40 Naat Kitaplarıyla İmam Hatip Okullarımızda Kadim Bir Geleneği Yeniden Canlandırıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
40 Naat Kitaplarıyla İmam Hatip Okullarımızda Kadim Bir Geleneği Yeniden Canlandırıyoruz
Abone ol
Genel Müdürümüz Mehmet Nezir Gül; Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokulları için hazırladıkları 40 Naat kitaplarının, kadim bir geleneği sistemli bir şekilde okullarda başlatarak Peygamber Efendimize olan sevginin, edebiyat yoluyla öğrencilerin dilinde, gönlünde bambaşka bir şekilde yer edineceğini belirtti.

Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokullarındaki öğrencilerin ders başarılarını artırmanın yanı sıra meslekî, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal pek çok çalışma yaparak öğrencilerin okul âidiyetlerini geliştirdiklerini, bunun da öğrencilerinin gelişimlerini sağlayarak okul iklimi ve kurum kültürüne dönüştüğünü vurgulayan Gül, daha önce hazırladıkları 40 Ayet Etkinlikleri, 40 Hadis Etkinlikleri, 40 Kavram Etkinlikleri, 40 Şair 40 Şiir Etkinlikleri, 40 Atasözü gibi 40 Naat çalışmalarının da büyük ilgiyle karşılanacağını belirtti. Okullarda bireysel olarak yapılan benzer çalışmaları daha sistemli bir hâle getirdiklerini, en güzel naat örneklerini öğrencilere ulaştırmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını, aynı zamanda öğretmen, veli ve diğer ilgililerin bu çalışmadan yararlanacağını vurgulayan Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletimiz Müslümanlıkla şereflendikten sonra İslamiyet'i özümsemek için yoğun bir çaba gösterdi. Bu doğrultuda edebiyatımızda tevhidler, münacaatlar, naatler, mevlidler, manzum ve mensur akaid-fıkıh-siyer vb. türünde eserler ortaya çıktı. Naat, bilindiği üzere Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S.)'e övgü amacıyla yazılan şiirlerdir. Edebiyatımızdaki ilk naat Yusuf Has Hacib'in 1069 yılında kaleme aldığı Kutadgu Bilig adlı eserde yer aldı. Yaklaşık bin yıllık bir zaman diliminde sayısız naat örnekleri yazıldı."

Anadolu İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları 40 Naat Kitaplarında 79 Şairden 80 Eser
"İmam hatip ortaokulları için hazırlanan 40 Naat adlı ilk çalışmada 13. yüzyıldan günümüze dek yazılan şiirlere yer verildi. Çalışmada şiirler, şairlerin doğum tarihlerine göre sıralandı. 40 Naat İmam Hatip Ortaokulu, Yunus Emre'nin naatiyle başlıyor. Anadolu imam hatip liseleri için hazırlanan 40 Naat adlı ikinci çalışmada ise 11. yüzyıldan günümüze dek olan şiirlere yer verildi. Çalışmada şiirler, şairlerin doğum tarihlerine göre sıralandı. 40 Naat Anadolu İmam Hatip Liseleri, Yusuf Has Hacib'in naatiyle başlıyor. Bu iki çalışmada, 78 şairin birer naatine, Yunus Emre'nin ise 2 adet naatine yer verildi."

"Bu naatler; edebiyatımızdaki mümin yüreklerin sızısını, sevincini, umudunu, hayâllerini, aşkını dile getiren şiirler... Zamanın, mekânın, şâirin, ozanın çok bir önemi yok. Önemli olan, bir muhabbetin dile getirilmesi, imanın yansıtılması, "O güzel insan"ın bilinmesinin sağlanması... O'nun örnek alınması... O'nunla yol arkadaşlığı kurulması..."

Gül "Bu şiirleri söyleyenlere, kaleme alanlara, kitabı hazırlayanlara, okuyanlara, sunanlara sonsuz teşekkürler." diyerek sözlerini şöyle tamamladı: "Rabbimizin iki dünyada rahmeti hepimizin üzerine olsun. Rabbimizin rızası her iki dünyada bizlerle birlikte olsun. Önderimiz, rehberimiz, kılavuzumuz Hz. Muhammed'e salât ve selam olsun." 

Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan naat eserlerine aşağıdaki görsellere tıklayarak erişim sağlanabilmektedir:

 

​​​​​​​         

         

 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TEKNOFEST 2023 için Geri Sayım BaşladıÖnceki Haber

TEKNOFEST 2023 için Geri Sayım Başladı

"Eğitimde Tek Yürek" Programı Hız Kesmeden Devam EdiyorSonraki Haber

"Eğitimde Tek Yürek" Programı Hız Kesmed...

Yorum Yazın

25 Nisan Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (24 Nisan 2024) Türkiye ve dünya gündeminin 60 saniyelik özeti
Ücretli öğretmenlere kadro gündemde değil
68 bin öğretmen açığı olması "68 bin atama olacak." anlamını taşımıyor
Yusuf Tekin'den Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili açıklama
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tv100 canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları cevapladı
3 Adım Deneme Sınavları
İşte MEB Kurum İdari Kurulu Toplantısında Gündeme Getirilinenler
YÖK’ten Uluslararası Araştırma Projeleri Başvuru Süresi uzatılmıştır
Artırımlı Ek Ders Ödenmemesi Sorununun Çözümü İçin Yasal Düzenleme Yapılması Talebimizi İlettik
Okul Sporları Duyuruları
Ermeni soykırımı yoktur!
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Samsun’dayız
1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Gününde İzmir'deyiz
Bu akşam, atama bekleyen öğretmenlerimiz için bir MÜJDE çıkar mı?
Ülke Geneli Ortak Yazılı Sınavlar (Mazeret) Soru Kitapçıkları Ve Cevap Anahtarları Yayımlandı
2024 Yılı Bilsem Öğretmen Alımı Kapsamında Bölge Sözlü Sınav Randevu Bilgisi
Gazete Çocuk Yayında
Fen ve sosyal bilimler liselerimizde Yaratıcı Yazarlık Atölyesi çalışmaları yürütülüyor
Liselerde Bilim Uygulamaları Sempozyumu