Arıcılığın sorunları Bornova’da konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arıcılığın sorunları Bornova’da konuşuldu
Abone ol
Arıcılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla Kayadibi’ne kurduğu arılıkta faaliyetlerini sürdüren Bornova Belediyesi, düzenlediği organizasyonlarla arıcılığa ilgi duyan vatandaşları uzman isimlerle buluşturmaya devam ediyor.

Arıcılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla Kayadibi’ne kurduğu arılıkta faaliyetlerini sürdüren Bornova Belediyesi, düzenlediği organizasyonlarla arıcılığa ilgi duyan vatandaşları uzman isimlerle buluşturmaya devam ediyor. Üreticileri tohum, fide ve fidan dışında eğitimlerle de destekleyen Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü son olarak, “Ekolojik Tarım Havzaları ve Sürdürülebilir Arıcılık” başlıklı bir panel düzenledi. Yoğun katılımla gerçekleşen panelde özellikle iklim krizinin arıcılık üzerinde yarattığı sıkıntılara dikkat çekildi, çözüm önerileri tartışıldı.

 “Ekolojik Tarım Havzaları ve Sürdürülebilir Arıcılık” başlıklı panel, Bornova Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, ApiKoop(Arıcılık ve Apiterapi Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi) ve Çarık(Çevre ve Arı Koruma Derneği) işbirliğinde Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı’nın açılış konuşmasını yaptığı, Bornova Belediyesi Tarımsal İşler Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Anıl Ayvaz’nın Bornova Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri arıcılık faaliyetlerini anlattı panelde,  Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Üzeyir Karaca, ApiKoop Başkanı Şamil Tuncay Baştoy, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu  Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Taylan Doğaroğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Arıcılığın tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, “Ne yazık ki tarımsal faaliyetleri sürdürmek her geçen gün zorlaşıyor. Bunun sebebi insan eliyle yaratılan çevre sorunları ve iklim değişikliği. Tüm bunlar ekolojik çevremizi daraltıyor. Bu sıkıntıların aşılması adına böylesi buluşmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda verdiği destek nedeniyle Bornova Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

ApiKoop Başkanı Şamil Tuncay Baştoy arıcılığın çok zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “İklim krizi arıcılığa dair kitaplardan öğrendiğimiz bilgileri tamamiyle gözden geçirmemezi gerektiriyor. Örnek vermek gerekirse biz Muğla’dan geliyoruz. Geçtiğimiz yıl aynı gün Muğla’da hava sıcaklığı -2 dereceyken şu anda 19-20 derece. Bu normal bir durum değil. Oysa arı kolonisinin iki kritik dönemini var: biri kışa girişi ve diğeri bahara çıkışı.  Bütün ezberlerimiz bozuldu. Artık kovana müdahele etmek durumundayız. Şimdi bunun çalışmasını yapıyoruz” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Üzeyir Karaca, katılımcıları İzmir ve Ege Bölgesi’nde sürdürülen arıcılık faaliyetleri konusunda bilgilendirdi. Muğla bölgesinde dörde kadar çıkan hasat sayısının bire, 2021 yılında 30 ton olan üretimin 4 tona kadar düştüğünü ifade eden Karaca, sıcaklıkların arttığı sürece arılığın daha da zorlaşacağına dikkat çekti.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ tarımsal alandaki çalışmaların ve desteklerin artarak devam edeceğini belirterek, “Biz bu alandaki faaliyetlerin devamlılığını sağlamak için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kayadibi Mahallesi’nde bir arılığımız var. İlgili vatandaşlarımız buradan yararlanabiliyor. Biz onlara kovan desteği ile hem teorik hem de pratik eğitimler veriyoruz. Eğitim niteleğindeki bu panel de çalışmalarımız bir parçası. Katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Kaynak:HIBYA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Muğla İtfaiyesi’nden 277 bin kişiye eğitimÖnceki Haber

Muğla İtfaiyesi’nden 277 bin kişiye eğit...

Adana’da “Bir Evren: Yaşar Kemal’in Çukurovası” paneliSonraki Haber

Adana’da “Bir Evren: Yaşar Kemal’in Çuku...

Yorum Yazın

Yüksek bir motivasyon..
Ülke Geneli Ortak Sınav Soru Ve Cevapları Yayımlandı
Dijital İçerik Strateji Belgesi Yayımlandı
8-9 Nisan tarihlerinde okul yöneticileri izinli sayılacak mı?
Koruyucu Giyim Yardımı Hakkı Elimizden Alınamaz
Banka Maaş Promosyonlarının Günümüz Ekonomik Koşullarına Göre Güncellenmesi İçin Talepte Bulunduk
TEKNOFEST 2024 Çip Tasarım Yarışması Ön Tasarım Raporu Sonuçları Açıklanmıştır!
TEKNOFEST 2024 Dikey İnişli Roket Yarışması Ön Tasarım Raporu Sonuçları Açıklanmıştır!
Öğretici: Banka Promosyonu Adaletsizliği Son Bulmalıdır
Geleceğin Ekranı Projesi Gönüllü Öğretmenlerini Arıyor
Yurt Yedek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
Üniversite İdari Personelinin Nakil Sorunları Çözülsün
Akademisyenlerimizin Ekonomik Koşulları İyileştirilsin
Veli Randevu Sistemi Öğretmenlerin İnisiyatifinde Yürütülmelidir.
Devletin Sözü Havada Bırakılamaz; Mülakat Kalkacak!
Ağzı Olan Konuşmasın! Türkiye’de Memur Sayısı Yetersizdir.
1 Nisanda Okullar Tatil Ek Dersler Ödenecek İşte Resmi Yazı
28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar