Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Özer, Esenyurt Eğitim Kampüsünün temel atma törenine katıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Özer, Esenyurt Eğitim Kampüsünün temel atma törenine katıldı
Abone ol
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin en büyük eğitim kampüsü olma niteliği taşıyan Esenyurt Eğitim Kampüsünün temel atma törenine katıldı.

Esenyurt Eğitim Kampüsü Temel Atma Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine Türkiye'nin dört bir yanında karne sevinci yaşan öğrencileri kutlayarak başladı. Öğrencilere anne baba şefkatiyle yaklaşan öğretmenlerini, fedakâr ebeveynlerini de tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öğretmeni, öğrencisi, ailesi, idarecisi ve bakanlığıyla bir bütün olarak eğitimde kalitenin daha da artması için canla başla çalışıyoruz." dedi.

 

Bu ülkenin evlatlarının eğitime erişimini kolaylaştırma ve onların geleceğine sahip çıkma gayesiyle ülke genelinde pek çok projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: 

 

"Medeniyetimizin gözbebeği vasfı yanında tüm insanlığın gıptayla baktığı bir dünya şehri olan İstanbul'umuza ayrıca önem verdik. Son yirmi yılda İstanbul'umuza eğitim alanında toplam 90 milyarlık yatırım gerçekleştirdik. Sadece bu sene şehrimize yaklaşık 17 milyar liralık yeni eğitim yatırımı yapıyoruz. Amacımız, İstanbul'un eğitimdeki performansıyla diğer vilayetlerimize örnek olmasını, öncülük yapmasını sağlamaktır."

 

Açılışı yapılan projenin İstanbul'un medarıiftiharı olacağını belirten Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

 

"Toplamda 10 bin 412 öğrencimizin eğitim alabileceği bu tesiste; 40'ar derslikli 5 ayrı Anadolu lisesi, 40 derslikli imam hatip lisesi, 40 derslikli bir fen lisesi, 45 derslikli bir mesleki teknik Anadolu lisesi ile 3 derslikli bir ana sınıfı bulunuyor. Ayrıca yine tesiste kuracağımız 12 derslikli bilim sanat merkezi ve planetaryum ile de özel yetenekli öğrencilerimizi destekleyeceğiz. Engelli odası olan yüz ellişer öğrenci kapasiteli kız ve erkek yurtlarımızla da ülkemizin dört bir köşesinden gelecek olan evlatlarımıza burada barınma imkânı sağlayacağız. Bunların yanı sıra tesis bünyesinde 600 kişi kapasiteli tatbikat camisi,  kapalı spor salonu, konferans salonu, kütüphanesi, mescidi, 88 adet laboratuvarıyla öğrencilerimizi akademik, sosyal ve kültürel bakımdan teşvik edeceğiz."

 

Siyasi hayatının hiçbir aşamasında millete hizmet davasından asla sapmadığını vurgulayan Erdoğan, "Biz program hazırlar, proje geliştirir, temel atar, takip eder, her safhada çıkan sıkıntıları çözer, ne söz vermişsek onu vatandaşımızın hizmetine sunarız. İşte geçen hafta yine İstanbul'da, 36 bin metrekareyi aşan kullanım alanıyla Türkiye'nin en büyük kütüphaneleri arasında yer alan Rami Kütüphanesinin açılış gururunu yaşadık. Aynı şekilde, altı yıl süren titiz bir restorasyon çalışmasının ardından İstanbul'umuzun sembol mekânlarından Yeni Cami'yi tekrar ibadete açtık. Çamlıca Kulesi'nden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne, Marmaray'dan Avrasya Tüneli'ne, Atatürk Kültür Merkezinden İstanbul Havalimanı'na, metro ve hızlı tren hatlarından şehir hastanelerine kadar sayısız yatırımı İstanbullu kardeşlerimizin emrine verdik. İnşallah, pazar günü ilklerin ve enlerin eseri olacak Kâğıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nı hizmete açıyoruz." ifadelerini kullandı. 

 

Temeli atılan Esenyurt Eğitim Kampüsünün gelecek eğitim öğretim yılına yetiştirmeyi arzu ettiklerini de söyleyen Erdoğan, bu eserin ülkeye kazandırılmasında emeği olacak tüm işçilere de teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle önemli ve stratejik bir projeye öncülük ettiği için Millî Eğitim Bakanlığı ve Bakan Özer'i de yürekten tebrik ettiğini belirtti.

