Okul Arazilerinin Deprem Bahanesiyle Ranta Açılmasına İzin Verilmemelidir!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Okul Arazilerinin Deprem Bahanesiyle Ranta Açılmasına İzin Verilmemelidir!
Abone ol
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem felaketi sonrasında ülke çapında başta okullar ve kamu binaları olmak üzere, yapıların depreme ne kadar dayanıklı olduğu tartışmaları başlamıştır. Deprem sonrasında başta büyükşehirler olmak üzere, pek çok ilde depreme dayanıklı olmayan okullar tespit edilmiş ve çok sayıda okulun yıkılarak yeniden yapılmasına karar verilmiştir.

Depreme dayanıklı olmayan okulların yıkılarak yerlerine dayanıklı yapıların yapılması, başta öğrenci, veli ve eğitim emekçileri olmak üzere, toplumun ortak istediğidir. Ancak özellikle büyükşehirlerde arazisi değerli olan kimi okulların depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle başka yere taşınması bahane edilerek, tamamen rant amaçlı kullanılmasının hedeflendiği görülmektedir. Bu tür uygulamaların dikkat çekici bir örneği de İstanbul’un Kâğıthane ilçesinde yaşanmaktadır. Kâğıthane’de bulunan Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, AKP’li Kâğıthane Belediyesi’ne tahsis edilirken, okul binası, 5 yıl sonra hatırlanan ‘depreme dayanıksız’ raporu ile tahliye edilmeye çalışılmaktadır.

Kâğıthane Belediyesi, bir önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde okul arazisinin belediyeye tahsisini Bakanlıktan resmi yazıyla istemiştir. Bakanlık, belediyenin öne sürdüğü gerekçeleri gerçekçi bulmayıp, okul arazisi yerine önerilen arsanın, okulun karşılığı olmadığı gerekçesi ile belediyenin teklifini reddetmiştir. Eski bakan Ziya Selçuk’a teklifini kabul ettiremeyen belediye, Milli Eğitim Bakanı’nın değişmesi sonrasında, aynı teklifi aynı gerekçelerle Bakanlığa tekrar yapmıştır. 5 Ağustos 2021 tarihinde göreve gelen yeni bakan Mahmut Özer, 3 Ekim 2021 tarihinde, yani göreve geldikten sadece 2 ay sonra hızla okul arazisinin belediyeye tahsisini onaylamıştır.

Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin merkezi konumdaki 26 bin metrekarelik okul arazisi Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ‘depreme karşı güçlendirme’ bahanesiyle AKP’li Kağıthane Belediyesi’ne devredilmiştir. 1200 öğrencisi olan ve 90 öğretmenin görev yaptığı okul için belediye tarafından sadece 13 bin metrekarelik bir alan ayrılmıştır. Lisenin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle daha küçük bir alana taşınıp, okul arazisinde tamamen rant amaçlı projeler yapılmak istenmektedir. Böylesine haksız ve aynı zamanda hukuksuz olan takas pazarlığının yanı sıra Kağıthane Belediyesi, yeni okul binası yapmayı da kabul etmemiştir.

Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için yerinde dönüşüm yapılması gerekirken, deprem bahanesiyle öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin tamamen rant odaklı bir yaklaşımla okullarından sürülmek istendiği açıktır. Okul bileşenleri ve bölge halkının talepleri dikkate alınmadan, öğrencilerin ve öğretmenlerin geleceğine dair herhangi bir planlama yapılmadan lise arazisinin Kâğıthane Belediyesi’ne devredilmesi kabul edilemez. Ülkenin ve İstanbul’un her karış toprağını rant projeleri uğruna talan eden, inşaat betonuna insan yaşamından daha fazla önem veren böylesine karanlık bir zihniyete karşı mücadele eden Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrencileri, velileri ve eğitim emekçileri yalnız değildir.

Ülkenin pek çok yerinde Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi pek çok okul arazisinin rant amaçlı olarak kullanılmak istendiği bilinmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın böylesine kirli pazarlıkların içinde yer alması ve deprem bahanesiyle okul arazilerini talana açmasına karşı ülkenin neresinde bir mücadele varsa Eğitim Sen onların yanında olmayı sürdürecektir.

Kağıthane Belediyesi örneğinde olduğu gibi belediyeler ya da özel sektör firmalarının daha fazla rant için okul arazilerine yönelik her türlü istekleri geri çevrilmeli, okul arazilerinin amacı dışında kullanılması yönünde hareket eden tüm kamu görevlileri görevi kötüye kullanma suçundan yargılanmalıdır.

Deprem nedeniyle tahliye edilen tüm okullar mevcut yerinde yeniden inşa edilmeli, ülke çapındaki tüm okullar depreme dayanıklı hele getirilerek sağlıklı ve güvenli okullarda eğitim öğretime devam edilmesi sağlanmalıdır.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İskenderun'daki Depremzede Öğrenciler, Lgs Ve Yks'ye "Yüzen Okul"Da HazırlanacakÖnceki Haber

İskenderun'daki Depremzede Öğrenciler, L...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da Emekli aylığı açıklaması!Sonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da Emekli aylığı a...

Yorum Yazın

29 Mart Cuma önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (28 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
8-9 Nisan tarihlerinde okul yöneticileri izinli sayılacak mı?
Koruyucu Giyim Yardımı Hakkı Elimizden Alınamaz
Banka Maaş Promosyonlarının Günümüz Ekonomik Koşullarına Göre Güncellenmesi İçin Talepte Bulunduk
TEKNOFEST 2024 Çip Tasarım Yarışması Ön Tasarım Raporu Sonuçları Açıklanmıştır!
TEKNOFEST 2024 Dikey İnişli Roket Yarışması Ön Tasarım Raporu Sonuçları Açıklanmıştır!
Öğretici: Banka Promosyonu Adaletsizliği Son Bulmalıdır
Geleceğin Ekranı Projesi Gönüllü Öğretmenlerini Arıyor
Yurt Yedek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
Üniversite İdari Personelinin Nakil Sorunları Çözülsün
Akademisyenlerimizin Ekonomik Koşulları İyileştirilsin
Veli Randevu Sistemi Öğretmenlerin İnisiyatifinde Yürütülmelidir.
Devletin Sözü Havada Bırakılamaz; Mülakat Kalkacak!
Ağzı Olan Konuşmasın! Türkiye’de Memur Sayısı Yetersizdir.
1 Nisanda Okullar Tatil Ek Dersler Ödenecek İşte Resmi Yazı
28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez