Artı Bir Projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Artı Bir Projesi
Abone ol
NİĞDE / MERKEZ - Dündarlı Anadolu Lisesi, Artı Bir Projesi

SOSYAL SORUMLULUK PROJEMİZ : ARTI BİR

SOSYAL SORUMLULUK PROJEMİZ : ARTI BİR

ARTI BİR PROJESİ

Okulumuz öğrencileri Artı Bir projesi ile Hayata Tutunuyor.

Okulumuzda disiplin cezası almış öğrencilerimize yönelik başlatımış olduğumuz Artı Bir projesiyle, öğrencilerimizin okula ve hayata  yönelik olumsuz duygu ve tepkilerini değiştirmeyi hedefliyoruz.Projenin detayları şı şekildedir : 

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNDARLI ANADOLU LİSESİ ARTI BİR ( +1) PROJESİ

PROJENİN ADI :               ARTI BİR

PROJENİN ÖZETİ :           Öğrencilerin okul içi veya okul dışında yönetmelikler çerçevesinde belirlenen kurallara aykırı hareket etmeleri sebebiyle almış oldukları disiplin cezalarının öğrencide oluşturduğu okula-arkadaşlarına veya yönetici/öğretmenlere karşı olumsuz tutum ve davranışların kendilerine sunulan sosyal sorumluluk becerilerinden herhangi birini gerçekleştirerek giderilmesini sağlamaktır. Ceza eksi dir. Hayata karşı negatif bakış açısı geliştirmemize sebep olur. Bu projeyle hayattan bir adım geride kalmak yerine hayata bir adım daha fazla bağlanmayı amaçlamaktayız. Hayata +1 ile dört elle sarılmaktayız.

Projenin hedefi öğrencilerin çeşitli sebeplerle( kişisel özellikler, okula/arkadaşlarına/öğretmenlerine/yöneticilere/personele karşı önyargısı , dersleri sevmeme ,ailevi sebepler vs.)   gösterdiği aykırılıklar sonucu almış olduğu disiplin cezasının bir ceza olmaktan çıkıp onu sosyal sorumluluk projesiyle okula topluma veya hayata  sorumlu bir birey haline gelmesinde cezanın  araç olmasını sağlamaktır.

PROJENİN AMAÇLARI :  

  1.       2023 Eğitim Vizyonu belgesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN : "Ülkemizin hayallerini hedeflere hedeflerini gerçeğe dönüştürme mücadelemizde en büyük güç kaynağımız nitelikli özgüveni yüksek milli ve manevi değerlerimizle teçhiz edilmiş nesillerimizdir." cümleleriyle öğrencilerimize verdiği önemi ifade etmektedir. Bizler de bu fikirden hareketle;

Bir milletin geleceğe güvenle bakabilmesi istikbalini ve her alanda istiklalini sağlam adımlarla inşa edebilmesi ancak sorumluluklarının bilincinde olan bireylerin gerçekleştirebileceği bir şeydir. Projede çeşitli sebeplerle ceza almış öğrencilere yeni ve farklı şekillerde sunduğumuz faaliyetlerle onun çevresine karşı sorumlu davranmasını sağlamayı amaçlamaktayız.

 

  1.        2023 Eğitim Vizyonu belgesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN : "Kaliteli bir eğitim/öğretim öğrencilerin zihni gelişimini kolaylaştırmaktan onlara vizyon kazandırmaktan manevi yönlerini güçlendirmekten geçmektedir." Şeklinde eğitimde kaliteyi sağlamanın yolunu ifade etmektedir.

 " Sanayileşmede dördüncü büyük kırılma şeklinde ifade edilen tekellik dönemi biyolojik dijital ve fiziksel olanı tek vücutta birleştirme gayesindedir. Bizim tekilliğimiz ise insan ile makinenin birlikteliğinden ziyade akıl ve kalbin birlikteliğidir." Cümleleriyle toplum olabilmeyi kalabalıkların birlikteliğini yaratabilmeyi hedeflemektedir.

Bu hedefe de ancak hissi ve akli yönlerinle birliktelik sağlayan bireyler ulaşabilecektir. Bizler okul olarak şunun bilincindeyiz :    "Öğrenciler çeşitli nedenlerle toplumsal kurallara uymayan kendi özgürlük alanını aşarak diğer bireylerin özgürlük alanını ihlal eden davranışlar içerisine girmektedirler. Devletin belirlediği ve ortak çıkarların tesis edilmesinde önemli paya sahip olan kuralları ihlal eden ve bundan dolayı yaptırıma tabi tutulan öğrenciler zamanla içinde bulunduğu topluma karşı yabancılaşabilmektedir. Projede öğrencinin bu yabancılaşmasına karşı bir adım atmaktayız. Daha az bireyselci davranış biçiminden daha çok toplumcu davranış biçimine ulaşmayı amaçlamaktayız. 

