Ampütasyon sonrasında uygulanacak rehabilitasyon uygulamaları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ampütasyon sonrasında uygulanacak rehabilitasyon uygulamaları
Abone ol
Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Uzman Doktoru Nurhan Barutçu, ampütasyon hakkında bilgi vererek, sonrasında uygulanacak rehabilitasyon uygulamaları hakkında konuştu.

 

 

El, kol, ayak, bacak gibi uzuvların bir bölümünün travma veya cerrahi sonrası kesilerek vücuttan ayrılması durumuna ampütasyon dendiğini aktaran Dr. Barutçu, “Bu kişi için, büyük bir travma ve fonksiyonel bir kayıp oluşturur. Günümüzde protez teknolojisinin gelişmesiyle, ampute hastalarda fonksiyonellik giderek artmaktadır” dedi. Ampütasyonun en sık sebeplerinin; travmalar ve damar hastalıkları olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Barutçu, ampute rehabilitasyonu şöyle açıkladı:

 

 

“Ampütasyon rehabilitasyonu, cerrahi öncesinde başlayan ve ömür boyu devam eden, hastanın fonksiyonel kapasitesini tekrar kazanmasına yönelik olarak yapılan tüm uygulamaları kapsayan bir süreçtir. Kişinin topluma yeniden uyum sağlaması, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmesi, mesleğine geri dönmesi gibi süreçleri kapsar.”

 

 

 

Ameliyat öncesi ve sonrası

 

 

 

Ameliyat öncesi dönemde hastaların yapılacak cerrahi müdahale hakkında ve sonrasındaki rehabilitasyon programı hakkında bilgilendirildiğini söyleyen Dr. Barutçu, “Cerrahi seviye belirlenir. Fantom hissi hakkında bilgilendirme yapılır. Hastaya eklem hareket açıklığı egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, yürüme egzersizleri ve kardiyopulmoner egzersizlere başlanır” diye konuştu. Ameliyat sonrası cildin yara durumu, duyusu, nem oranı, ağrı ve ödem durumunun değerlendirildiğini ifade eden Dr. Nurhan Barutçu, “Hasar görmüş bölge çıkarıldıktan sonra kalan parçanın (güdük) boyu, eklem hareket açıklığı ve kas gücü ölçülür. Hastanın fonksiyonel durumu değerlendirilir. Hastaya yatak sandalye arası transferi, yatak içi hareket edebilme, tekerlekli sandalyenin kullanılması, desteksiz ayakta durma öğretilir. Beslenme ve yara iyileşmesini etkileyebilecek kansızlık, şeker hastalığı gibi ek hastalıklar kontrol edilir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Rehabilitasyon proteze hazırlık için önemli

 

 

 

Ampute rehabilitasyonunun çok önemli olduğunu belirten Dr. Nurhan Barutçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Protez öncesi dönemde proteze hazırlık için, protez sonrası dönemde ise protezli yaşama uyum ve iş hayatına erken dönüş için rehabilitasyona hekim ve terapist eşliğinde erken dönemde yoğun olarak başlanması gerekir. Rehabilitasyon kişinin günlük yaşamını kolaylaştırır. Fonksiyonel bağımsızlık kazandıkça kişinin kendine olan güveni artar, çevre uyumu ve sosyal yaşantısı olumlu yönde etkilenir.”

 

 

 

Cerrahiden 3-6 ay sonra protez

 

 

 

Protez öncesi dönemle ilgili de bilgi veren Dr. Barutçu, şunları söyledi:

 

 

“Güdük şekillenmesi, kas gücünün ve eklem hareket açıklığının arttırılması, aerobik kapasitenin arttırılması, denge-koordinasyon eğitimi, protez hakkında eğitim ve psiko-sosyal destek verilir. Sonrasında hasta, aile ve ekip kararı ile protez reçetesi belirlenip yürüme eğitimine başlanır. Denge egzersizi, salınım fazı eğitimi, basma fazı eğitimi, yürüme eğitimi, merdiven çıkma eğitimi verilir. Başarılı bir protez kullanımı için hastanın kardiyovasküler kapasitesi, yara iyileşme durumu, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, motor kontrolü ve protezi kullanabilmeyi öğrenme yeteneği önem taşır. Cerrahiden 10-15 gün sonra yara kapandı ise geçici protez uygulanır. Rehabilitasyona başlanılır ve cerrahiden 3-6 ay sonra güdüğün olgunlaşması ile kalıcı protez uygulanır.”

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hisarcık 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesinde psikososyal destek çalışmasıÖnceki Haber

Hisarcık 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lis...

YSK duyurdu... Seçim startı 18 Mart 2023Sonraki Haber

YSK duyurdu... Seçim startı 18 Mart 2023

Yorum Yazın

20 Nisan Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (19 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
4688 Sayılı Kanun’a İlişkin Hazırladığımız Rapor Seti
Devletimize, Milli Birliğimize Ve Ay Yıldızlı Bayrağımıza Yönelik Bu Hain Girişimleri Şiddet Ve Nefretle Kınıyoruz
Açık Öğretim Okulları 3. Dönem Sınavları İçin Kayıt Yenileme Duyurusu
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı Başvuru Sonuçları Açıklandı
OGM Materyal YKS Çıkmış Sorular Çözüm Videoları
Okul Sporları Duyuruları
GSB Medya Kampı Katılımcı Listesi
2023 Yılı Merkez ve Taşra Teşkilatı Memur, Şef, Sayman ve İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürü Kadroları İçin Görevde Yükselme Suretiyle Atama Sonuçları
Can Ataklı'ya Karşı Hukuk Mücadelemiz Sürüyor
ÖRS:Ortak Ve Senaryolu Sınavlar Kaldırılmalı
BİLSEM'lerde Bireysel Değerlendirme Uygulamaları 27 Mayıs'ta Başlayacak
MEB’den Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı
Toplu sözleşme ikramiyesi kanun teklifi bakana sunuldu
Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi talebini Bakan Işıkhan'a iletti
Banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesine dair Ombudsman’dan tavsiye kararı
19 Nisan Cuma önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (18 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
e-YÖKDİL Başvuruları Alınıyor