Küresel ısınma, iklim değişikliği, enerji krizi dünyamız alarm veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Küresel ısınma, iklim değişikliği, enerji krizi dünyamız alarm veriyor
Abone ol
Türkiye’nin lider dış cephe ısı yalıtım markası Dalmaçyalı, 9-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla ısı yalıtımının iklim krizi ile mücadelede acil önlemler arasında yer aldığına dikkat çekti. 

Türkiye’nin lider dış cephe ısı yalıtım markası Dalmaçyalı, 9-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla ısı yalıtımının iklim krizi ile mücadelede acil önlemler arasında yer aldığına dikkat çekti. 

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da hissedilir hale gelirken dünyanın bir numaralı ortak gündemi olmayı sürdürüyor. Sanayi Devrimi öncesinden bugüne dünyanın yüzey sıcaklığının 1,2 derece artması ve önlem alınmazsa artmaya devam edecek olması insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün bu yüzyılın sonunda sıcaklıkların 2-5 derece artabileceği öngörüsü gerçekleşirse ölümcül sıcaklık ve nemden 1 milyar insanın etkilenmesi bekleniyor.

9-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla tüm bu gelişmeler ışığında Dalmaçyalı adına değerlendirmelerde bulunan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu “Dünyamız alarm veriyor, önlem almazsak geleceği kaybedeceğiz” dedi. Dünya genelinde, geleceğimizi korumak adına tüm ülkelerden küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutarak 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine uygun çalışmaların yapılması beklendiğini söyleyen Küçükoğlu, “Bu hedefe ulaşabilmek adına Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının 1990 yılı seviyelerine göre yüzde 55 azaltılmayı hedefleyen Fit for 55 programını deklare etti. Bu noktada sınırlı ve sorunlu enerji kaynaklarının en doğru ve en verimli şekilde kullanımı büyük önem taşıyor” diye konuştu.

2003’ten bu yana Betek çatısı faaliyet gösteren Dalmaçyalı markasıyla ısı yalıtımı ve enerji verimliliği bilincinin gelişmesine katkıda bulunduklarını aktaran Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, küresel ısınmanın ve sebep olduğu iklim krizinin önüne geçebilmek için tüm dünyanın gösterdiği mücadelede en önemli yöntemlerden birinin dış cephe ısı yalıtımı olduğunu belirtti. Küçükoğlu “Karbon nötr bir dünyaya ulaşmak için çalışmak zorundayız. Dünyayı kurtarmanın başka çaresi yok. Çünkü bu hedeflere ulaşamazsak bugün kazandıklarımızın gelecekte bir faydası olmayacak. Hedef, 2050’de karbon nötr bir Avrupa kıtasına ulaşmak. 2050 yılına kadar dünyada konut sayısı ikiye katlanacak ve bugün var olan konutların yüzde 90’ı 2050 yılında da olacak. Yani dünyadaki bütün konutların enerji verimli üretilmesi, eskilerin de enerji verimli hale dönüştürülmesi lazım.  Bu sebeple ülkelerin iklim krizinin önüne geçmeye çalışırken ısı yalıtımı konusunda ciddi adımlar atması gerekiyor” dedi.

Ülkemizdeki 25 milyona yakın konutun yüzde 70’ten fazlasında ısı yalıtımı olmadığını vurgulayan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yüzde 31’i binalarda kullanılıyor. Binalardaki enerji tüketiminin yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma amaçlı harcanıyor. Enerji maliyetlerinin de artmasıyla TÜİK verilerine göre ilk on ayda petrol, gaz gibi enerji ürünleri ithalatına ödenen fatura yüzde 118,4 artışla 80,5 milyar dolara ulaştı. Son bir yılda ise enerji ithalatına ödenen fatura 94,2 milyar dolara ulaşırken bu alanda oluşan açık 79,8 milyar dolar oldu. Konutlardaki enerji tüketiminin ısıtma ve soğutmaya dayalı tarafında Isı Yalıtım yaparak yüzde 60’lara varan tasarruf yapmamız mümkün.  Ülkemizin ısı yalıtımıyla 8 ila 12 milyar dolarlık daha az enerji tüketme imkanımız var. Bu sonuç cari açığımızın azalmasına da büyük bir katkıda bulunacaktır.”

Kamuoyunu bilinçlendirmek, tüketicilere doğru ısı yalıtımını anlatmak için Dalmaçyalı olarak 2003 yılından bu yana pek çok çalışma yürüttüklerini, il il dolaşarak vatandaşlara ısı yalıtımının ülke ve hane ekonomisine, dünyanın geleceğine katkılarını anlattıklarını hatırlatan Tayfun Küçükoğlu “Enerji Verimliliği Haftasında bir kez daha hem ülkemizin hem dünyanın enerji kaynaklı problemlerine ve çözüm önerimize dikkat çekerek vatandaşları, çocuklarımızın geleceğini korumak için gereken önlemleri almaya davet ediyorum” dedi.

 

Kaynak:HIBYA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
3 milletlerarası anlaşma ’Resmi’leştiÖnceki Haber

3 milletlerarası anlaşma ’Resmi’leşti

Piyasalara analitik bakışSonraki Haber

Piyasalara analitik bakış

Yorum Yazın

Üniversite İdari Personelinin Nakil Sorunları Çözülsün
Akademisyenlerimizin Ekonomik Koşulları İyileştirilsin
Veli Randevu Sistemi Öğretmenlerin İnisiyatifinde Yürütülmelidir.
Devletin Sözü Havada Bırakılamaz; Mülakat Kalkacak!
Ağzı Olan Konuşmasın! Türkiye’de Memur Sayısı Yetersizdir.
1 Nisanda Okullar Tatil Ek Dersler Ödenecek İşte Resmi Yazı
28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez
Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim 
Deneyap Girişim Programı Başlıyor!
MEB İç Kontrol Sistemi Değerlendirme Raporu (2022-2023) Yayımlandı
Dijital Dünyanın Araştırma Ve Öğrenme İmkânları "Dijital Öğrenme Köprüsü" İle Hizmete Sunuluyor
ÜAK Doçentlik Başvuruları İçin Makul Bir Ücret İstemelidir
Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Videoları, İşaret Dili İle EBA'da
İl İçi Atamalarda Sıraların Çalıştırılması İçin MEB’e Resmi Yazı Yazdık
Öğretmenler Arası "Nesilden Nesile Millî Mücadele" Temalı Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması
Ağzı Olan Konuşmasın!
Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Dolu ve Boş Kadrolarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar: 2024/78)