Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Yarattığı Eşitsizlik ve Adaletsizlik Seçim Vaatleri ile Düzeltilemez!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Yarattığı Eşitsizlik ve Adaletsizlik Seçim Vaatleri ile Düzeltilemez!
Abone ol
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) kapsamında hayata geçirilen ‘uzman öğretmenlik’ ve ‘başöğretmenlik’ uygulaması üzerinden eğitim emekçilerine yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaları hayata geçirmiştir. ÖMK’ye göre, meslekte 10 yılı dolduran öğretmenler ‘uzman öğretmenlik’, uzman öğretmenlikte 10 yılı dolduran öğretmenler ‘başöğretmenlik’ unvanı için Kariyer Basamakları Sınavı’na girmeye hak kazanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 14 Mayıs seçim çalışmaları çerçevesinde katıldığı bir televizyon programında uzman öğretmenlik için 10 yıl görev şartının 5 yıla düşürüleceğini, uzman olmuş öğretmenlerin başöğretmen olmak için bekleme süresi olan 10 yıl şartının kaldırılacağını, bu konuda gerekli hazırlıkların yapıldığını açıklamıştır. Söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmesi için yasa değişikliği yapılması gerektiği dikkate alındığında, Bakan Özer’in açıklamalarının seçim öncesinde yapılan bir seçim vaadi olmaktan öteye gitmediği anlaşılmaktadır. Nitekim 2023 yılı Kariyer Basamakları Sınavı süreci 18 Mayıs itibariyle başlatılmış ve MEB tarafından yapılan duyuruda, yasa değişikliği gerektiren düzenlemeler yer almamıştır.

Kasım 2022’de yapılan Kariyer Basamakları Sınavı (KBS) sonucunda 67 bin öğretmen ‘başöğretmen’, 517 bin öğretmen ‘uzman öğretmen’ unvanı almıştır. Sınava girmeyen ve on yıldan az kıdemi olan öğretmen sayısı ise 400 binin üzerindedir. KBS’ye giren ve başarılı olan uzman öğretmenlerin maaşı 2 bin 472 lira; başöğretmenlerin maaşı aynı derece ve kademedeki meslektaşlarına göre 4 bin 944 lira arttırılmıştır.

Aynı işi yapan, aynı müfredatı uygulayan öğretmenler arasında derece ve kademe farkı dışında göstermelik bir sınav üzerinden bu kadar ücret farkı olması adaletli bir uygulama olmadığı açıktır. Aynı işi yapan öğretmenler arasında bu kadar yüksek maaş farklılığının olduğu bir eğitim sisteminde eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmek mümkün değildir.

Eşit işe eşit ücret ilkesine aykırılık teşkil eden bu durum nedeniyle okullarda son derece adaletsiz bir durum ortaya çıkmıştır. Bakan Özer’in ‘uzman öğretmenlik’ ve ‘başöğretmenlik’ şartlarının değiştirileceğine yönelik vaatleri, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren ÖMK’nin yanlış bir düzenleme olduğu ve 400 bini aşkın öğretmenin bu düzenleme nedeniyle mağdur edildiği gerçeğini değiştirmemektedir.

Aynı derece ve kademede olan ve sınıfta aynı konuyu anlatan öğretmenlere, göstermelik bir sınav üzerinden verilen ‘kariyer unvanı’ üzerinden farklı ücretlendirme politikasının uygulanması, ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesine temelden aykırı ve adaletsiz bir uygulamadır. Yıllardır açlık sınırına yakın, yoksulluk sınırına uzak bir maaşla geçinmeye çalışan eğitim emekçileri göstermelik unvanlar değil, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları talep etmektedir.

Nitelikli eğitimin en temel şartının nitelikli öğretmen olduğu gerçeği dikkate alındığında öğretmenleri unvanlar üzerinden ayrıştırmayan, yaptıkları işe ve mesleklerine küstürmeyen politikaların benimsenmesi gerekmektedir.

Eğitim Sen olarak öncelikli talebimiz, ÖMK sonucunda oluşan ücret farklarının ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi doğrultusunda ek kısa sürede yeniden düzenlenmesidir. Derece ve kademe gibi kriterler dikkate alınarak, en düşük öğretmen maaşı yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmeli, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren politika ve uygulamalara son verilmelidir.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Covid-19 Kapsamında Tahsil Edilmiş Olan İdari Para Cezalarının İade Edilmemesini Öngören Kuralın Eşitlik İlkesine Aykırı Olduğu Gerekçesiyle İptaliÖnceki Haber

Covid-19 Kapsamında Tahsil Edilmiş Olan...

Türkiye Maarif Vakfında Afrika Günü KutlandıSonraki Haber

Türkiye Maarif Vakfında Afrika Günü Kutl...

Yorum Yazın

EBA'da "Zenginleştirilmiş Kitap" Çalışmaları
23 Nisan, Özel Etkinliklerle Kutlanacak
TBMM’de "Meclis Bahçesi Çocuk Bahçesi Ve Bilim Şenliği" Başladı
20 Nisan Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (19 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
4688 Sayılı Kanun’a İlişkin Hazırladığımız Rapor Seti
Devletimize, Milli Birliğimize Ve Ay Yıldızlı Bayrağımıza Yönelik Bu Hain Girişimleri Şiddet Ve Nefretle Kınıyoruz
Açık Öğretim Okulları 3. Dönem Sınavları İçin Kayıt Yenileme Duyurusu
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı Başvuru Sonuçları Açıklandı
OGM Materyal YKS Çıkmış Sorular Çözüm Videoları
Okul Sporları Duyuruları
GSB Medya Kampı Katılımcı Listesi
2023 Yılı Merkez ve Taşra Teşkilatı Memur, Şef, Sayman ve İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürü Kadroları İçin Görevde Yükselme Suretiyle Atama Sonuçları
Can Ataklı'ya Karşı Hukuk Mücadelemiz Sürüyor
ÖRS:Ortak Ve Senaryolu Sınavlar Kaldırılmalı
BİLSEM'lerde Bireysel Değerlendirme Uygulamaları 27 Mayıs'ta Başlayacak
MEB’den Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı
Toplu sözleşme ikramiyesi kanun teklifi bakana sunuldu
Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi talebini Bakan Işıkhan'a iletti
Banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesine dair Ombudsman’dan tavsiye kararı