”Her kadının parlak bir hayatı yaratma ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı vardır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
”Her kadının parlak bir hayatı yaratma ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı vardır”
Abone ol
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı ve ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı Xi Jinping, önceki gün Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çin’in tüm etnik gruplarına mensup kadınlara iyi dileklerini iletti.  

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı ve ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı Xi Jinping, önceki gün Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çin’in tüm etnik gruplarına mensup kadınlara iyi dileklerini iletti.  

Xi Jinping, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) 14. Ulusal Komitesi 1. Toplantısı kapsamında düzenlenen oturumda, ÇKP Merkez Komitesi adına, İki Toplantı’ya katılan kadın delege ve temsilcilere, kadın görevlilere, Çin’in tüm etnik gruplarına mensup kadınlara, Çin’in Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Taiwan bölgesindeki kadın yurttaşlara ve yurtdışında yaşayan kadın göçmenlere güzel dileklerde bulundu.

Kadınlar, insanlığın gelişimini yönlendiren önemli bir güçtür. ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping, birçok kez kadınların haklarının ve çıkarlarının korunmasına vurgu yaparak kadınlara duyduğu ilgiyi ve övgüyü dile getirdi.

Bugün Dünya Kadınlar Günü kutlanıyor. Genel Sekreter Xi’nin kadınlara gösterdiği ilgi ve beklentisini hatırlatalım.

”Kadınlar olmadan insan olmaz, toplum olmaz”

Kadınlar, toplumsal ilerlemeyi ve çağın gelişimini destekleyen vazgeçilmez bir güçtür.

Xi Jinping, Mart 2013’teki İki Toplantı sırasında Jiangsu eyaleti heyetinin oturumuna katılırken kadın temsilcilerle sohbet etti. Kadın temsilciler arasında yer alan Lu Yaping, Genel Sekreter Xi’nin kadın temsilcilerin öncül rol oynaması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Xi, Ekim 2013’ün sonunda Tüm Çin Kadınlar Federasyonu’nun yeni liderliğiyle yaptığı bir grup oturumunda şunları vurguladı: ”Partimizin halkın aralıksız mücadelesine önderlik ederek gerçekleştirdiği parlak yolculukta kazanılan her zaferde kadınların aktif katılımı ve olağanüstü katkıları vardır.”

””

Xi, ayrıca 2015 Küresel Kadın Zirvesi’nde ”kadınlar olmadan insan ve toplum olmayacağını” bir kez daha vurguladı.

Kadınlar ”gökyüzünün yarısıdır”, toplumsal kalkınmanın stratejik hedeflerini gerçekleştirme sürecinde kadınlar hem katılımcı hem de kurucu konumundadır.

Xi Jinping, 2021 yılının İki Toplantı sırasında, ÇHSDK 13. Ulusal Komitesi 4. Toplantısı’na katılan tıp, sağlık ve eğitim çevrelerinden gelen üyeleriyle görüşerek kadınların yeni dönemde Çin’e özgü sosyalist davasına aktif katılarak “gökyüzünün yarısı” rolünü oynadığını kaydetti.

Son yıllarda, devlet işlerine giderek daha fazla kadın katıldı ve ÇUHM temsilcileri arasındaki kadınların oranı devamlı bir şekilde artıyor.

14. ÇUHM temsilcileri arasındaki kadınların sayısı, geçen seneye göre 1,64 puan artarak yüzde 26,54’lik bir payla 790’a yükseldi.

”Kadın hak ve menfaatlerini koruma, milli iradeye dönüştürülmeli”

Kadın hakları temel insan haklarıdır.

Genel Sekreter Xi Jinping, kadın haklarının korumanın tüm devletin iradesi haline getirilmesi gerektiğini defalarca vurguladı.

Xi, ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana, kadınların haklarının ve çıkarlarının korunmasına önem vererek kadınların meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için çeşitli alanlarda ilgili politika ve düzenlemelerin çıkarılmasını ve uygulanmasını sürekli olarak teşvik etmektedir.  

ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nin raporunda ”kadın ve erkek arasındaki eşitliğe ilişkin temel ulusal politikaya bağlı kalınmalı, kadın ve çocukların meşru hak ve çıkarları korunmalı” ifadesi açıkça belirtildi. Bu, ÇKP 18. ve 19. ulusal kongrelerinden sonra söz konusu ifadenin bir kez daha parti kongresi raporunda yer almasıdır.

