
Özvar: “Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerimizde uygulamalı bilimler, uygulamalı programlar yüz yüze eğitim yoluyla devam edecektir, üniversitelerimizin kararları bu şekildedir. Diğer teorik bilimler ise eğitimlerine uzaktan öğretim yoluyla devam edecektir"“Yakın zamanda, deprem bölgesiyle sınırlı olmak üzere almış olduğumuz kararı tekrar gözden geçireceğiz, şartlar uygun hale geldiğinde onlarda da yüz yüze eğitim başlayacak"“Bu kadar büyük bir deprem yaşamamıza rağmen deprem bölgesindeki üniversitelerimizdeki doluluk oranları yüzde 95'in üzerinde gerçekleşmiştir. Bu da deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızın geleceğe ne kadar ümitli, geleceğe ne kadar olumlu, pozitif baktıklarının göstergesidir."
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, deprem bölgesindeki illerde bulunan üniversitelerin rektörleriyle 2023-2024 eğitim öğretim yılına ilişkin hazırlıkları değerlendirmek ve çalışmaları yerinde görmek amacıyla Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklı ile birlikte 22-23 Eylül tarihlerinde Gaziantep ve Malatya'yı ziyaret etti.
Özvar, ziyaretinin ilk durağı olan Gaziantep'te gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve büyük acıya neden olan depremlerden 11 ilin ve 14 milyonu aşkın nüfusun derinden etkilendiğini anımsatan Özvar, milyonlarca kişinin evlerini kaybederek barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Bu zor zamanlarda, deprem bölgesindeki büyük yıkımı ortadan kaldırmak ve yaraları sarmak amacıyla devlet-millet birlikteliğiyle ülke çapında büyük bir seferberlik sürdürüldüğünü söyleyen Özvar, “Biz de bugün 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına başlamadan önce deprem bölgesindeki üniversitelerimizde yapılan çalışmaları yerinde görmek ve bölgedeki üniversitelerimizin rektörleriyle durum değerlendirmesi yapmak üzere bölgeye geldik." dedi.
Gaziantep Üniversitesinde depremden etkilenen üniversitelerin rektörleriyle bir toplantı gerçekleştireceklerini ifade eden Özvar, yükseköğretimle ilgili bilgiler aktardı.
Yükseköğretim Kurulu kayıtlarına göre deprem bölgesindeki 18 üniversitede öğrenim görmekte olan öğrenci sayısının 410 bini aştığını ayrıca kendileri farklı illerde üniversite eğitimine devam etse de aileleri deprem bölgesinde yaşayan öğrenci sayısının da yaklaşık 300 bin olduğunu kaydeden Özvar, “Bu şekilde yükseköğretim öğrencilerimizin %15'inin deprem felaketinin etkileriyle karşı karşıya kaldığı görülmektedir." diye konuştu.
Öğrencilerin yanında, deprem bölgesinde görev yapan yaklaşık 45 bin akademik ve idari personel de göz önüne alındığında yaşanan etkinin büyüklüğünün daha net ortaya çıktığını vurgulayan Özvar, bu büyük felaketin etkileriyle mücadele için Yükseköğretim Kurulunun sorumluluk alanlarıyla ilgili ilk andan itibaren hızlı ve önemli kararlar aldığının altını çizdi.
Özvar, öğrencilerin, akademik ve idari personelin sağlık ve güvenliklerinin öncelenerek eğitim-öğretim faaliyetlerinin devamı için gerekli tedbirlerin alındığını anlattı. Deprem bölgesindeki üniversitelerin durumlarını yakından izlendiklerini vurgulayan Özvar, gerekli durumlarda yeni kararlar alınmaya devam edileceğini kaydetti.
2023-Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan önce alınan kararla deprem bölgesinde ikamet eden depremzede adaylar için ilave kontenjanlar tanındığını belirten Özvar, böylece bölgedeki adayların üniversiteye erişimlerinin kolaylaştırılması noktasında önemli kararlar aldıklarını ifade etti.
-Deprem bölgesindeki üniversitelerle ilgili alınan son kararlar
Deprem bölgesiyle ilgili son kararlara da değinen Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından 7 Eylül 2023'te gerçekleştirilen toplantıda Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerle ilgili verilen kararları aktardı.
