”Moleküler testler kanser tedavisinde mutlak yer almalı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
”Moleküler testler kanser tedavisinde mutlak yer almalı”
Abone ol
Prof. Dr. Ahmet Dirican, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, genetik ve moleküler testlerin kanser tedavisindeki önemine dikkat çekti, "Kanserin bireyselleştirilmiş tedavisinde genomik profilleme testleri kullanılmaktadır. Bu testler öncelikle kanserli dokudan alınan biyopsilerde çalışılmaktadır. Moleküler testlerin kanser tedavisinde mutlak yer alması gerekmektedir" dedi.

 

 

Kanser, yol açtığı sağlık sorunlarının yanı sıra, hasta ve hasta yakınlarına verdiği maddi ve manevi zararlar nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığına ait resmi rakamlar değerlendirildiğinde, bir yıl içerisinde yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin ediliyor.

 

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinden Prof. Dr. Ahmet Dirican da, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Dirican, genetik ve moleküler testlerin kanser tedavisindeki önemine dikkat çekti.

 

 

 

Erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda meme kanseri

 

 

 

Kanserin, dünya genelinde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci önde gelen ölüm nedeni olduğunu söyleyen Dirican, “Kanser dünya çapında bireyler, topluluklar ve sağlık sistemleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. 2018’de küresel kanser yükü tahmini 18,1 milyon vakaya ve 9,6 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür” dedi.

 

 

Dünya Kanser Gününün, kanser teşhisini ve tedavisini kolaylaştırmak ve kanser farkındalığını artırmak için 4 Şubat’ta kutlanan uluslararası bir gün olduğunu belirten Dirican, “Dünya Kanser Günü, 2008 yılında yazılan Dünya Kanser Beyannamesinin hedeflerini desteklemek amacıyla kutlanmaktadır. Dünya Kanser Gününün ilk amacı, kanserin neden olduğu rahatsızlıkları ve ölümleri önemli ölçüde azaltmaktır. Kanser başlıca; tütün kullanımı, fazla kilolu olma, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, alkol tüketimi ve genetik geçiş gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Oysa yine günümüz şartlarında kanserlerin yüzde 30-50’ye yakınının, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir; ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme ihtimalinde yüksek olduğu bilinen bir gerçektir” şeklinde konuştu.

 

 

 

Kişiye özel tedavi

 

 

 

Kanser tedavisindeki son gelişmeler hakkında da bilgiler veren Dirican, “Kanser genetik bir hastalık olduğundan dolayı kanserin tedavisinde kanserin genetik haritası çıkartılarak hareket etmekteyiz. Klasik kemoterapi tedavisinin ötesinde bu testlerin geliştirilmesi ile organa yönelik tedaviden ziyade kişiye özel tedaviler yapmaktayız. Klasik kemoterapiye göre başarı oranları çok daha yüksek olmaktadır. Kanserin bireyselleştirilmiş tedavisinde genomik profilleme testleri kullanılmaktadır. Bu testler öncelikle kanserli dokudan alınan biyopsilerde çalışılmaktadır. Eğer doku biyopsi yapılamıyorsa kandan tümörün DNA parçalarının ayrıştırılarak analiz edilmesiyle de yapılabilmektedir. Genetik kodumuz kişiye özelse kanserin tedavisi de kişiye özel olmalıdır. Bu nedenle moleküler testlerin kanser tedavisinde mutlak yer alması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

”Moleküler testler kanser tedavisinde mutlak yer almalı”

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ocak Ayı Enflasyon Oranı AçıklandıÖnceki Haber

Ocak Ayı Enflasyon Oranı Açıklandı

Geri dönüşüm malzemelerinden uçak tasarladılarSonraki Haber

Geri dönüşüm malzemelerinden uçak tasarl...

Yorum Yazın

28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez
Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim 
Deneyap Girişim Programı Başlıyor!
MEB İç Kontrol Sistemi Değerlendirme Raporu (2022-2023) Yayımlandı
Dijital Dünyanın Araştırma Ve Öğrenme İmkânları "Dijital Öğrenme Köprüsü" İle Hizmete Sunuluyor
ÜAK Doçentlik Başvuruları İçin Makul Bir Ücret İstemelidir
Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Videoları, İşaret Dili İle EBA'da
İl İçi Atamalarda Sıraların Çalıştırılması İçin MEB’e Resmi Yazı Yazdık
Öğretmenler Arası "Nesilden Nesile Millî Mücadele" Temalı Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması
Ağzı Olan Konuşmasın!
Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Dolu ve Boş Kadrolarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar: 2024/78)
27 Mart Çarşamba önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (26 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
*Yükseköğretim Kurumları Görevde Yükselme Sınavı* için hazırlıklarımızı tamamladık 
TEKNOFEST ile Rekorlar Kırmaya Devam Ediyoruz!
Down Sendromlu Milli Sporcularımız Kazandıkları 92 Madalyayla Tarihe Geçti!
TEKNOFEST 2024 Kablosuz Haberleşme Yarışması Sistem Gereksinimleri Dokümanı Sonuçları Açıklandı!