 

  1.       2023 Eğitim Vizyonu belgesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN : "2023 vizyonunun temel amacı çağın ve geleceğin becerileri ile donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen bilime sevdalı kültürüne meraklı ve duyarlı nitelikli ahlaklı çocuklar yetiştirmektir." İfadesiyle eğitimde asıl olanın aslında ilimin ve bilimin olduğu fakat bunların üzerinde ahlak şemsiyesinin bulunduğu bir nesile ulaşmaya vurgu yapmaktadır. Yunus Emre'nin ifadesiyle :

İlim İlim bilmektir

İlim kendin bilmektir

Sen kendini bilmezsen

Ya bu nice okumaktır...  dörtlüğünde de ifade ettiği ilmin temelinde de insanın kendini bilmesi yatmaktadır. Kendini bilmek ise ancak yüksek ahlak ile mümkündür.

"2023 vizyon belgesinin temeline insan merkezlilik vardır."

Bizler okul olarak disiplin olayının temelinde nasıl insanilik varsa cezaların tatbikinde de bu ilkenin esas alınmasını gaye edinmekteyiz

Ceza şahsidir. Şahsın üzerinde etki bırakır ve psikolojik olarak da cezalandırılan öğrenci cezası ile yaptığı eylem arasında sürekli düşünce med cezirleri yaşar. Sosyal sorumluluk faaliyetleri ise şahsiliğin geride kalıp toplumsallığın ön planda olduğu ortamları yaratır. Öğrencinin hodgamlığının ( bireyselci düşünme) yerini diğergamlığın almasını sağlamak projenin temelini oluşturmaktadır.

Projemizin esasını oluşturan fikrimiz:  Kaybedecek bir tek öğrencimiz yoktur.

PROJE FAALİYETİNİN AÇIKLANMASI:

Proje Ekibi: Okul Yönetimi, Proje Yürütücüsü ( Emrah ERDOĞAN Dündarlı Anadolu Lisesi Müdürü),proje kapsamında faaliyetin türüne göre değişmek koşuluyla Şehit Aileleri Derneği, Niğde Devlet Hastanesi Yönetimi, Huzur Evi Yönetimi ve İlgili Bakanlık Taşra Teşkilatı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Niğde Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Taşra Teşkilatı.

Faaliyetin Açıklanması: Eğitim –öğretim yılı içerisinde öğrenciler çeşitli sebeplerle Orta Öğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğinde belirlenen kurallara aykırı davranarak ceza alabilirler. Öğrencilere ceza vermeden ve disiplin kuruluna davranışın mahiyetini aksettirmeden önce okulda kurulan uzlaşma komisyonuna olay havale edilir. Bu komisyon Disiplin Kurulu başkanı üyeleri Rehber öğretmen ve ilgili öğrenci/öğrenciler sınıf rehber öğretmenlerinden oluşur. Uzlaşma kurulu tarafların ortak paydada buluşamayıp anlaşamadıkları durumda konuyu disiplin kurulunda görüşmek üzere rapor düzenler. Okul Müdürünün de onayından sonra disiplin kurulunda görüşülüp ceza alması yönünde karar alınan öğrenciye aldığı cezanın tebliğinden itibaren kendisine proje kapsamında aşağıda belirtilen faaliyetlerden birini yapması ve bunları görsel araçlarla kayıt altına alarak okul disiplin kuruluna ulaştırılması gerektiği belirtilir. Öğrencinin yapmış olduğu sosyal sorumluluk faaliyeti  belgelerle birlikte ( Fotoğraf video vs) öğretmenler kuruluna sunulur. Öğrencimizin artı Biri olarak ifade ettiğimiz faaliyeti süreç içerisinde iyi örnek davranışları ile de bütünleştirerek cezasının öğretmenler kurulunca kaldırılması teklifinde bulunulur ve kaldırılabilir.

