Sağlık Müdürü Bilge’den göz tansiyonu hastalığı hakkında önemli bilgiler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sağlık Müdürü Bilge’den göz tansiyonu hastalığı hakkında önemli bilgiler
Abone ol
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge “12-18 Mart Dünya Glokom Haftası” nedeniyle yapmış olduğu basın açıklamasında, “Halk arasında ‘göz tansiyonu’ olarak bilinen glokom; optik sinirin ilerleyen nitelikte hasar görmesine yol açan bir göz hastalığıdır” dedi.

 

 

Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü, 12-18 Mart tarih aralığının da “Dünya Glokom Haftası” olarak kutlandığını belirten Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, “Halk arasında ‘göz tansiyonu’ olarak bilinen glokom; optik sinirin ilerleyen nitelikte hasar görmesine yol açan bir göz hastalığıdır. Gözün aldığı bilgilerin beyne iletilmesinde optik sinir hayati öneme sahip olduğundan, tedavi edilmediğinde, glokom yavaş yavaş ve telafi edilemez biçimde görme kaybına ve körlüğe neden olabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

"Erken tanı çok önemlidir"

 

 

 

Göz tansiyonu hastalığında, göz içi sıvısının dışa akım yolunda bir tıkanıklık oluşturduğunu ve bunun sonucunda artan göz içi sıvısının göz içi basıncın artmasına neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Uğur Bilge, “Artan göz içi basıncı da görme sinirine zarar vererek, sinirin geriye dönüşümsüz harabiyetine neden olur. 40 yaşın üzerinde sıklığı artan sinsi bir hastalıktır. Görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemlidir. Göz doktoru tarafından yapılan ve başka bir nedenle (gözlük numarası değişimi gibi) gidilen rutin göz muayenesi ile tamamen tesadüfen tespit edilen yüksek göz içi basıncı, göz tansiyonunun başlangıç belirtisi olabilir” dedi.

 

 

Hastalığın başlangıçta şikayete neden olmayıp yıllar içinde yavaş yavaş ilerleme eğilimde olduğunu söyleyen Bilge, “Şikayetler başladığında görme alanında kalıcı hasar yerleşmiştir. ’Akut glokom krizi’ tipinde ise göz tansiyonu aniden çok yükselir ve gözde kızarıklık, ağrı, bulanık görme, ışıklar etrafında renkli halkalar görme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir” diye konuştu.

 

 

 

"Alınabilecek tek önlem ise belirli aralıklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçiyor"

 

 

 

Göz tansiyonu tedavisinde en önemli etkenlerin başında erken teşhisin geldiğini vurgulayan Bilge, “Alınabilecek tek önlem ise belirli aralıklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçiyor. Tedavinin amacı hastanın görme kabiliyetini ömür boyu korumaktır. Tedavi eski görmeyi geri getiremez sadece daha fazla görme kaybı olmasını engeller. Glokom tedavisi ilaç, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 farklı yolla gerçekleştirilir. Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın durumuna göre değişir. Tedavi şeklinin seçiminde erken ya da geç dönemde teşhis konması, hastanın yaşı, ilaçlarını düzgün kullanıp kullanmaması, tedaviye cevabı önemli faktörlerdir” dedi.

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ailelerin evlat nöbeti bin 286 gündür sürüyorÖnceki Haber

Ailelerin evlat nöbeti bin 286 gündür sü...

İran’da binada patlama: 5 ölü, 4 yaralıSonraki Haber

İran’da binada patlama: 5 ölü, 4 yaralı

Yorum Yazın

20 Nisan Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (19 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
4688 Sayılı Kanun’a İlişkin Hazırladığımız Rapor Seti
Devletimize, Milli Birliğimize Ve Ay Yıldızlı Bayrağımıza Yönelik Bu Hain Girişimleri Şiddet Ve Nefretle Kınıyoruz
Açık Öğretim Okulları 3. Dönem Sınavları İçin Kayıt Yenileme Duyurusu
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı Başvuru Sonuçları Açıklandı
OGM Materyal YKS Çıkmış Sorular Çözüm Videoları
Okul Sporları Duyuruları
GSB Medya Kampı Katılımcı Listesi
2023 Yılı Merkez ve Taşra Teşkilatı Memur, Şef, Sayman ve İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürü Kadroları İçin Görevde Yükselme Suretiyle Atama Sonuçları
Can Ataklı'ya Karşı Hukuk Mücadelemiz Sürüyor
ÖRS:Ortak Ve Senaryolu Sınavlar Kaldırılmalı
BİLSEM'lerde Bireysel Değerlendirme Uygulamaları 27 Mayıs'ta Başlayacak
MEB’den Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı
Toplu sözleşme ikramiyesi kanun teklifi bakana sunuldu
Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi talebini Bakan Işıkhan'a iletti
Banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesine dair Ombudsman’dan tavsiye kararı
19 Nisan Cuma önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (18 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
e-YÖKDİL Başvuruları Alınıyor