 

"Bu sene meslek liselerinde 3 milyar liralık üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz"

 2023 bütçesi dâhil, şimdiye kadar hazırlanan tüm bütçelerde en büyük payı eğitime ayırdıklarını vurgulayan Erdoğan şunları kaydetti: 

 

"Bu yıl toplam eğitim bütçemiz 651 milyar liraya ulaştı. Derslik sayımızı 343 binden 612 bine çıkardık. Bugüne kadar 750 bin yeni öğretmen ataması yaptık. Tam 60 yıldır gündeme getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçirerek öğretmenlerimize ilave mali ve ekonomik haklar tanıdık. Derslik ve öğretmen sayılarındaki artış, çocuklarımızın sınıf mevcutlarına da müspet yansıdı. Okullaşma oranlarımız tarihimizin en yüksek seviyesine çıkarken öğretmen başına düşen öğrenci sayısında OECD ortalamasını yakaladık. Geçmişte 60-70 kişilik kalabalık sınıflarda ve zor şartlar altında eğitim veriliyordu. Hamdolsun, bu sıkıntıyı da ortadan kaldırdık. İlk ve orta öğretim öğrencilerimize toplam 3,5 milyar adet ücretsiz ders kitabı dağıttık. Bu sene bir şey daha yaptık. Yardımcı ders kitaplarını da ücretsiz dağıttık."

 

Yasakları ve çocuklara yönelik adaletsizlikleri bertaraf ederek eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirdiklerini de belirten Erdoğan "Göreve geldiğimizde her 100 kızımızdan sadece 39'u ortaöğretime devam ediyorken bugün bu sayı 95'e yükseldi. Aynı şekilde 28 Şubatçı zihniyet tarafından kasıtlı biçimde atıl bırakılan mesleki eğitim kurumlarımızı yeniden ihya ettik.

 

Mesleki eğitimde yaptığımız dönüşümler ve sektörle kurduğumuz güçlü iş birlikleri sayesinde, bu okullarımızı tekrar cazibe merkezi hâline getirdik. Bir dönem kapanmanın eşiğine gelen meslek liselerimiz 2022 yılında 2 milyar liralık üretim kapasitesine ulaştı. Bunun yaklaşık 100 milyon lirasını öğrencilerimize, 200 milyon lirasını ise öğretmenlerimize katkı payı olarak ödedik. İnşallah, bu sene meslek liselerinde 3 milyar liralık üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz."

 

2023 yılında 10 hanenin üzerindeki tüm köylerdeki okullar hizmete açılacak

Köy yaşam merkezleri projesine de değinen Erdoğan bu alandaki hizmetleri de şöyle anlattı:

 

"Atıl kalan köy okullarımızı, yeni bir yaklaşımla tekrar milletimizin hizmetine sunduk. Sadece bir yıl içinde 2 bin 325 köy yaşam merkezi açarak bu alanda çok önemli bir dönüşümü başlattık. 2023 senesi içinde 10 hanenin üzerindeki tüm köylerimizin okullarını, bu şekilde hizmete açmayı planlıyoruz."

 

"6 Şubat itibarıyla okul öncesindeki tüm yavrularımıza yemek desteğinde bulunacağız"

2022 yılında 6 binin üzerinde anaokulunu eğitim öğretim hizmetlerine dâhil ettiklerini ifade eden Erdoğan, şimdi yeni bir adım daha attıklarını belirtti. Erdoğan, "Hâlihazırda 1,8 milyon öğrenciye ücretsiz olarak verdiğimiz yemek uygulamasını, çok yakında 5 milyon öğrenciye çıkarıyoruz. İnşallah, 6 Şubat itibarıyla okul öncesi eğitimde yer alan tüm yavrularımıza yemek desteğinde bulunacağız. Bu müjdemizin evlatlarımıza, anne babalara ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi. 

 

Tüm bu yatırımlarla asırlık eksiklerini gidermekle kalmadıklarını, ayrıca Türkiye'yi büyük bir şahlanışın eşiğine kadar getirdiklerini dile getiren Erdoğan, "Bu şahlanışın adı; Türkiye Yüzyılı'dır. Türkiye Yüzyılı'yla içinde bulunduğumuz asrı, milletimizin asrı yapmayı amaçlıyoruz. Son yirmi yılda ülkemize kazandırdığımız güçlü birikimin üzerinde Türkiye Yüzyılı'nı yükselteceğiz." diye konuştu.