”14. Beş Yıllık Plan” ve 2035 Vizyonu’nda kadınlar, reşitler olmayanlar ve engellilerin temel hak ve çıkarlarının korunmasını belirleyen, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların kapsamlı gelişimini teşvik etmeyi planlayan özel bölümlere yer verildi.

Bu yılki Hükümet Çalışma Raporunda yine ”kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin meşru hak ve çıkarlarının korunmasından” bahsedildi.

Yasalar ve yönetmeliklerin iyileştirilmesi, kadınlara daha fazla koruma sağlıyor.

2015 yılında aile içi şiddete karşı ilk kanunun çıkarılmasıyla, kadınların kişilik hakları güvence altına alındı.

1 Ocak 2021’te yürürlüğe giren Medeni Kanun’da kadınların evlilik ve aile içindeki hak ve menfaatlerinin korunmasına vurgu yapıldı.

Üzerinde değişiklikleri yapılan ve 1 Ocak 2023’te yürürlüğe giren Kadınların Hakları ve Çıkarlarını Koruma Kanunu’nda anne ve bebek odası gibi kamuya ait tesislerin sağlanmasına ilişkin hükümler getirildi.

Ayrıca geçen yıl, doğum destek tedbirlerinin iyileştirilmesi, kadın çalışanlara daha eşit ve dostça bir iş ortamını sağlamaktadır.

”Her kadın parlak bir hayatı yaratma fırsatına sahiptir”

Xi Jinping, Mart 2013’teki İki Toplantı sırasında toplumun taban kuruluşlarından gelen bazı temsilcilerle görüşürken Çin’in uzayda seyahat eden ilk kadın astronotu olan Liu Yang ile bir araya geldi. Xi, ”Sen bir kahramansın, aynı zamanda Çinli kadınların ’imaj elçisi’ oldun!” dedi.

2015 yılında Çinli kadın biliminsanı Tu Youyou, Nobel Ödülü’nü kazanan ilk Çinli bilim insanı oldu. 2016 yılı için verdiği Yeni Yıl mesajında özellikle Tu Youyou’dan bahseden Genel Sekreter Xi Jinping, ”Hayaller, sebat ettiğiniz sürece her zaman gerçek olabilir” diye kendisini övdü.

CR400AF Fuxing EMU’nun (hızlı tren seti) baş mühendisi olan Liang Jianying, bilimsel araştırma ekibine öncelik ederek yüksek hızlı EMU’ların ana temel teknolojilerinde uzmanlaşıp ”Çin’in hızı”nın dünyayı yönlendirmesini sağladı.

 “Çin halkının daha iyi bir yaşam arayışı sürecinde, her kadının hayatta parlak başarılara ulaşma ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı var.”

Genel Sekreter Xi Jinping’in güçlü sözleri, yeni dönemde mücadele eden her kadına ilham veriyor.

 

Kaynak:HIBYA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Çavuşoğlu: ”Türkiye’den Suriye’ye 475 yardım tırı geçti”Önceki Haber

Bakan Çavuşoğlu: ”Türkiye’den Suriye’ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS’ye girecek öğrencilere başarılar dilediSonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS’ye girecek öğ...

Yorum Yazın

20 Nisan Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (19 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
4688 Sayılı Kanun’a İlişkin Hazırladığımız Rapor Seti
Devletimize, Milli Birliğimize Ve Ay Yıldızlı Bayrağımıza Yönelik Bu Hain Girişimleri Şiddet Ve Nefretle Kınıyoruz
Açık Öğretim Okulları 3. Dönem Sınavları İçin Kayıt Yenileme Duyurusu
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı Başvuru Sonuçları Açıklandı
OGM Materyal YKS Çıkmış Sorular Çözüm Videoları
Okul Sporları Duyuruları
GSB Medya Kampı Katılımcı Listesi
2023 Yılı Merkez ve Taşra Teşkilatı Memur, Şef, Sayman ve İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürü Kadroları İçin Görevde Yükselme Suretiyle Atama Sonuçları
Can Ataklı'ya Karşı Hukuk Mücadelemiz Sürüyor
ÖRS:Ortak Ve Senaryolu Sınavlar Kaldırılmalı
BİLSEM'lerde Bireysel Değerlendirme Uygulamaları 27 Mayıs'ta Başlayacak
MEB’den Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı
Toplu sözleşme ikramiyesi kanun teklifi bakana sunuldu
Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi talebini Bakan Işıkhan'a iletti
Banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesine dair Ombudsman’dan tavsiye kararı
19 Nisan Cuma önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (18 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
e-YÖKDİL Başvuruları Alınıyor