”Enfeksiyona karşı herkes kendini koruyacak”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
”Enfeksiyona karşı herkes kendini koruyacak”
Abone ol
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, deprem bölgesinde herkesin temizlik açısından kendisini koruması gerektiğini söyledi.

Deprem ve savaşların sonuçları itibariyle benzer olduğunu her ikisinde de çok fazla ölüm ve yaralı ortaya çıktığını belirten Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, "Savaş daha uzun süreçli bir durum olup zamana yayılır. Ancak depremde bir anda bunlar gerçekleşir. Ölüm veya o sırada ölüm görülmeyenlerde yaralanmalarda ani artış olur. bu salgın olarak ifade edilir. Savaş ve depremin diğer önemli ortak özellikleri kanalizasyon, su, elektrik, yol, barınma yerleri gibi alt yapıyı bozmalarıdır. Ayrıca yaygınlığı itibariyle temiz gıdaya erişimi de engelleyebilir. Kısaca alt yapı ve temiz alanın bozulması, insanların temiz su ve gıdaya erişimini engellediği gibi atıkların bertaraf edilmesi de güçleşir veya imkansız hale gelebilir. Barınma sorunu olması da insanların daha az alanda daha çok kişinin bir arada bulunmasına ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına ve kontrolünün zorlaşmasına sebep olabilir" dedi.

 

Deprem veya savaşta olağanüstü imkanlar sonucunda çıkacak sonuçları Mıstık şöyle sıraladı;

 

"Temiz veya kullanılabilir su teminindeki zorluklar kişisel hijyeni etkiler. Kanalizasyonun bozulması ile atıkların alana yayılmasına ve kirlenmesine, temiz su kaynağının olmaması ile birlikte ağız yolu ile bulaşma özelliği bulunan mikroorganizmaların yayılmasına sebep Yetersiz hijyen ile hem solunum sistemine yerleşebilen mikorganizmaların kolaylıkla salgın yapmasına ve yakın temas ile bulaşabilen uyuz ve bitlenmenin artması veya salgın yapmasına sebep olur. Aşısı olmayan yaralananlarda tetanoza veya bundan bağımsız olarak gazlı gangren olgularının artışına yani salgını ile karşı karşıya kalınabilir. Çevremizdeki atıkların halk sağlığı uzmanlarının önerileri çerçevesinde imha edilmesi veya dezenfekte edilmesi, kalabalık yerlerde temin edilebilinirse maske takılması ve gerektiğinde salgın yapabilecek mikorganizmalara karşı yaygın koruyucu aşılamanın yapılması düşünülmelidir."

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ağrı dondu, camlar buz tuttuÖnceki Haber

Ağrı dondu, camlar buz tuttu

Tipi nedeniyle yolda mahsur kalan öğrenciler kurtarıldıSonraki Haber

Tipi nedeniyle yolda mahsur kalan öğrenc...

Yorum Yazın

Bakanlık alan değişikliği bekleyen meslektaşlarımızı daha ne kadar bekletecek?
Deprem Sonrasında MEB Tarafından Atılan Politika Adımları
MTSK Direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavları ertelendi
Deprem Bölgesinden Diğer İllere Nakil Olan 14 Bin 73 Öğrenci, Kendi İllerine Geri Döndü
TEKNOFEST 2023 Roket Yarışması Kritik Tasarım Rapor Sonuçları Açıklandı!
İşte Depremle ilgili yalan haberler ve gerçekler
TEKNOFEST İstanbul Spotter Kule Başvuruları Başladı!
Deprem nedeniyle eğitime ara verilen günlerde hangi ek ders ücretleri ödenir?
Memura Refah Zammı Verilmelidir
Sosyal Araştırmalar ve Yenilik Enstitüsü Protokolü YÖK’te imzalandı
AES: MEB becayiş uygulamasını hayata geçirmelidir
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na katıldık
Rehber Öğretmenlerin Normu Bulunmayan Okullara İkinci Görev Niteliğinde Görevlendirilme Uygulamasına Dava Açtık
Afet bölgesi eğitim faaliyetleri hakkında bakanlıktan açıklama
Öğretici: Torba Kanuna Çalışanların Sorunları Da Eklenmelidir
TEKNOFEST 2023 Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması Proje Detay Raporu Sonuçları Açıklandı!
TEKNOFEST 2023 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması Ön Değerlendirme Sonuçları Açıklandı!
TEKNOFEST 2023 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması Ön Değerlendirme Sonuçları Açıklandı!
TEKNOFEST 2023 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ön Değerlendirme Sonuçları Açıklandı!
Torba kanunla eksiklikler tamamlanmalıdır