 

"Sayın Cumhurbaşkanımızın çerçevesini çizdiği 'Türkiye Yüzyılı'nın eğitim ayağını çok daha güçlü hâle getireceğiz"

Törende konuşan Bakan Mahmut Özer, Türkiye'nin 81 ilinin 922 ilçesinde eğitim seferberliği başlatıldığını dile getirerek 20 yılda 300 binlerde olan derslik sayısının 900 binlere çıktığını vurguladı. Bu süreçte yaşanan bazı gelişmelere ilişkin sayısal verileri paylaşan Bakan Özer, "2000'li yıllarda 5 beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11'den bugün bu sayı yüzde 99'a yükseldi. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ya 'Nereden, nereye?'... Lisedeki okullaşma oranları sadece yüzde 44'tü. Bugün yüzde 97'ye ulaştı." dedi.

 

Eğitim seferberliği kapsamında yapılanların bunlarla kalmadığına, başörtüsü yasağı gibi tüm antidemokratik uygulamaların da kaldırıldığına işaret eden Özer, şöyle devam etti: "Liseli kızlarımız üniversite kapısının önünde eğitime erişemediler. İmam hatip lisesi mezunları ve meslek lisesi mezunlarının yükseköğretim erişimini engelleyen katsayı uygulaması 12 yıl sürdü bu ülkede. Onu da Sayın Cumhurbaşkanımız kaldırdı. Amaç neydi? Bu ülkenin üretmiş olduğu hikâyenin bir ürünü olan imam hatip liselerinin önünü kesmekti. İmam hatipten vali, milletvekili, bürokrat, iş adamının çıkmasını engellemekti, engelleyebildiler mi? Bugün imam hatip lisesi mezunu olan Cumhurbaşkanımız var. Mesleki eğitimdeki kasıtları neydi? Bu ülkenin ekonomik kalkınmasında boşluklar yaratmak, ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetişmesini engellemekti. İşte katsayı uygulaması da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kaldırıldı. Artık meslek lisesi öğrencilerimiz bu ülkenin ihtiyaç duyduğu her türlü ürünü üretebiliyor. Yurt dışına ihracat yapıyor. Mesleki eğitim merkezlerindeki çırak, kalfa sayıları Sayın Cumhurbaşkanımızın katkılarıyla bir yılda 160 binlerden 1 milyon 300 bine yükseldi. Başka ne yapıldı? Bizler Müslümanız değil mi? Bu ülke, Müslüman coğrafyası. Sadece imam hatiplerde değil, diğer tüm okullarda Müslüman evlatlarının peygamberinin hayatını öğrenme, Kur'an-ı Kerim öğrenme, dinî bilgileri öğrenmeyle ilgili talepleri ilk kez bu dönemde karşılandı. Bunlardan en fazla yararlanan iki kesim oldu: mazlumlar ve garip gureba."

 

Kız çocukların okullaşma oranı erkek çocukların okullaşma oranını geçti

Okullara erişemeyen mazlum insanların yanı sıra kız çocukların da okullara erişiminde büyük adımların atıldığını kaydeden Özer, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez kız çocukların okullaşma oranının, erkek çocukların okullaşma oranını geçtiğini dile getirdi. Özer, "Yani son yirmi yıl eğitimde devrimsel bir dönüşüm oldu." değerlendirmesinde bulundu.

 

"Bu yirmi yılda bu dönüşüm yapılmasaydı cumhuriyetin ikinci yüzyılı, 'Türkiye Yüzyılı' olamazdı." diyen Özer, "İşte Sayın Cumhurbaşkanımız, cumhuriyetin birinci yüzyılındaki eğitimden sağlığa, altyapıdan ulaştırmaya tüm alanlardaki yetmiş yıllık gecikmeyi telafi etmek için tüm ekibiyle gece gündüz demeden emek verdi. Saldırılara direndi. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her türlü saldırıya direnerek, yeni yüzyılın 'Türkiye Yüzyılı' olması için, 'Türkiye Yüzyılı'nda eğitimi daha güçlendirmek için çalışacağız." ifadesini kullandı.

 

Eğitim yatırımlarına değinen Özer, geçen sene İstanbul'a yapılan okul yatırımının 10 milyar lira olduğunu, bu sene ise bu rakamın 17 milyar liraya çıktığını anımsatarak yatırımların 20-25 milyar liralara çıkarılacağını belirtti.

