Altın yılı kayıpla tamamladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Altın yılı kayıpla tamamladı
Abone ol
Altın yılın son haftasını kazançla tamamlayarak 2022 yılını artıda tamamlamaya çalışsa da bu çabası yeterli olmadı.

Altın yılın son haftasını kazançla tamamlayarak 2022 yılını artıda tamamlamaya çalışsa da bu çabası yeterli olmadı. Yıla 1828 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, yılın zirvesini Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşayarak 2070 dolar/ons seviyesini kaydetti. Ancak FED önderliğinde birçok merkez bankasının faiz kararı alması sonrası 7 ay boyunca üst üste kayıp yaşadı. Yılın en düşük seviyesini 1615 dolar/ons seviyesinden kaydeden sarı maden, yıl sonuna doğru toparlanma gayesinde hareket etti. Bu gaye neticesinde geçtiğimiz hafta yılı 1823 dolar/ons seviyesinden tamlayarak yüzde 0,3 kayıplı yılı kapatmış oldu.

Gümüş altının aksine yılı kazançla tamamlamayı başararak, öne çıkmış oldu. Yıla 23,30 dolar/ons seviyesinden başlayan beyaz maden, yıl içinde satış dalgasıyla 17,56 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek son iki yılın en düşük seviyesini kadar geri çekildiği bir yılı geride bıraktı. Sonrasında Enflasyonun kontrol altına alınması ve merkez banklarının yavaşlama adımları gümüşe destek veren bir unsur olarak öne çıktı. Bu bağlamda gümüş yılı 23,96 dolar/onstan tamamlayarak yıllık bazda yüzde 2,9 kazancı hanesine yazmış oldu.

Platin yıla 1000 dolar/onsun altında başlamasına karşın yılı artıda kapatmayı başarmış bir diğer kıymetli maden oldu. 969 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 1072 dolar/ons seviyesinden günü tamamlayarak yüzde 10’un üzerinde kazanç elde ederek yılın en çok değer kazanan kıymetli madeni oldu.

Paladyum geçen yıl Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte en çok öne çıkan kıymetli madeni olurken, 3447 dolar/onsla tarihi rekor seviyeyi kaydetmiş oldu. Bu seviyeden uzun süreli kalmayı başaramayan paladyum, yılı 1789 dolar/ons seviyesinden tamamlayarak yüzde 6 kaybı hanesine yazarak yılın en çok değer kaybı yaşayan kıymetli madeni oldu.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda yılın son haftasında işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 8 dolar/onsla gerçekleşerek primli işlemler devam etti. Hacim açısından ortalamanın üzeri bir hafta geride kalırken 19.563 kg altın, 22.646 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.

Kaynak: TROY
Hibya Haber Ajansı

Kaynak:HIBYA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin!Önceki Haber

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçle...

Öğrencilere yönelik ulaşım desteği başladıSonraki Haber

Öğrencilere yönelik ulaşım desteği başla...

Yorum Yazın