Bütçe Görüşmelerine İlişkin Ulus Meydanında Basın Açıklaması Gerçekleştirdik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bütçe Görüşmelerine İlişkin Ulus Meydanında Basın Açıklaması Gerçekleştirdik
Abone ol
Bütçe Görüşmelerine İlişkin Ulus Meydanında Basın Açıklaması Gerçekleştirdik

Sermayeye Değil Emekçiye Bütçe

 

Meclisin gündeminde olduğu ve plan görüşmelerinde bakanlıklara ayırılan bütçelerde yurttaşlardan yana bütçe yapılması gerekmektedir.

 

AKP iktidarının kamu kurumlarını tasfiye ettiği, özelleştirmelerin bütün hizmet kollarına yayıldığı ve kredili mevduat sistemi ile zenginin parasını koruma çabaları ile yurttaşlara ayırılan bütçe payı günden güne erimektedir.

 

Bugün ağır vergi yükleri altında ve yüksek enflasyon oranları ile günden güne yoksullaşan yurttaşlar bütçenin gelirlerinin yüzde 84’ünü vergileri ile karşılamaktadır.

 

Bu vergilerin yüzde 65’i doğrudan kesinti ile gelirlerimizden karşılanırken yüzde 35’i ise toplumun geneline yayılarak dolaylı yoldan hizmet ve tüketimden karşılanmaktadır.

 

Kur korumalı mevduat faizleri ile parası olanın parasını korumaya çalışan AKP iktidarı bu yükü vergilerin yüzde 8’ini kur korumalı mevduat faizlerine aktarmıştır.

 

Bunun yanı sıra kalkınmanın ve ilerlemenin en temel kalemi olan tarım üretimlerine 54 milyar lira ayırırken, bütçeden 565 milyar lira faiz giderlerine aktarılmaktadır.

 

2022 sonunda 180 milyar 852 milyon lira olması beklenen Merkezi Yönetim Bütçesi’nden ödenen faiz giderlerinin 2023 yılında 239 milyar 800 milyon lira olması beklenmektedir. 

 

Ülkemizde ekonomik kriz derinleşmekte, yurttaşların yaşam şartları zorlaşmaktadır.

 

Yurttaşlar; ekonomik krizi çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışverişin yapıldığı tüm noktalarda ağır şekilde hissetmektedir.

 

Ekonomik krizin her geçen gün ağırlaştığı koşullarda AKP iktidarı sadece krizi izlemekle yetinmektedir. Ekonomik krizin sorumluluğunu stokçulara, marketlere, muhalefete ve dış güçlere yüklemekte, yanlış politikalarının bedelini ise yurttaşlara acı bir şekilde ödetmektedir.

 

2023 bütçesinde bakanlıkların lüks harcamalarına kaynak ayrılmakta ve aslan payı Saray’a verilmektedir. 2023 bütçesinde emekliler, işçiler, aileler, çocuklar, kamu çalışanları bulunmamaktadır. AKP 2023 seçimlerinde devlet hazinesini kullanarak seçim harcamalarını olağanüstü yükseltecektir. Seçim harcamalarının yükünü emekçilerden kesmeye çalışmasını görmezden gelmiyoruz. Bütçe açıklarını kamunun üzerine tasarruf, yurttaşların sırtına vergi olarak yüklemesini de kabul etmiyoruz

 

Siyasal iktidarın, savurganlığının ve bitmez tükenmez lüks hevesinin bedelini bu ülkenin yoksul yurttaşları ve kamu emekçileri ödemektedir.

 

2023 bütçesi krizi fırsata çevirenlerin kârını artırmaya yöneliktir. Yurttaşımızın mutfağındaki temel besin maddelerini karşılamasını değil açlık ve yoksullukla boğuşmasını hızlandırmaya yöneliktir.

 

Toplumun tüm kesimlerini oluşturan işçi, memur, emekli, esnaf ve emeğiyle geçinenlerin ortak talebi 2023 bütçesinde yeterli payı almak, tüm zamların geri çekilmesi ve maaşların insanca yaşam seviyesine getirilmesidir.

 

2023 bütçesi yüksek enflasyon oranlarına çare olacak şekilde düzenlenmeli, toplumun tüm kesimlerinden STK’larla ortak hareket edilerek yurttaşların sorunlarına yönelik hazırlanmalıdır.

 

Toplumun çıkarlarını değil seçim yatırımlarını ve sınıfsal çıkarlarını gözetecek bu bütçe görüşmelerinde yurttaşlardan yana bir tavır sergileneceğinden yana hiçbir iz yoktur.

 

AKP’nin 2023 bütçesi emekçiler için açlık ve yoksulluktur.

 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; toplumdan yana olmayan bir bütçeyi kabul etmiyoruz. Emekçiler, emekliler ve kamu çalışanları olarak sefalet oranlarındaki maaşlarla üç haneli rakamları aşan enflasyonla mücadele etmeyi kabul etmiyoruz.

 

Son bir yılda;

 

Un ve mamullerine yüzde 146.5, ete balığa yüzde 93.7, süt ürünlerine yüzde 108.3, meyveye yüzde 206.8, sebzeye yüzde 352.9 oranında zam gelen bir ortamda.

 

Milyonlarca kamu emekçisi, emekli ve emeklilikte yaşa takılanlar olarak;

 

Kamu-Ar verilerine göre 6 aylık enflasyon farkı yüzde 67 ve yüzde 8 satış sözleşmesinden oluşan yüzde 75 oranında maaşlarımıza zam yapılmasını talep ediyoruz.

 

Emeklilikte yaşa takılanların haklarını bir an önce iade edilerek ve staj sigortası, askerlik borçlanması dâhil herhangi bir şartın dayatılmasını kabul etmiyoruz.

 

Gelir vergisi adı altında kademeli olarak artan vergi oranları ile emekçilerin her ay yoksullaşmasının önüne geçilerek, vergi oranının yüzde 15’e sabitlenmesi ve vergi dilimi oranlarının yeniden değerleme oranında arttırılarak gelir vergisi soygununa son verilmesini talep ediyoruz.

 

 

AKP iktidarının yıllardır ekonomik zulüme uğrattığı yurttaşlar ve milyonlarca kamu emekçisi olarak iktidara geldikleri günden itibaren yurttaşların alım gücünden sermayeye aktardıkları refah paylarını iade edip, insan onuruna yakışır bir hayat sağlayabilecek bütçe istiyoruz.

 

 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu

Merkez Yönetim Kurulu

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yoksulluk Sınırının Üzerinde Ücret İçin AlanlardaydıkÖnceki Haber

Yoksulluk Sınırının Üzerinde Ücret İçin...

Kafkas Üniversitesi 109 Akademik Personel Alım İlanıSonraki Haber

Kafkas Üniversitesi 109 Akademik Persone...

Yorum Yazın