Bu kapsamda söz konusu illerdeki üniversitelere ait binaların depremden etkilenme durumları ve öğrencilerin barınma olanakları göz önünde bulundurularak 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus kararlar alındığını belirten Özvar, hangi programlarda ve sınıflarda yüz yüze veya uzaktan eğitim yapılacağının ve diğer bazı detayların üniversite senatoların tarafından karara bağlanacağını kaydetti.
Üniversite senatolarının kararları gereğince uzaktan öğretim ve/veya yüz yüze öğretim görecek tüm öğrencilerden talep edenlere, kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verildiğini belirten Özvar, ayrıca söz konusu illerdeki üniversitelerde kayıtlı olan tüm öğrencilerden talep edenlere, eğitim öğretim süresine dahil edilmeden, 1 yıl kayıt dondurma hakkı tanındığını ifade etti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, şöyle konuştu:
“Bu kararlar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından detaylı değerlendirmeler neticesinde alınmıştır. Deprem bölgesindeki öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim hayatlarına devam etmelerini Yükseköğretim Kurulu olarak öncelikli bir konu olarak görüyoruz.
Diğer taraftan öğrencilerimizin eğitim-öğretimden geri kalmaması için gerekli tedbirleri almak Yükseköğretim Kurulu açısından aynı şekilde hayati bir konudur. Bütün bu hususlar göz önüne alınarak dört ilimizdeki üniversitelerimize sahip oldukları imkân ve şartları değerlendirerek uzaktan ve yüz yüze öğretim için karar alma imkânı tanınmıştır."
Üniversite senatolarının kararlarını Yükseköğretim Yürütme Kurulunun kararı çerçevesinde aldığına vurgu yapan Özvar, üniversitelerin aldıkları bu kararları internet sitelerinden veya sosyal medya hesaplarından duyurduklarını belirterek, “Bu illerdeki üniversitelerimize kayıt yaptıran öğrencilerimizin üniversitelerin resmi internet sitelerine ve sosyal medya hesaplarına bakmak suretiyle durumları hakkında bilgi sahibi olabilecektir." dedi.
-Tıp, dip hekimliği ve sağlık bilimleri programları yüz yüze eğitim yapacak
Yüz yüze eğitim yapılacak programları sıralayan Özvar, şöyle devam etti:
“Bu vesileyle bu illerimizdeki üniversitelerimizde uzaktan öğretim yoluyla uygulamalı bilimler, bunlar içinde tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri gibi programlar yüz yüze yürütülecek olup, diğer programlar yani teorik programlar ise üniversitelerimizin alacağı ve aldığı kararlarla uzaktan öğretim yoluyla yürütülecektir.
Bu almış olduğumuz karar üniversitelerimizin içinde bulunduğu durumla çok yakından alakalıdır. En kısa zamanda inanıyoruz ki bu illerdeki üniversitelerimiz yüz yüze eğitime diğer üniversitelerde olduğu gibi geçecektir.
Demek ki uygulamalı bilimler, uygulamalı programlar yüz yüze eğitim yoluyla devam edecektir, üniversitelerimizin kararları bu şekildedir. Diğer teorik bilimler ise eğitimlerine uzaktan öğretim yoluyla devam edecektir."
Özvar, söz konusu üniversite senatolarının aldıkları kararları internet sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından duyuracaklarını yineleyerek, “Bu konuda tereddüde düşen öğrencilerimiz olursa lütfen Yükseköğretim Kurulunun çağrı merkezlerine ulaşmak suretiyle sorunlarını, dertlerini bizlerle paylaşsınlar." diye konuştu.
