Bakan Nebati: “Yıl ortasında asgari ücrete artış ihtiyacı olmaması lazım”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Nebati: “Yıl ortasında asgari ücrete artış ihtiyacı olmaması lazım”
Abone ol
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda memur ve emekli maaşı zamlarına ilişkin, “Yapılan zam ile en düşük emekli aylığı 5 bin 859 TL’ye çıkıyor. En düşük memur emekli aylığı ise 7 bin 597 TL’ye çıkıyor. Enflasyonu çözdük. Yıl ortasında asgari ücrete artış ihtiyacı olmaması lazım. Bu tabii Cumhurbaşkanımızın takdirinde” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündemine ilişkin canlı yayında açıklamalarda bulundu. Nebati, TÜİK tartışmaları, memur ve emekli maaş zamları ve EYT gibi önemli konular hakkında konuştu.

Bakan Nebati, TÜİK’in 4 bin çalışanı ile her ay binlerce veriyi derlediğini, kuruma yapılan eleştirilerin haksız olduğunu söyleyerek, “Kurumlarımıza haksızlık yapıyoruz. Onları el üstünde tutmalıyız. TÜİK 4 bin çalışanı ile her ay binlerce veri derliyor, tüm süreçler denetleniyor. TÜİK şeffaf bir kurum. TÜİK verilerine müdahale etme imkanı bulunmuyor. Diğer tarafta sayıları çift haneli olmayan birileri çıkıp enflasyon verisi açıklıyor. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu tür rakamlarla hiç kimse kendi kafasına göre rakam açıklayamaz. Bugün bu rakamlara bakanlar seçimden sonra bu rakamları dikkate almazlar” dedi.

Bakan Nebati, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin değerlendirme yaptı. Memur ve emeklilerin maaşları yasayla yılda iki defa güncellenerek güvence altına alındığını kaydeden Bakan Nebati, “Memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezilmeleri mümkün değil. Açıklanan yüzde 25’lik artış 6 aylık bir artış. Haziran’da artışlar tekrar güncellenecek. Yapılan zam ile en düşük emekli aylığı 5 bin 859 TL’ye çıkıyor. En düşük memur emekli aylığı ise 7 bin 597 TL’ye çıkıyor. Enflasyonu çözdük. Yıl ortasında asgari ücrete artış ihtiyacı olmaması lazım. Bu tabii Cumhurbaşkanımızın takdirinde” ifadelerini kullandı.

EYT’nin maliyet hesabıyla iligli bilgi veren Nebati, “3.600 ek gösterge çıktı, taşeron ve sözleşmelilerin kadro konusu çözüldü. EYT’nin bir yük getireceği belliydi. Daha önce EYT ile ilgili tedbir alalım dedim arkadaşlarıma. Etki analiziyle çok dar bir alanda hesaplamaları yaptık. Simülasyonları yaptık. Ek gelebilecek yükümlülüklerin de tedbirini alalım dedik. Bugün memur zammı konusu bir ek yüktür. Bizim çok övündüğümüz bir şey var. Bütçe disiplininden asla taviz vermiyoruz. Türkiye 2022’de tüm göstergelerde enflasyon hariç pozitif ayrıştı dünyada. Enflasyonu da bu yıl bitiriyoruz inşallah. Kimse çıkıp da makro ekonomik göstegelerde olumsuz bir şey var diyemez.

2022’yi bütçe açısından çok iyi kapattık, bütçe gerçekleşmelerini görünce şaşıracaksınız. 2023’te EYT ile ilgili problem olacak bir durum yok. EYT’nin 2023 bütçesi üzerinde bir etkisi olmayacak. Aynı zamanda memur zammı da etki oluşturmayacak.

Geçen yıl ek bütçe yaptık. Ek bütçeden gelen borçlanma limitini yasal sınırlarda tutabilmek için 200 milyar TL’lik bir borçlanma yetkisi talep ettik” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Konya’da yılın ilk drift cezası kesildiÖnceki Haber

Konya’da yılın ilk drift cezası kesildi

Kadın müşteriyi rahatsız eden şahsa meydan dayağıSonraki Haber

Kadın müşteriyi rahatsız eden şahsa meyd...

Yorum Yazın

1 Nisanda Okullar Tatil Ek Dersler Ödenecek İşte Resmi Yazı
28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez
Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim 
Deneyap Girişim Programı Başlıyor!
MEB İç Kontrol Sistemi Değerlendirme Raporu (2022-2023) Yayımlandı
Dijital Dünyanın Araştırma Ve Öğrenme İmkânları "Dijital Öğrenme Köprüsü" İle Hizmete Sunuluyor
ÜAK Doçentlik Başvuruları İçin Makul Bir Ücret İstemelidir
Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Videoları, İşaret Dili İle EBA'da
İl İçi Atamalarda Sıraların Çalıştırılması İçin MEB’e Resmi Yazı Yazdık
Öğretmenler Arası "Nesilden Nesile Millî Mücadele" Temalı Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması
Ağzı Olan Konuşmasın!
Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Dolu ve Boş Kadrolarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar: 2024/78)
27 Mart Çarşamba önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (26 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
*Yükseköğretim Kurumları Görevde Yükselme Sınavı* için hazırlıklarımızı tamamladık 
TEKNOFEST ile Rekorlar Kırmaya Devam Ediyoruz!
Down Sendromlu Milli Sporcularımız Kazandıkları 92 Madalyayla Tarihe Geçti!