Şeker hastaları için ‘Diyabetik Ayak Konseyi’ kuruldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şeker hastaları için ‘Diyabetik Ayak Konseyi’ kuruldu
Abone ol
Medipol Mega Üniversite Hastanesi bünyesinde 5 branşın ortak katılımıyla diyabet hastaları için ‘Diyabetik Ayak Konseyi’ kuruldu. Konseyde yer alan birçok uzman hekim, uzuv kaybını minimuma indirmek için her diyabet hastasına özel tedaviler planlayacak.

 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi bünyesinde 5 branşın ortak katılımıyla diyabet hastalarına hızlı ve etkili tedavi sunabilmek amacıyla ‘Diyabetik Ayak Konseyi’ kuruldu. Konseyde yer alan Ortopedi Uzmanı, Endokrinoloji Uzmanı, Kalp Damar Cerrahı, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ve Hiperbarik Oksijen Tedavisi Uzmanı hekimler uzuv kaybını minimuma indirmek için her diyabet hastasına özel tedaviler planlayacak.

 

 

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğuna dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Bilgehan Çatal, “Şeker hastalığının en ciddi komplikasyonlarından birisi diyabetik ayaktır. Diyabetik ayak, ayakta kapanmayan yaralar ile başlayan ve uygun tedavi edilmediğinde ilerleyerek uzuv kaybına kadar gidebilen bir klinik durumdur. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu bilinmektedir ve bu rakam ne yazık ki artış eğilimi göstermektedir. Diyabet hastalarının yaklaşık olarak üçte birinde diyabetik ayak gelişmektedir. Ülkemizdeki diyabetik vaka sayısı göz önünde bulundurulduğunda diyabetik ayak hastalarının sayısal olarak ne kadar fazla olduğu görülmektedir” diye konuştu.

 

 

"Zamanında müdahale edilmezse ölüme kadar götürebiliyor"

 

 

Doç. Dr. Bilgehan Çatal, diyabetik ayağın özellikle şeker seviyelerinin iyi kontrol altında alınmadığı vakalarda ortaya çıktığını belirterek şöyle devam etti: "Şeker seviyelerinin kontrolsüz olarak uzun süre yüksek kalması sinirlere ve damarlara hasar verir. Bu hasar ayakta koruyucu duyunun kaybına neden olur. Damar hasarı ise diyabetik hastaların neredeyse yarısından fazlasında ayak ve bacaklara anormal derecede az kan gitmesine neden olur. Bu iki durumun birleşmesiyle ayakta önce iyileşmeyen yaralar ve ülser gelişimi başlar. Enfeksiyona yatkınlık da olduğu için bu yaralar çok kısa bir süre içinde enfekte olur. Diyabetik hastalarda bu enfeksiyon ne yazık ki çok hızlı ilerler ve ilerledikçe ayağa zarar vererek daha yukarılara doğru yayılır. Zamanında doğru tedavilerin uygulanması uzuv kaybına hatta ölüme kadar uzanan komplikasyonlara neden olur. Bu nedenledir ki ayak ve bacakta gelişen uzuv kayıplarının büyük bölümünü diyabetik ayak oluşturur. Diyabetik ayak hastalarına hızlı ve uygun tedavi verilmesi için hastanın birçok farklı tıp branşı tarafından aynı anda değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diyabetik ayak konseyleri veya klinikleri kurulmuştur."

 

"Multidisipliner yaklaşım uzuv kayıplarını yüzde 90 azaltıyor"

 

 

Bilgehan Çatal, "Bilimsel çalışmalar, diyabetik ayak hastalarının birçok branştan hekimin katıldığı konseylerde değerlendirilip tedavi planlanmasının yapılmasının uzuv kayıplarını yüzde 90 oranında azalttığını göstermiştir. Bu nedenle hastalarımıza daha hızlı, verimli ve doğru tedaviyi vermek için Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Diyabetik Ayak Konseyi faaliyete başlamıştır. Konseyde Ortopedi Uzmanı, Endokrinoloji Uzmanı, Kalp Damar Cerrahı, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ve Hiperbarik Oksijen Tedavisi Uzmanı hekimler yer almaktadır. Haftalık toplanan bu konseyde her hastamız ayrı ayrı değerlendirilip hastalarımıza özel tedaviler planlanmaktadır. Diyabetik ayak gibi çok çabuk ilerleyen bir hastalıkta ilgili tüm hekimlerin hastayı aynı anda değerlendirilip hızlı bir şekilde tedaviye başlamaları çok önemlidir. Diyabetik ayak konseyinin çalışmaları ile uzuv kayıpları azaltılması ve hastalarda yeniden diyabetik ayak gelişimini önlenmesi amaçlanmaktadır" dedi.

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kars’ta 20 bin çam ağacı görenleri büyülüyorÖnceki Haber

Kars’ta 20 bin çam ağacı görenleri büyül...

Deprem bölgesinde görev yapan kişilerde döndüklerinde uyum problemlerine dikkatSonraki Haber

Deprem bölgesinde görev yapan kişilerde...

Yorum Yazın

Toplu sözleşme ikramiyesi kanun teklifi bakana sunuldu
Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi talebini Bakan Işıkhan'a iletti
Banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesine dair Ombudsman’dan tavsiye kararı
19 Nisan Cuma önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (18 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
e-YÖKDİL Başvuruları Alınıyor
Gençler Kadim Şehirlerde Buluşuyor
Okul Sporları Duyuruları
İşte MEB'de 2023 Yılında Ödül Alan 22226 Personelin Listesi
BİLSEM Öğrenci Tanılama Sonuçları Açıklandı
İstiklal Marşı bağımsızlığımızın, devletimizin kurucusu ve kurucu değerleri de milletimizin birliğinin timsalidir.
Türk Robotik Takımları, 2024 Fırst Robotıcs Competıtıon Dünya Şampiyonasında
YÖK mesnetsiz bazı ifade ve paylaşımlar dolayısıyla açıklama yapma gereği duyulmuştur
Emeklilik Sistemi Yeniden Ele Alınmalıdır. 1 Gün Geç Başlamanın Bedeli 17 Yıl Olamaz!
BT Rehber Öğretmenlerine Görevleri Dışında Verilen Görevler Karşılığında Ek Ders Ücreti Ödenmesiyle İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı
Geçici görevle il dışında görevlendirilenler öğretmenevlerinden nasıl yararlandırılır?
Vakıf üniversiteleri tarafından verilen "Kantin İşletmeciliği Eğitim Belgesi" ile okul kantini kiralanabilir mi?
İşimiz Sayın Mehmet Şimşek‘e kalmışsa; eyvah ki eyvah!
Savaşan İHA Yarışması Teknik Yeterlilik Formu Sonuçları Açıklandı!
Model Uydu Yarışması Planlama ve Organizasyon Şeması Raporu Sonuçları Açıklandı!