“Yükseköğretimin aksamadan devamı konusundaki irademizi ortaya koyduk"
Erol Özvar, şunları söyledi:
“Biz Yükseköğretim Kurulu olarak deprem bölgesinde biraz önce adını anmış olduğum üniversitelerle ilgili almış olduğumuz kararlarla aslında yükseköğretimin aksamadan devamı konusundaki irademizi ortaya koymuş oluyoruz. Üniversitelerimiz de bu büyük depremden sonra yaralarını sarmak suretiyle yine eğitim öğretim faaliyetlerine başlıyorlar. Ben bu vesileyle bu illerimizde bulunan üniversitelerimizi kazanan öğrencilerimize2023-2024 öğretim yılında başarılar diliyorum. Üniversitelerimiz öğrencilerine en güzel şekilde yükseköğretim imkanlarını sunmak konusunda seferber olduklarını bu vesileyle paylaşmak isterim."
Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlıklara da yükseköğretimin aksamadan devam konusunda verdikleri destek nedeniyle teşekkür eden Özvar, “Bu konuda iradesiyle bize yol gösteren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye de huzurlarınızda teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, bu eğitim öğretim yılının kendileri için de bazı yönlerden ilk olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Deprem bölgesindeki adaylar için ilk defa açmış olduğumuz kontenjan ile öğrencilerimiz üniversitelere girebildiler. Bu kontenjanlara başvuranlar diğer öğrencilerin kontenjanlarını ihlal etmeden, o kontenjanları kullanmadan kendi içinde yarıştılar ve onlar da deprem bölgesindeki üniversitelerimize kayıtlarını yaptırdılar.
Bu sene çok sevindirici bir gelişme; bu kadar büyük bir deprem yaşamamıza rağmen deprem bölgesindeki üniversitelerimizdeki doluluk oranları yüzde 95'in üzerinde gerçekleşmiştir. Bu da deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızın geleceğe ne kadar ümitli, geleceğe ne kadar olumlu, pozitif baktıklarının göstergesidir. Bu, yükseköğretim kurumlarını ve Yükseköğretim Kurulunu fevkalade motive etmektedir. Deprem bölgesindeki insanımızın üniversitelere böylesine bir teveccühte bulunmuş olmasının bizlerin sorumluluğunu da bir taraftan artırdığını düşünüyoruz, görüyoruz ve rektörlerimizin, üniversitelerimizin bu konuda en güzel şekilde hizmet edeceklerini buradan sizlere duyurmak isterim."
“Ek yerleştirmeler bu ay sonuna kadar bitmiş olacak"
Ek yerleştirmelerin ne zaman açıklanacağı konusundaki bir soru üzerine, Özvar sürecin devam ettiğine işaret ederek, “21-25 Eylül 2023 tarihi itibarıyla ek yerleştirme çalışmaları yapılacak, tamamlanacak. Ondan sonra onları da ilan edeceğiz. Hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Fazla vakit kaybetmek istemiyoruz. Ekimin ilk haftası itibarıyla üniversitelerimiz genel akademik açılış yıllarına başlayacaklarından inşallah ek yerleştirmeyi de tamamlamak istiyoruz. Yani bu ay sonuna kadar bitmiş olacak diyebilirim." ifadelerini kullandı.
“Deprem bölgesinde öğrencileri olan veliler için bir mesajınız var mı?" sorusuna Özvar, “Öncelikle bütün velilerimize teşekkür ediyorum. Evlatları evlatlarımızdır. Büyük bir fedakârlık ile bu depremden sonra evlatlarını üniversitelere okumak üzere gönderdiler, büyük bir fedakarlıkta bulundular. Hiç merak etmesinler deprem bölgesindeki üniversitelerimize gönderdikleri evlatları bizim evlatlarımızdır. Deprem bölgesi dışına gönderdikleri çocuklar da bizim öğrencilerimiz, evlatlarımızdır. En güzel şekilde onların eğitimi için, yetişmeleri, vatana millete faydalı birer birey olmaları konusunda her türlü gayreti sarf edeceğiz." yanıtını verdi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, gazetecilere açıklamasının ardından deprem bölgesindeki üniversitelerin rektörleriyle Gaziantep Üniversitesinde bir toplantı gerçekleştirdi ve yeni eğitim öğretim yılı öncesi üniversitelerdeki son hazırlıklar hakkında bilgi aldı.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesini de ziyaret eden Özvar, daha sonra Malatya'ya geçti.
-Malatya Ziyareti-
Malatya'da ilk olarak İnönü Üniversitesini ziyaret eden Özvar, senato toplantısına başkanlık etti.
