Arama kurtarma ekipleri lise öğrencilerine depremi anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arama kurtarma ekipleri lise öğrencilerine depremi anlattı
Abone ol
Kütahya Şehit Selim Cansız Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen “Başköşe Konuşmaları” isimli programın bu haftaki konukları deprem arama kurtarma ekipleri oldu.

 

 

Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen “Başköşe Konuşmaları” isimli program okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacıları depremi birebir yaşayan MEB Arama Kurtarma ekibinden Halil Burak Çelebi, İHH Arama Kurtarma ekiplerinden Hasan Özdemir ve Murat Aydoğdu oldu.

 

 

 

“Canlı sesi duyulursa başka bir şey düşünülmez”

 

 

 

“Canlı sesi duyulursa başka bir şey düşünülmez” diyen İHH Kütahya Arama Kurtarma ekibinden Hasan Özdemir, arama kurtarma eğitimlerini yıllardır aldıklarını ifade ederek, “Yola çıkmamız, deprem duyulur duyulmaz oldu ve gerçekten çok çileli bir yolculuk yaptık. Enkazda çalışmaya başladığımızda yaşam üçgeninin önemini bir kez daha gördük. Kurtardığımız çocuklarımızın çoğu koltuk arkasında kalmış, yaşam üçgeninde kalmış çocuklarımızdı. Biz canlı sesi duyduğumuzda başka bir şeyi düşünmüyoruz, ona ulaşmak ne kadar zor olursa olsun. Mesela, Gülnaz Bebek’e ulaşmak için 12 saat uğraştık. İHH olarak arama kurtarma eğitimlerimiz devam ediyor. Bu eğitim uzun ve zahmetli bir eğitim. O yüzden ciddiyet ve samimiyetle bu eğitime vakit ayırmak gerekiyor” dedi.

 

 

 

“İnsanlarımız bir hayatı kurtarabilmek için birbirleriyle yarıştı”

 

 

 

İnsanların bir hayatı kurtarabilmek için birbirleriyle yarıştığını söyleyen İHH Kütahya Arama Kurtarma ekibinden Murat Aydoğdu,” Deprem, bizim bir gerçeğimiz. Biz de bunu bilerek tedbirli olmalıyız. Fay hattına, dere ağzına ev yapmak tedbirsizliktir. Allah her şeyi bir ölçü ile var etmiştir. Bu ölçüyü görüp gözetmek lazım. Biz de hayatımızı idame ettirmek istiyorsak bu ölçüleri, bilimi, tekniği, göz önüne almak zorundayız. Biz Hatay’da bunu gördük ne yazık ki. Evler, yollar hep fay hattı üzerindeydi. Biz ilk arabadan indiğimizde nereye gideceğimizi bilemedik. Yolda yaşadığımız sıkıntılar sebebiyle Hatay’a geç ulaştık ve halkın tepkisi ile karşılaştık. Herkes büyük bir telaş içerisinde yakınlarını kurtarmaya çalışıyordu. Biz, onlara sakin olmalarını tavsiye edip onlarla birlikte çalışmalar yaptık. Biz bir hafta pet şişedeki içme suyu veya teyemmümle abdest alıp namaz kılabildik. Su, elektrik, gıda hiç yoktu. Bütün bunlara rağmen insanlarımızın bir hayatı kurtarabilmek için birbirleriyle yarıştığını gördük. Deprem anında en zorlu yerler merdiven boşluklarıdır. Bunlardan uzak durmak lazım. Deprem hissedildiğinde hemen hayat üçgeni oluşturulmalı. Yanımızda su ve telefon olmalı, cenin pozisyonunda beklenmeli. Deprem çantası hazırlamalı ve depremden korkulmamalı” diye konuştu.

