Sendikalar Platformu olarak Yüzde 2 Barajına Karşı Ortak Basın Açıklaması Düzenledik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sendikalar Platformu olarak Yüzde 2 Barajına Karşı Ortak Basın Açıklaması Düzenledik
Abone ol
Sendikalar ve Konfederasyonlar Platformu olarak Yüzde 2 Barajına Karşı meclis önünde gerçekleştirmeyi planladığımız basın açıklamasına polis müdahalesi gerçekleşti.

Halkın meclisi önünde halkın basın özgürlüğünün kısıtlandığı bu eylemde polis tarafından Olgunlar Madenci Heykeli önünde basın açıklaması gerçekleştirmek zorunda bırakıldık.

Basın açıklamasını Sendikalar ve Kamu Konfederasyon Platformu adına ASİM Genel Başkanı Özgür Karaca okudu.

Yapılan basın açıklaması;
 

Anayasal örgütlenme özgürlüğünü ve demokrasimizi onarılamaz şekilde yaralayacak yüzde 2 sendika barajı kanun teklifi geçtiğimiz hafta, konunun ilk elden muhatabı Çalışma Bakanının bulunmadığı bir ortamda ve sadece yandaş konfederasyonların desteğiyle TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda kabul edildi. Bugün genel kurulda görüşülmeye başlanacak kanun teklifinin yasalaşması halinde, 250.000’i aşkın kamu çalışanı mağdur olacak, telafisi mümkün olmayan mali kayba uğrayacaktır. Uygulama ile kanun geriye doğru işletilerek sendika ve konfederasyonlardan yüzde 2 örgütlenme barajını geçemeyen sendika üyesi kamu çalışanları toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacaktır.

 

Torba yasa içerisinde geçirilmeye çalışılan yüzde 2 barajı, başta anayasamızın 51. Maddesinde yer alan sendika kurma hakkını ihlal ettiği gibi yine Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası çalışma örgütünün 87 ve 98 sayılı Sözleşmelerine de açıkça aykırıdır, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır.

 

İktidara geldiğinde örgütlenme özgürlüğünün önünde ki engelleri kaldırmak gerektiği iddiasıyla yüzde 5 üye barajını kaldıran AKP iktidarının, bugün yeni bir baraj uygulamasını yürürlüğe koyma çabası hızla üye kaybeden yandaş sendikalarını koruma çabası görüntüsü vermektedir.

 

Daha önce 6. Dönem Toplu Sözleşme ile getirilmeye çalışılan yüzde 1 baraj uygulaması Konfederasyonlar ve bağımsız sendikalar tarafından yargıya taşınmış ve Danıştay 12. Dairenin Anayasaya aykırılık tespitiyle yürütmesi durdurulmuştur. Hukuki durum bu iken yeniden gündeme getirilen teklif kamuoyuna da iktidarın hukuku tanımama tavrını yansıtacaktır.

 

Ancak kamuoyunca bilinmelidir ki; bu mızrak bu çuvala sığmaz. Hukuki durum ortadayken teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği kesindir ve boş bir hayalden öteye geçemeyecektir. Dolayısıyla malum sendikalarında üye kayıpları her geçen gün artmaya devam edecektir.

 

                                                                                  

Söz konusu düzenleme ülkemizdeki demokratik yaşamın ayrılmaz bir parçası olan, sendikaların örgütlenme özgürlüğünü engelleyecek, sendikalar arasında yasa eli ile eşitsizlik yaratacak ve alternatif sendikalara üye olan kamu görevlilerini tekel sendikalara mahkûm edecektir.

 

Düzenlemenin bu haliyle yasalaşması durumunda gerekçesinde geçen sendikal hayatı güçlendirme amacını yansıtmayacak gerçekleşmeyecek, aksine iktidara yakın sendikaların ve sendikal anlayışın dışında hiçbir sendikaya bir çıkar sağlamayacaktır.

 

AKP İktidarının ve yandaş sendikaların sendikal özgürlüklere doğrudan müdahalede bulunan ve uluslararası hukukta ülkemize kara bir leke çalacak olan yüzde 2 barajı hayalinden bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir.

Meclis önünde basın açıklaması okuma çabalarımıza  CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya gelerek destek verdi.

fotoğraf

fotoğraf

fotoğraf

fotoğraf

fotoğraf

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Artvin Çoruh Üniversitesi 15 Araştırma/Öğretim Görevlisi alacakÖnceki Haber

Artvin Çoruh Üniversitesi 15 Araştırma/Ö...

Yüzde 25 Zam Oranına Karşı Basın AçıklamasıSonraki Haber

Yüzde 25 Zam Oranına Karşı Basın Açıklam...

Yorum Yazın

Gazete Çocuk Yayında
Fen ve sosyal bilimler liselerimizde Yaratıcı Yazarlık Atölyesi çalışmaları yürütülüyor
Liselerde Bilim Uygulamaları Sempozyumu
Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testleri
Günümüz Ekonomik Şartlarıyla Örtüşmeyen Giyim Yardımı Tutarlarını Mahkemeye Taşıdık.
DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, Ülkemizin Geleceğini İnşaa Edecek Eğitmenler Arıyor!
On Binlerce Öğrencinin Performanslarını Sergilediği "Mesleki Yarışmalar" Bölge Finalleri Başlıyor...
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavının Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları
MEB Çorum'da Ödüle Layık Bir Eğitim Çalışanı Bulamadı Mı?
İşte haftanın yalan haberleri
Okul Sporları Duyuruları
Teknofest Çeşitli Kategorilerdeki Yarışma Sonuçları Açıklandı!
Türk Eğitim-Sen Yüksek Lisans ve Doktora Yapan Yönetici ve Öğretmenlere Ek Ders Ücretinin Artırımlı Ödenmesi Talepli Dava Açtı
Öğretici: İlçede Tek Ödül Alan Kişinin İlçe Müdürü Olması Nasıl Açıklanabilir?
Şube Müdürlerinin 2024 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu Yayımlandı
Halk Eğitim Merkezleri Spor Programları Tanıtımı
Türkçemizin hazinelerini keşfetmeye devam ediyoruz
2024-ALES/1 Sınavı Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı Yayımlandı
Türk Eğitim Sisteminde Proje Okulları Çalıştayı Yapıldı
İlköğretim Ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Tamamlandı