Kampüste incelemelerde bulunan Özvar, depremzede öğretim üyeleri için vagonlardan konuta dönüştürülerek oluşturulan ekolojik mahalleyi gezdi. Özvar burada gazetecilere yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki üniversitelerin eğitim ve öğretim vermeye hazır durumda olduklarını vurguladı.
İnönü ve Turgut Özal üniversitelerinde okuyan öğrencilerin barınacağı yurtlarla ilgili çalışmanın Gençlik ve Spor Bakanlığınca büyük ölçüde sonuçlandırıldığını ifade eden Özvar, üniversitelerin almış olduğu kararlar neticesinde tıp başta olmak üzere sağlık ve mühendislik programlarının büyük ölçüde yüz yüze eğitime geçeceğini kaydetti.
Ziyaretleri sonucunda üniversitelerin eğitim öğretime hazır olduğunu gördüklerini dile getiren Özvar, “Hocalarımız da gayet istekli ve öğrencilerine kavuşmayı arzu ediyorlar. Bu bakımdan inşallah yükseköğretim kurumlarımız 2023-2024 yılında ülkemize öğrencilerimize, velilerimize hizmete hazır vaziyette bekliyor. Ekim ayı içerisinde eğitim öğretim dönemi başlayacak. Öğrencilerimiz artık programlarına, fakültelerine, üniversitelerine kavuşacaklar." diye konuştu.
“Görevimizi en iyi şekilde yerine getireceğiz"
Deprem bölgesindeki üniversitelerin doluluk oranının yüzde 95'i aştığını aktaran Özvar, şunları söyledi:
“Deprem bölgesinde üniversite sınavına giren adaylarımız hakikaten hayata küsmeden, üniversitede okuyabilmek adına büyük bir çaba sarf ettiler. Deprem bölgesinde üniversite sınavına giren ve başarılı olan adaylarımızı kutlamak, tebrik etmek istiyorum. Kazanamasa da inşallah önümüzdeki yıllarda sınava girerek başarılı olacaklarına inandığımız adaylarımıza da şimdiden başarılar diliyorum.
Türkiye genelinde adaylarımızın yükseköğretim kurumlarına olan teveccühü hepimizi çok sevindirdi. Türkiye genelinde doluluk oranları bu sene yüzde 99,8'e ulaştı. Kayıtlanma oranı bundan biraz daha düşük olmakla beraber, yüzde 90'ın üzerinde kayıtlanma oranını bütün Türkiye'de yakaladığımızı ifade etmek isterim.
Deprem bölgesindeki üniversitelerimize olan öğrencilerimizin teveccühünün bizi fevkalade motive ettiğini söylemem lazım. Demek ki depreme rağmen Türk gençliği üniversitelerde okumak konusunda azim ve irade sergiliyorlar. Bize de bu gençlerimizi en iyi şekilde üniversitelerimizde yetiştirmek, bir ödev olarak, vazife olarak düşüyor. Biz de bunu en iyi şekilde bütün üniversitelerimizde beraber yerine getireceğiz. Deprem bölgesindeki üniversitelerimiz eğitim ve öğretim vermeye hazır vaziyettedir. Depremden bu yana geçen süre bir yılı bulmamasına rağmen üniversitelerimizin devletimizin, bakanlıklarımızın ortaya koymuş olduğu büyük gayret, fedakârlık ve çaba hepimizi fevkalade memnun ediyor, biz de motive oluyoruz ve gece gündüz bu konuda kaliteli eğitim konusunda elimizden gelen gayreti sarf etmeye çalışıyoruz."