 

Temeli atılan Esenyurt Eğitim Kampüsünün Türkiye'nin en büyük eğitim kampüsü olacağını dile getiren Özer, kampüsle ilgili şu özet bilgileri paylaştı: "Bu kampüste 4 Anadolu, 1 fen, bir imam hatip, bir de mesleki ve teknik Anadolu lisesi; bir camimiz, bilim ve sanat merkezimiz, kız yurdumuz, erkek yurdumuz, planetaryum, kütüphane, kapalı spor salonu, velhasıl olmayanın olmadığı, her şeyin olduğu bir eğitim kampüsü olacak. Bu eğitim kampüsümüzün Esenyurt'umuza, İstanbul'umuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

 

Özer sözlerine şöyle devam etti: "Bu açacağımız kampüsle Esenyurt'un eğitim sorununu kökünden çözmüş olacağız. Allah'ın izniyle sizlerle el ele vererek Sayın Cumhurbaşkanımızın çerçevesini çizmiş olduğu 'Türkiye Yüzyılı'nın eğitim ayağını çok daha güçlü hâle getireceğiz. Sadece akademik olarak başarılı gençler değil, dilini, tarihini, coğrafyasını bilen, tarihi sorumluluğunu içselleştirmiş ve bu kutlu yürüyüşte bizlere eşlik edecek olan gençleri yetiştirmek için el ele vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yol yürümeye devam edeceğiz. Sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum."

 

Kampüste; 4 Anadolu, 1 fen, 1 mesleki ve teknik Anadolu, 1 Anadolu imam hatip lisesi, 1 bilim sanat merkezi (BİLSEM), 1 planetaryum, 1 kız, 1 erkek olmak üzere 150'şer kapasiteli 2 öğrenci yurdu, 1 İdari yönetim binası, kapalı spor salonları, konferans salonu yer alacak.

 

10 bin 400 öğrenci faydalanacak

Türkiye'nin en büyük lise eğitim kampüsüyle, Esenyurt'ta ortaokuldan mezun olacak çocukların sadece akademik değil; sosyal, sportif, kültürel açıdan kendisini geliştirebileceği bir eğitim ortamı oluşması hedeflenirken ayrıca ilçedeki mevcut okullardan kampüse taşınacak okullar sayesinde ortaokul ve ilkokulların öğrenci sayıları da rahatlatmış olacak. Bu sayede "Eğitimde Türkiye Yüzyılı" çerçevesinde Esenyurt'taki öğrencilerin, öğretmenlerin de başarılarıyla bu hedefe anlamlı katkılar sunması amaçlanıyor. 10 bin 400 öğrencinin faydalanabileceği kampüs, 68 dönüm arazi üzerine inşa edilecek.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gül, Görme Engelliler İmam Hatip Ortaokulunda Kur'an-ı Kerim Okuyan Öğrencileri DinlediÖnceki Haber

Gül, Görme Engelliler İmam Hatip Ortaoku...

Bakan Özer, öğrencilere karnelerini verdiSonraki Haber

Bakan Özer, öğrencilere karnelerini verd...

Yorum Yazın

Üniversite İdari Personelinin Nakil Sorunları Çözülsün
Akademisyenlerimizin Ekonomik Koşulları İyileştirilsin
Veli Randevu Sistemi Öğretmenlerin İnisiyatifinde Yürütülmelidir.
Devletin Sözü Havada Bırakılamaz; Mülakat Kalkacak!
Ağzı Olan Konuşmasın! Türkiye’de Memur Sayısı Yetersizdir.
1 Nisanda Okullar Tatil Ek Dersler Ödenecek İşte Resmi Yazı
28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez
Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim 
Deneyap Girişim Programı Başlıyor!
MEB İç Kontrol Sistemi Değerlendirme Raporu (2022-2023) Yayımlandı
Dijital Dünyanın Araştırma Ve Öğrenme İmkânları "Dijital Öğrenme Köprüsü" İle Hizmete Sunuluyor
ÜAK Doçentlik Başvuruları İçin Makul Bir Ücret İstemelidir
Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Videoları, İşaret Dili İle EBA'da
İl İçi Atamalarda Sıraların Çalıştırılması İçin MEB’e Resmi Yazı Yazdık
Öğretmenler Arası "Nesilden Nesile Millî Mücadele" Temalı Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması
Ağzı Olan Konuşmasın!
Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Dolu ve Boş Kadrolarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar: 2024/78)