Meslek Lisesinde 100 Yıllık Kamçılı Tezgahtan İlham Alınarak Modern Dokuma Tezgahları Üretildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meslek Lisesinde 100 Yıllık Kamçılı Tezgahtan İlham Alınarak Modern Dokuma Tezgahları Üretildi
Abone ol
Meslek Lisesinde 100 Yıllık Kamçılı Tezgahtan İlham Alınarak Modern Dokuma Tezgahları Üretildi

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kadınlara yönelik mesleki eğitim ve gelişim çerçevesinde dokuma öğretilirken, kullanılan tezgahlar meslek lisesinde üretildi. Proje kapsamında, Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde 60 adet dokuma tezgahı üretti. 100 yıllık kamçılı tezgahtan ilham alınarak üretilen yarı otomatik tezgahlar ev kadınlarına gelir kapısı olacak.

Muğla yöresinde kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatlarının yaşatılması, geliştirilmesi ve ev kadınlarına istihdam sağlanması amacıyla Menteşe Kaymakamlığınca, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) hibe desteğiyle "Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor Projesi" yürütülüyor. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Muğla Olgunlaşma Enstitüsü iştirakiyle yürütülen projede kadınların dokuma yapmak için kullandığı tezgahlar, meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından üretildi.

Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencileri ve öğretmenleri, atölyelerde 60 adet dokuma tezgahı üretti. Yarı otomatik olarak tasarlanıp üretilen bu tezgahlarda, proje kapsamında kadınlara Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde 208 saatlik dokuma eğitimi verildi.

"Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor Projesi" Menteşe ilçesine bağlı mahallelerde yaşayan dezavantajlı kadınlar için istihdam köprüsü oluşturmayı hedefliyor. Bu sayede bölgede yaşayan 50 kadın, üreterek ve ürettiklerini satarak hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek. Dokunan kumaşlardan ayrıca çeşitli ürünlerin tasarımı da yapılıyor. Tasarlanan ürünler Muğla, Bodrum, Marmaris, Fethiye Datça ve Ula/Akyaka destinasyonlarına gelen turistlere satılarak kadınlar için gelir kapısı olacak.

Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Meslek Lisesi Müdürü Hamit İzdaş, " Bu projeyi hayata geçirirken Muğla'nın köylerindeki tezgâhları öğretmenlerimiz tek tek incelediler. Elde edilen veriler ışığında, en iyi verimi elde edebileceğimiz tezgahlarımızı hocalarımız ile birlikte ortaya çıkardık. Tezgâhımız hem el çözgüsü yapabilen hem de dokuma yapabilen Türkiye'deki sayılı tezgâhlardan bir tanesi oldu.” dedi.

Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Meslek Lisesi öğrencisi Erkan Karakoç, "45 arkadaşımız ile birlikte dokuma tezgahlarının üretimini yaptık. Tezgahlar, kara çam ağacından yapıldı. Aynı zamanda portatif ve sökülüp takılabiliyor. Bu tezgahlar sayesinde köylerde kadınlarımız evlerinde dokuma yaparak kazanç sağlayacaklar" ifadesini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “ Meslek Lisemiz, Olgunlaşma Enstitümüz, Menteşe Kaymakamlığımız, Güney Ege Kalkınma Ajansımız, Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz, kooperatiflerimiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte kıymetli bir çalışma yürüttük. Bu süreçte her kurumun üzerine düşen görevleri vardı. Kursiyerlerin kullandıkları dokuma tezgâhlarını Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ürettik. 100 yıllık kamçılı tezgâhın en iyi yanları alınarak, günümüz kullanımına uygun, modern ve kullanışlı bir tezgah olarak hibrit edildi. Çok titiz bir çalışma ile 4-5 tezgâhın en güzel yönleri 1 tezgâhta birleştirilmiş oldu. Kursiyer kadınlarımıza Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde dokuma eğitimi verdik. Meslek lisemizde üretilen bu tezgahlar kurslara katılan 60 kadınımıza zimmetlenecek ve onlara gelir kapısı olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

 

 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MTAL öğrencileri, depremzedeler için taşınabilir şarj cihazı ürettiÖnceki Haber

MTAL öğrencileri, depremzedeler için taş...

TEKNOFEST 2023 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Final Değerlendirme Sonuçları Açıklandı!Sonraki Haber

TEKNOFEST 2023 2242 Üniversite Öğrencile...

Yorum Yazın

EBA'da "Zenginleştirilmiş Kitap" Çalışmaları
23 Nisan, Özel Etkinliklerle Kutlanacak
TBMM’de "Meclis Bahçesi Çocuk Bahçesi Ve Bilim Şenliği" Başladı
20 Nisan Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (19 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
4688 Sayılı Kanun’a İlişkin Hazırladığımız Rapor Seti
Devletimize, Milli Birliğimize Ve Ay Yıldızlı Bayrağımıza Yönelik Bu Hain Girişimleri Şiddet Ve Nefretle Kınıyoruz
Açık Öğretim Okulları 3. Dönem Sınavları İçin Kayıt Yenileme Duyurusu
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı Başvuru Sonuçları Açıklandı
OGM Materyal YKS Çıkmış Sorular Çözüm Videoları
Okul Sporları Duyuruları
GSB Medya Kampı Katılımcı Listesi
2023 Yılı Merkez ve Taşra Teşkilatı Memur, Şef, Sayman ve İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürü Kadroları İçin Görevde Yükselme Suretiyle Atama Sonuçları
Can Ataklı'ya Karşı Hukuk Mücadelemiz Sürüyor
ÖRS:Ortak Ve Senaryolu Sınavlar Kaldırılmalı
BİLSEM'lerde Bireysel Değerlendirme Uygulamaları 27 Mayıs'ta Başlayacak
MEB’den Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı
Toplu sözleşme ikramiyesi kanun teklifi bakana sunuldu
Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi talebini Bakan Işıkhan'a iletti
Banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesine dair Ombudsman’dan tavsiye kararı