Özvar, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş'taki üniversitelerde eğitim öğretim yönteminin nasıl olacağı kararını üniversite senatolarına bıraktıklarını, ancak tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi uygulamalı programlarda eğitim öğretimin yüz yüze yapılacağını anımsattı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, deprem bölgesindeki üniversitelerin bazı bölümlerinde neden uzaktan, bazılarında yüz yüze eğitim kararı aldığını şöyle açıkladı:
“Adıyaman'da, Hatay'da, Malatya'da, Kahramanmaraş'ta biliyorsunuz depremin büyük etkileri oldu, çok büyük yıkımlar yaşandı. Biz bilhassa insan sağlığına, hayatına dokunan programlarda yüz yüze eğitim konusunda rektörlerimizle anlaştık, ki bütün hekimler, eczacılık, diş hekimliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin derslerinin önemli bir kısmı uygulamaya dayalıdır. Uygulamaya dayalı olduğu için öğrencilerimizin ya hastanede veya ilgili birimlerde eğitimlerine devam etmesi gerekiyor. Bunların teorik olarak görülmesi öğrencinin kaliteli eğitim almasının önünde engel oluyor."
“Çalışmalar hızlı şekilde ilerliyor"
Özvar, diğer bölümlerde ise yüz yüze eğitime geçmek için üniversitelerin yıkılan veya hasar gören binalarının bir an önce eğitim öğretime kazandırılması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Onlar da çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Onları da tamamladıktan sonra inşallah yakın zamanda bu deprem bölgesiyle sınırlı olmak üzere almış olduğumuz kararı tekrar gözden geçirip şartlar uygun hale geldiğinde onlarda da yüz yüze eğitim başlayacak. Ama deprem bölgesine, bu illere mahsus olmak üzere almış olduğumuz karar sadece bu bölgeye mahsus, bu illere mahsus. Diğer illerde ise bildiğiniz gibi normal çalışmalar devam ediyor. Oralarda herhangi bir sıkıntı şu an itibarıyla görünmüyor. Zaten Türkiye genelinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı da açıkladı, 900 bin civarında bir kapasite büyük ölçüde öğrenciler tarafından dolduruldu."
Özvar, Malatya'da İnönü Üniversitesinin yurt konusunda büyük ölçüde öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çalışmalarını tamamladığını, burada eğitimin yüz yüze devam edeceğini kaydetti.
“Motivasyon kaynağı oldu"
Özvar, deprem bölgesinde ikamet eden öğrencilere için açılan kontenjanların dolduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu kontenjanların dolmuş olması deprem bölgesinde evi yıkılan, ailesinden bir ferdini kaybeden adaylar için bir moral, motivasyon kaynağı oldu. Onların da üniversiteye erişebilmesinin önünde bu depremin bir engel olmasını kaldırmış olduk. Bu açıdan Yükseköğretim Kurulu olarak deprem bölgesindeki adaylara böyle bir imkânı sağlamış olmaktan dolayı fevkalade memnuniyet içerisindeyiz. Nitekim buradaki karşılaştığımız öğrencileri memnun görmüş olmamız bizi de fevkalade sevindiriyor."
“35 yaş ve üstü kadınların deprem bölgesindeki üniversitelere talebi memnuniyet verici"
Özvar, deprem bölgesindeki üniversitelerde 35 yaş ve üstü kadınlar için ayrılan kontenjanlara da talep olduğunu belirterek, “Deprem bölgesinde 35 yaş ve üzeri kadınlarımızın üniversite sınavlarına ve bu üniversitelere girmiş olmaları da bizi ayrıca sevindirdi. Kadınlar için ayrılmış kontenjanlara deprem bölgesinden talebin olması ve bu kişilerin üniversitelere girebilmiş olması bizim için memnuniyet kaynağıdır." şeklinde konuştu.
“Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü dünyanın en iyisi"
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, kampüsteki incelemelerinin ardından İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesindeki Karaciğer Nakli Enstitüsünü ziyaret etti. Başarılı karaciğer nakilleri gerçekleştirilen Semanur Yalçın ve Resul Baykuş adlı çocukları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Özvar, deprem sırasında dahi çalışmalarını kesintisiz sürdüren enstitü hakkında Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz'dan bilgi aldı. Enstitüde Kırgızistan'dan gelen hekim ekibine de eğitimler verildiğini anlatan Özvar, “Uluslararası alanda örnek bir başarı hikâyesi yazan enstitümüzle iftihar ediyoruz." dedi.
Özvar, son olarak Malatya Turgut Özal Üniversitesini ziyaret ederek, temaslarını tamamladı.
Kaynak:ogretmenler.net
Yorum Yazın