Otistik yazar Birsen Başar, otizmi anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Otistik yazar Birsen Başar, otizmi anlattı
Abone ol
Yaptığı çalışmalarla kendini otistik çocuklara adayan ve aynı zamanda kendi de otizmli olan yazar Birsen Başar, Bağcılar Belediyesi 21. Engelliler Şurası’nda otizmle yaşamayı anlattı.

Annelere büyük görev düştüğü dile getiren Başar, “Anneler çocuklarına eğitim aldırınca her şeyin tamam olduğunu sanıyorlar. Çocukları için anneler de eğitim almalı. Çünkü çocuklar öğretmenleriyle birkaç saat geçiriyor ama geri kalan zamanda anneleriyle birlikteler” dedi.

Bağcılar Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Engelliler Şurası’nın bu yıl 21’incisi düzenlendi. Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’nda gerçekleşen programın açılışını yapan ev sahibi Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Türkiye’deki engelli imajını, engellilere bakışı ve hayat içindeki yer alış süreci Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanı oluşuyla başlamıştı. Hükümetin başına gelmesiyle de muazzam bir noktaya gelmiş durumda. Bağcılar Belediyesi olarak biz de bu süreci her zaman destekleyici ve tamamlayıcı unsur çalışmaları yürüttük. Engellilerimizin hayatın içinde kimliğiyle ve benliğiyle var olmasının serüvenini burada yaşıyoruz” dedi.

Kendi çevrem de beni anlamıyordu

Bu yıl “Otizm” temasıyla yapılan şuranın Hollanda’dan gelen özel bir konuğu vardı. 21 yaşında otizm teşhisi konulduktan sonra yazdığı kitaplarla, yaptığı bilimsel araştırmalarla ve verdiği seminerlerle otizmli çocuklar için mücadele eden Birsen Başar, engellilerle bir araya geldi. Başar kendi yaşadıkları üzerinden otizmin ne olduğunu ve yapılması gerekenleri anlattı. Otizmin insanlar tarafından bilinmediğini söyleyen Başar, “Kendi çevrem de diğerleri de beni anlamıyordu. İlk kitabımı otizmli olduğuma inanmadıkları için yazdım. Daha sonra yine birçok çalışmam oldu. Dünyanın farklı yerlerinde seminerler verdim. Türkiye’de 44 yerde programa katıldım. Birebir ve yüz yüze olunca anlattıklarım daha etkili oluyor. Hollanda’da otizm çok geç fark ediliyor. Türkiye’de çok daha erken fark ediliyor ve hemen teşhis konuluyor” dedi.

Annelere büyük görev düşüyor

Otizmle mücadelede en büyük görevin anneler düştüğüne dikkat çeken Başar, şöyle devam etti: “Otizm geçmez hayat boyu sürer. Onunla yaşamayı bilmek lazım. Anneler çocuklarına eğitim aldırınca her şeyin tamam olduğunu sanıyorlar. Çocukları için anneler de eğitim almalı. Çünkü çocuklar öğretmenleriyle birkaç saat geçiriyor ama geri kalan zamanda anneleriyle birlikteler. Otizmin ilacı eğitim ve sosyal çevre. Daha iyi olmak için insanlarla konuşmaları ve çevrelerini büyütmeleri gerekiyor.” Başar, Engelliler Sarayı’ndaki hizmetleri beğendiğini de sözlerine ekledi.

Doğum günü sürprizi yapıldı

Programda Başar’a doğum günü sürprizi de yapıldı. 37 yaşına giren Başar için doğum günü pastası kesildi. Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun ile AK Parti İlçe Başkanı Rüstem Tüysüz’ün de katıldığı Engelliler Şurası’nda Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Başar Öztürk, “Otizmde Teknoloji Bağımlılığı” konusunda Medipol Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Öğretim Üyesi Uzman Ergoterapist Başak Tuncel ise “Otizmde Sosyal Etkileşim” konusunda sunum yaptı.

 

Kaynak:HIBYA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadroya geçirilecek sözleşmeli öğretmenler için yarıyıl tatili mazerete dayalı yer değişikliği takvimi uzatılmalıdırÖnceki Haber

Kadroya geçirilecek sözleşmeli öğretmenl...

Sözleşmeli İstihdam Kökten Kaldırılmalıdır!Sonraki Haber

Sözleşmeli İstihdam Kökten Kaldırılmalıd...

Yorum Yazın

29 Mart Cuma önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (28 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
8-9 Nisan tarihlerinde okul yöneticileri izinli sayılacak mı?
Koruyucu Giyim Yardımı Hakkı Elimizden Alınamaz
Banka Maaş Promosyonlarının Günümüz Ekonomik Koşullarına Göre Güncellenmesi İçin Talepte Bulunduk
TEKNOFEST 2024 Çip Tasarım Yarışması Ön Tasarım Raporu Sonuçları Açıklanmıştır!
TEKNOFEST 2024 Dikey İnişli Roket Yarışması Ön Tasarım Raporu Sonuçları Açıklanmıştır!
Öğretici: Banka Promosyonu Adaletsizliği Son Bulmalıdır
Geleceğin Ekranı Projesi Gönüllü Öğretmenlerini Arıyor
Yurt Yedek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı
Üniversite İdari Personelinin Nakil Sorunları Çözülsün
Akademisyenlerimizin Ekonomik Koşulları İyileştirilsin
Veli Randevu Sistemi Öğretmenlerin İnisiyatifinde Yürütülmelidir.
Devletin Sözü Havada Bırakılamaz; Mülakat Kalkacak!
Ağzı Olan Konuşmasın! Türkiye’de Memur Sayısı Yetersizdir.
1 Nisanda Okullar Tatil Ek Dersler Ödenecek İşte Resmi Yazı
28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez