İletişim’den ’Dünyadaki Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği’ paneli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İletişim’den ’Dünyadaki Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği’ paneli
Abone ol
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, "Dünyadaki Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği" konulu bir panel düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, "Dünyadaki Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği" konulu bir panel düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen panel, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçiliğinin katkıları ile Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da gerçekleştirildi.

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın açılış konuşması ile başlayan panelde Penn State Üniversitesi, Erie’den Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat’ın moderatörlüğünde Çekya AB Eski Bakanı ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Büyükelçi Stefan Fule, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, Pravo Daily'nin Balkanlar ve Doğu Akdeniz Muhabiri ve Siyasi Yorumcu Thomas Kulidakis ile Lidove Noviny Daily Müdürü Dr. Veselin Vackov görüşlerini paylaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış açılış konuşmasında Türkiye’nin demokrasi kültürü ve İslâm’ın bir arada varlığını sürdürdüğü eşsiz bir ülke olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Darbeler ve darbe girişimleri ile ilgili tecrübelerin Türkiye’yi diğer ülkeler için demokrasi yolunda bir ilham kaynağı hâline getirdiğini vurgulayan Bağış, serbest ve adil seçimlerin demokrasi için çok önemli olduğunu ifade etti. Bağış, İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen bu panel serisi ile seçim süreçlerini etkileyen kara propaganda ve dezenformasyon olguları ile mücadele yöntemlerinin tartışılacağını belirtti. Büyükelçi Egemen Bağış, ABD Başkanlarından Abraham Lincoln’ün “Seçim sandığı kurşunlardan daha güçlüdür” sözü ile konuşmasını sonlandırdı.

Panelin moderatörü Kılıç Buğra Kanat, pek çok ülkede gerçekleştirilecek olan “Dünyadaki Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği” panel serisi projesinde, demokratik seçimlere yönelik potansiyel sınamalar ve tehditler konusunda önemli görüş alışverişinin yapılacağını belirtti ve proje sonunda bir rapor hazırlanacağını vurguladı.

Panelde ilk olarak söz alan Çekya AB Eski Bakanı ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Büyükelçi Stefan Fule sözlerine başlarken gelişen teknolojik imkânların demokratik hedeflere ulaşılmasını mümkün kılabilecekken bu tür ideallerin altını oymaya başladığını dile getirdi. Fule, Avrupa Birliği’nin çeşitli strateji ve programlar kullanarak manipülasyon ve dezenformasyon girişimlerine karşı önlem aldığını belirtti. Dezenformasyonla mücadele konusunda bir sihirli değnek olmadığının altını çizen Fule, bu konuda koordinasyon içinde ele alınması gereken dört aşama bulunduğunu söyledi. Fule, yasal düzenlemeler, güçlü kurumlar, özgür medya ve güçlü kamu yayıncılığı, kural tabanlı uluslararası düzenin korunması hususlarının, seçim güvenliğinin sağlanması ve dezenformasyonla mücadele edilmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Panelde ikinci olarak söz alan Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, dezenformasyonun oy verme davranışlarını etkileyen olumsuz bir olgu olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Sosyal medyanın sağladığı bazı imkânların devletlere ve devlet dışı aktörlere maliyeti düşük bir savaş yürütme imkânı verdiğini belirten Oktav, dezenformasyonun 2016 Amerikan seçimlerinde ve İngiltere’deki Brexit sürecinde zirveye ulaştığını vurguladı. Oktav, Türkiye’deki birtakım seçim süreçleri ve toplumsal gelişmelerden örnekler sunarak sözlerini sonlandırdı.

Kaynak:IGFA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"BEGEP Projesi" kapsamında hizmetiçi eğitimlerÖnceki Haber

"BEGEP Projesi" kapsamında hizmetiçi eği...

Manisa bu kez Salihlili şehitlerini andıSonraki Haber

Manisa bu kez Salihlili şehitlerini andı

Yorum Yazın

25 Eylül Pazartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün
PİKTES Projesinde görevlendirilen ücretli öğretmenler öğretmenevlerinden indirimli yararlanabilir mi?
Deprem bölgesindeki üniversitelerle ilgili alınan son kararlar
Ek yerleştirmeler bu ay sonuna kadar bitmiş olacak
Ortak sınav tarihleri açıklandı
Eğitim İş Yükseköğretim Çalıştayı 29 Eylül-01 Ekim 2023 Tarihlerinde Gerçekleştirilecek
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Uluslararası Uzay Kongresinde
Din Öğretimi Genel Müdürlüğünden Geçici Görevlendirilen Öğretmenler Hakkında Açıklama
24 Eylül Pazar önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün
"100. Yılında Cumhuriyet" Konulu Resim, Şiir Ve Kompozisyon Yarışması
Değerli Öğretmenler! Önlük İçin Beden Ölçüleri Vermemeli, Tek Tip Kıyafet Dayatmasını Kabul Etmemeliyiz!
Memur Zamları, Hedef Enflasyonun Altında Kaldı. Enflasyon Farkı Zam Değildir, Refah Payı Verilmelidir
Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş İşlemleri
MEB’den Personelin Maaşla Ödüllendirilmesi Sürecinde Adaletsizliklerin Giderilmesini Talep Ettik
Mülakat Sürecinde Karşılaşacak Hatalar
Evdeki Bulgurdan Olmayalım!
Bakan Yusuf Tekin'den Yeni Mülakat Açıklaması
Bakan Tekin Eğitim Gündemini Değerlendirdi