 

 

 

“İlk 3-4 gün açlık hissetmedik”

 

 

 

İlk 3-4 gün açlık hissetmediklerini ifade eden MEB Kütahya Arama Kurtarma ekibinden Halil Burak Çelebi, “Ben, Milli Eğitim’in Arama Kurtarma ekibinde görev aldım. Ekibimiz içinde öğretmen, aşçı, dağcı ve değişik mesleklerden arkadaşlarımız vardı. Ben aşçı olduğum halde direkt arama kurtarmaya dahil oldum. Depremin 22. saatinde ancak ulaşabildik. Birçok vatandaşımız yakınlarını can havliyle bekliyordu. O halde dahi bize yardımcı oldular. Özellikle ilk 3-4 gün belki bir iki saat uykuyla, o da dönüşümlü olarak çalıştık. Hatta acıktığımızı hissetmedik. Ekipten arkadaşlar su, yiyecek getiriyordu; öylelikle acıktığımızı hatırlıyorduk. Deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğini yadsıyamayız. Hazırlıklı olmak zorundayız. Böyle bir felaket anında telaşe etmemeli ve kendimize bir yaşam üçgeni oluşturmalıyız” dedi.

 

 

Son bölümde öğrencilerin sorularını cevaplayan arama kurtarma ekipleri, öğrencilerin arama kurtarma ve depreme hazırlık ile ilgili sorularını cevapladı. Şehit Selim Cansız AİHL öğrencileri de ekiplere teşekkür ederek okul dergisi Başköşe’yi hediye etti. Programı ilgiyle takip eden öğrenciler ve öğretmenler programdan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Her sabah şoför koltuğunda bekleyen sevimli köpek merak konusu olduÖnceki Haber

Her sabah şoför koltuğunda bekleyen sevi...

Gara şehidinin depremzede babaannesi yaralarını sarmaya çalışıyorSonraki Haber

Gara şehidinin depremzede babaannesi yar...

Yorum Yazın

Öğretici: Torba Kanuna Çalışanların Sorunları Da Eklenmelidir
TEKNOFEST 2023 Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması Proje Detay Raporu Sonuçları Açıklandı!
TEKNOFEST 2023 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması Ön Değerlendirme Sonuçları Açıklandı!
TEKNOFEST 2023 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması Ön Değerlendirme Sonuçları Açıklandı!
TEKNOFEST 2023 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ön Değerlendirme Sonuçları Açıklandı!
Torba kanunla eksiklikler tamamlanmalıdır
Evliya Çelebi Öğrenci Değişim Programını Başvuru Sonuçları Açıklandı
Meclis Kapanmadan Kamu Çalişanlarinin Sorunlari Torba Yasaya Girmeli!
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 16 Haziran'da Tamamlanacak, Uzatma Yapılmayacak
Gaziantep’te deprem nedeniyle idari izinli sayılan öğretmenlere ek ders ücreti ödenir mi?
Kamu yönetiminin, liyakat ve ehliyet yerine, mensubiyetler üzerinden tanzim edilmesi, doğrudan KUL HAKKI YEMEKTİR!
Avrupa Kupası Şampiyonu: Aybüke KILINÇ!
Afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmeti eğitimleri eğitimi uzaktan eğitim kapısında paylaşıma açıldı
Deneyap Kart Akademi Eğitimleri - 2 Başlıyor!
İşte Depremle ilgili yalan haberler ve gerçekler
Deprem Bölgesinde Açılan Halk Eğitimi Kurslarından 79 Bin 162 Vatandaş Yararlandı
Meclisteki Torba Kanuna; 1. Dereceye Yükselen Tüm Kamu Görevlilerine 3600 Ek Gösterge Verilmesi Eklenmeli Ve Memura Bayram İkramiyesi Unutulmamalıdır
YKS Sınavına girecek okul birincileri sisteme işlenecek
TEKNOFEST 2023 Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması Çevrimiçi Yarışma Simülasyonu Sonuçları Açıklanmıştır!
TEKNOFEST 2023 Tarım Teknolojileri Yarışması Proje Detay Raporu Sonuçları Açıklandı!