Milli Eğitim Bakanlığından ÇEDES ve SEDEP Projelerinin İptal Edilmesini Talep Ettik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milli Eğitim Bakanlığından ÇEDES ve SEDEP Projelerinin İptal Edilmesini Talep Ettik
Abone ol
Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiğimiz yazı ile okullarımızda yürütülmeye başlanan ÇEDES ve SEDEP Projelerinin sonlandırılması ve sendikamıza Bilgi Edinme Kanunu kapsamında bilgi verilmesini talep ettik.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

                   ANKARA

           İLGİ: MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 02.03.2023 tarih ve E-52532194-30.99-71447406 sayılı yazısı.

           Bakanlığınıza bağlı ortaokul ve imam hatip ortaokullarında yürütülmek üzere; Gençlik ve Spor Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Gençlik Merkezleri ile Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Diyanet Gençlik Merkezleri işbirliği ile “ÇEDES” projesi çalışmaları yapılmaktadır. Buna benzer projeler, bazı yerel belediyeler ve İl ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri arasında da (örnek “SEDEP”) yapılmaktadır. Bu projelerde genellikle çevre duyarlılığı, ahlaki ve manevi, kültürel duyarlılığı geliştirme amacı ile programlar yapılacağı belirtilmektedir.  

         Ülkemizin birçok il ve ilçesinde yürütülen bu projelerle ilgili birçok şikayet sendikamız Genel Merkezine ulaşmıştır.  Yapılan bu projeler; başta Anayasamıza, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa, Eğitim Birliği Yasasına, Okul Öncesi ve İlköğretim ile Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğine ve Türk Eğitim Sistemine aykırı olarak yürütülmektedir. Öğrencilerimiz; okul öncesinden-ortaöğretime kadar yukarıda belirtilen mevzuatlara göre yetiştirilmesi gerekirken, ne yazık ki mevcut mevzuatlara aykırı projelerle, bilimsel ve pedagojik eğitime aykırı şekilde öğrenci kişiliğini olumsuz etkileyen çalışmalar, sınırsız ve keyfi programlar değişik isimli projelerle yürütülmektedir.

Milli Eğitim sistemi; bilimsel, teknolojik, akademik, sportif, sosyal, kültürel ve ahlaki yönden ders programları yapıp, branşlarında öğretmenlerin görevlerini yapmalarını sağlar. Öğrencinin yaşama, mesleğe hazırlanması da bu sisteme göre yürütülür. Çevre duyarlılığından-estetik duyarlılığa, akademik gelişimden-ahlaki duyarlılığa, teknolojik ve bilimsel gelişimden-sportif gelişime tüm alanlarda öğretmenlerimiz formasyonunu pedagojik eğitimini alarak bu görevleri yerine getirecek yeterliliktedir.

ÇEDES, SEDEP vb. projeler Milli Eğitimin Genel Amaçlarında belirtilen; genellik, bütünsellik, bilimsellik gibi ilkeleri yok sayarak daha çok manevi, ahlaki ve insani vb. gibi yönler üzerinden yapılmaktadır.

 

Bu durum Milli Eğitimin Amaç ve İlkelerine aykırıdır.  Bakanlığınız, eğitim- öğretim işlerini Müftülükler, Gençlik ve Spor İl ve İlçe Müdürlüklerine bırakamaz. Okullarımızda öğrencilerimizin yetiştirileceği her alanda öğretmenlerimiz ve rehber öğretmenlerimiz varken, manevi danışman, aile ve eğitim rehberi gibi alan dışı kişilere asla izin verilemez. Eğitim Fakültelerini bitirmiş 800 bine yakın öğretmenimiz atama beklerken, İlahiyat mezunlarına veya Gençlik ve Spor Bakanlığının kadrolaşma amacı ile istihdam edilen personellerine iş alanı mı açılmaktadır? Daha vahimi bu projeler, ülkemizin geleceğini tehdit eden belli kalıpta bir kuşak yetiştirme amaçlı projeler midir?

 

      Eğitim-İş olarak; Anayasa ve mevcut mevzuatlara aykırı olarak yürütülen  bu projelere son verilip, formasyonsuz ve pedagojik eğitimden uzak kişilere, eğitim kurumlarında eğitim-öğretim işlerinin verilmemesini ve konu ile ilgili Bakanlığınızın nasıl bir önlem alacağı konusunda, Bilgi Edinme Kanununa göre tarafımıza bilgi verilmesini  talep ediyoruz.

 

                                                                                                                                                                                                                             

                                         Kadem ÖZBAY                                                                                                                  

                                                                     Genel Başkanı

 

NOT:İlgi  yazı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılsa da tüm kurumlarda uygulanmaktadır. 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanıÖnceki Haber

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İçi...

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 111. Uluslararası Çalışma Konferansı Cenevre'de başladı.Sonraki Haber

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 111. U...

Yorum Yazın