SOSYAL SORUMLULUK FAALİYETLERİ:

  1.      Şehit Aileleri Derneği ile işbirliği içerisinde belirlenen 3 şehit ailesini evinde ya da dernekte ziyaret edip onlarla gönül bağı kurmak
  2.      Huzur Evini ziyaret edip orada yaşayanlarla tanışarak onlarla gönül bağı oluşturmak.
  3.      Hastanede yatan hastaları 5 gün ziyaret ederek onlarla sohbet etmek varsa yapabileceği işlerde onlara yardımcı olmak
  4.      Ülkemizin çeşitli yerlerinde ve özellikle Doğu Anadolu-Güneydoğu Anadolu ya da Suriye  'de askerlerimizin görev yaptığı yerlere tebrik kartı ve ya mektup göndermek gönderilmesini organize etmek.
  5.       Pazarda yaşlıların poşetlerini taşımaya yardım etmek.
  6.       Kıyafet ihtiyacı olan ailelere kıyafet yardımında bulunmak ve ya toplanmasını organize etmek.
  7.      Hastanede yatan çocuklara 5 gün boyunca 15 er dakika hikaye okumak ya da ilgilenmek.
  8.      Park bahçe ya da sulak alanların çevresini temizlemek.
  •         Sakatlar derneğini ziyaret ederek onlarla zaman geçirmek.
  1.        Okulumuzda bulunan kaynaştırma öğrencisi ve evde eğitim alan öğrencilerle tanışarak onlara 5 gün boyunca ödevinde yardım etmek veya evlerinde ziyaret etmek. 

PROJENİN SÜRESİ: Proje 2022-2023 Eğitim öğretim Yılı içerisinde uygulanacaktır. Süreç içerisinde geliştirilebilecektir.

Başlangıç :  01.10.2022

Bitiş :           30.06.2023

 

Hedef Gruplar/yararlanıcılar üzerinde gözlemlenen etkileri:

* Nitelikli özgüveni yüksek milli ve manevi değerlerimizle teçhiz edilmiş nesiller yetiştirebileceğiz.

*Öğrencilerin aldığı disiplin cezasının negatif yönü ile meşgul olup okula, öğretmen ve arkadaşlarına yönelik olumsuz tutum ve becerilerin önüne geçilecektir.

*Öğrencilerde Sorumluluk bilinci yerleşecektir.

*Öğrencilerde ait olduğu topluma manevi bir borç taşıdığının farkına vararak öğrencilerde vefa , vatanseverlik, emanete sahip çıkma gibi değerler oluşacak varsa da güçlenecektir.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Proje faaliyetlerinde hedef kitle üzerinde oluşturulması amaçlanan etkilerin sürdürülüp sürdürülemeyeceği etkin bir şekilde değerlendirilip sürdürülmesi amaçlanacaktır. Bu kapsamda proje ortakları ile etkin şekilde iş birliği yapılacaktır.

GÖRÜNÜRLÜK FAALİYETİ: Proje kapsamında yapılacak Sosyal Sorumluluk faaliyetleri Okulun web sitesi, iş birliği içerisinde olduğumuz kurumların sitesi ile yerel ve ulusal medyada yayınlanması sağlanacaktır.

 

 

 

 

 

 28-12-202228-12-202228-12-202228-12-202228-12-2022

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Anadolu Mektebi Okumaları PaneliÖnceki Haber

Anadolu Mektebi Okumaları Paneli

Oku-yorum Yazı-yorum Proje Ekibi Adana HuzurevindeSonraki Haber

Oku-yorum Yazı-yorum Proje Ekibi Adana H...

Yorum Yazın

28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez
Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim 
Deneyap Girişim Programı Başlıyor!
MEB İç Kontrol Sistemi Değerlendirme Raporu (2022-2023) Yayımlandı
Dijital Dünyanın Araştırma Ve Öğrenme İmkânları "Dijital Öğrenme Köprüsü" İle Hizmete Sunuluyor
ÜAK Doçentlik Başvuruları İçin Makul Bir Ücret İstemelidir
Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Videoları, İşaret Dili İle EBA'da
İl İçi Atamalarda Sıraların Çalıştırılması İçin MEB’e Resmi Yazı Yazdık
Öğretmenler Arası "Nesilden Nesile Millî Mücadele" Temalı Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması
Ağzı Olan Konuşmasın!
Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Dolu ve Boş Kadrolarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar: 2024/78)
27 Mart Çarşamba önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (26 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
*Yükseköğretim Kurumları Görevde Yükselme Sınavı* için hazırlıklarımızı tamamladık 
TEKNOFEST ile Rekorlar Kırmaya Devam Ediyoruz!
Down Sendromlu Milli Sporcularımız Kazandıkları 92 Madalyayla Tarihe Geçti!
TEKNOFEST 2024 Kablosuz Haberleşme Yarışması Sistem Gereksinimleri Dokümanı Sonuçları Açıklandı!