardından Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’nde incelemelerde bulundu.

Edirne Valisi Yunus Sezer’e nezaket ziyaretinde bulunan Özvar, buradan Trakya Üniversitesine geçerek senato toplantısına başkanlık etti.

Üniversitede gerçekleştirilen TÜB 22. Üst Kurul Toplantısına katılan Özvar, burada yaptığı konuşmada Türk üniversitelerinin son yıllarda gerek ulusal gerek uluslararası çevrelerde daha bilinir, görünür hale gelmeye başladığını belirtti.

Başta yakın bölgeler olmak üzere geniş bir coğrafyada Türk üniversitelerinin daha da tanınır hale gelmesini arzu ettiklerini belirten Özvar, “Bilhassa Balkan coğrafyasından ülkemize daha fazla sayıda öğrencinin gelerek burada eğitim almasını, yetişmesini arzu ediyoruz. Bununla ilgili almış olduğumuz tedbirleri uygulamaya koyduk.” dedi.

“Bilim diplomasisi anlamında üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz”

Üniversitelerin Türkiye’nin yumuşak güçlerinden biri olduğunu vurgulayan Özvar, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim diplomasisini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan kurumlarının başında üniversitelerimiz gelmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak bilim diplomasisinin Türk diplomasisi içerisinde son yıllarda giderek artan ağırlığını görüyor ve bunu destekliyoruz. Bundan sonra da bilim diplomasisi anlamında üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz.”

TÜB’ün, üniversiteler arasında akademik iş birliğini güçlendirmek, Trakya bölgesinde yükseköğretimin kalitesini artırmak ve Trakya, dolayısıyla Balkanlar ile Türkiye arasında yükseköğretime dair ilişkileri güçlendirmek amacıyla kurulduğunu anlatan Özvar, toplantıda TÜB’ün faaliyetlerini değerlendireceklerini kaydetti.

Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerin kendi aralarında tatlı bir rekabet içinde olmasını önemsediklerini ifade eden Özvar, şöyle konuştu:

“Üniversitelerimizin kendi aralarındaki tatlı rekabetin yanında birbiriyle iş birliği içinde olmasını da fevkalade önemli buluyoruz. Rekabetin iş birliğiyle birlikte yürümesi üniversitelerimizin akademik faaliyetlerinin üretkenliğine önemli katkı veriyor. Bu bakımdan birlikte çalışmak da en az rekabet kadar önemli. Üniversitelerimizin bu şekilde oluşturdukları birliktelikleri destekliyoruz.”

Yükseköğretim Kurulunun öncelik verdiği temel konulardan birinin uluslararasılaşma olduğunu söyleyen Özvar, TÜB’ün bu amaca önemli katkı verdiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“TÜB, ülkemizin sınırları dışındaki diğer üniversitelerle, akademik çevrelerle etkileşim içine girmesine en çok hizmet eden birliklerden biri. Bilhassa Balkan coğrafyasında bulunan üniversitelerle münasebetleri fevkalade takdire şayan bir seviyede. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan’da bulunan komşu ve dost ülkelerin üniversiteleriyle, üniversitelerimizin fevkalade güzel ilişkileri bulunmaktadır. Birlik üyesi üniversitelerimizin bilhassa bu coğrafyadaki üniversitelerle daha sıkı iş birlikleri kurmalarını arzu ediyoruz. Başta sağlık olmak üzere bilişim ve mühendislik alanında bu coğrafyanın önde gelen üniversiteleriyle iş birliği yapmalarını teşvik ediyoruz. Bu üç alanda Balkan üniversiteleriyle ilişkilerin artırılması için daha yakın temasların ve ortak çalışmaların ortaya konulması konusunda her türlü idari ve kurumsal desteği vermeye devam edeceğiz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER