‘Türk Uzay Yolcuları’ programına seçilen 100 öğrenci mezun oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Türk Uzay Yolcuları’ programına seçilen 100 öğrenci mezun oldu
Abone ol
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı ve Uzay Kampı Türkiye iş birliği ile yürütülen ‘Türk Uzay Yolcuları’ programına katılan 100 öğrenci ve onlara refakat eden 20 öğretmen düzenlenen mezuniyet töreninde sertifikalarını aldı.

Uzay Kampı Türkiye’nin sağlamış olduğu bursla 29 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında verilen Türk Uzay Yolcuları programının eğitimlerine Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Uzay Ajansı’nın ülke genelinden seçtiği üstün yetenekli 9-15 yaş grubundaki çocuklar katıldı.

Aralarında Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Karabük ve Şırnağın da bulunduğu toplam 17 ilden programa dahil olan öğrenciler astronot simülasyonları, uzay mekiği uçuş görevi, teorik ve uygulamalı astronomi eğitimlerini alarak programı başarı ile tamamlayarak mezun oldu.

İzmir Vali Yardımcısı Dr. Fatih Kızıltoprak, Uzay Kampı Türkiye Eğitim Kerkezi’nde düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, gençlere ufuk açıcı yön kazandıran Uzay Kampı Türkiye’nin ülkemize faydalı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Uzayla ilgili çalışmalar aynı zamanda tarımdan sağlığa, gündelik hayattaki bir çok teknolojiye vesile olmuştur. Teknolojinin her alanını ilgilendirmiş ve ülkelerin teknolojik üretim kapasitelerine katma değer kazandırmıştır. Dolayısıyla buradaki çalışmaların ülkemizdeki gelişmelere katkısı çok büyük olacaktır.”

“İlk Türk astronot ekim ayında uzayda olacak”

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Yıldırım da, 23 yıl önce merhum Kaya Tuncer’in vizyoner kişiliği ile kurulan Uzay Kampı Türkiye’nin ülkemizde bulunmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu vurguladı.

TUA’nın ve Milli Uzay Projesinin en önemli hedeflerinden biri olan gençlerde uzay konusunda farkındalığı arttırmak anlamında Türk Uzay Yolcuları programının bir ilk olduğunu belirten Yıldırım, “Milli Uzay Programı ile ilk kez bir Türk astronot bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız Ekim ayında Uluslararası Uzay Merkezi’nde olacak. Biri asil ve biri yedek olarak seçilen iki kişinin isimleri bu ay Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanacak.” dedi.

Yıldırım, seçilen isimlerin hemen ABD’ye eğitime gideceğini dile getirerek, “5-6 ay eğitim aldıktan sonra Uzay İstasyonu’na giderek orada çalışmalar yapacak ilk astronotumuz dönünce de sizlerle buluşacak ve toplantılar yapacak. Sizlere deneyimleri anlatacak. Çok heyecanlı zamanlardayız. Uzayda olmazsak kaybederiz. Bu işin en başındaki kişi olarak söylüyorum; uzayda olmayan çok yakın zamanda köle olacak. Bize önemli görevler düşüyor. Bu çalışma bunun önemli bir başlangıcı oldu.” ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar dünyadan toplamda 600 kişinin uzaya gittiğinin altını çizen Yıldırım, bu sayının çarpan etkisi ile artacağını, yeni uzay istasyonlarının kurulmaya başlayacağını belirterek, “ 2030 yılına kadar dünya yörüngesinden 5-6 tane uzay istasyonu olacak. Artık özel şirketler istasyon yapmaya başlıyor. Bu istasyonlarda bilimsel çalışmalar yapılacak.” diye konuştu.

Yıldırım, gelecekte uzaya gidenlerin sayısının çoğalacağını ifade ederek, “Gelecekte uzaya gidenler çoğalacak. Öncelikle ayda bir koloni kurulacak. Mesele çok ciddi ve önemli. Türkiye olarak ajansımızın en önemli hedeflerinden biri sizlere bu kapıları açmak. Gençlerin bu vizyonla yetişmesi lazım. Uzayda bizim de güçlü bir şekilde olmamız lazım. Bu da sizlerin gayretleriyle olacak. Siz olacaksınız oralarda. Buradaki uzay yolcuları sözünün altında siz olacaksınız. Sizler çıkıp uzayda Türk bayrağı altında bilimsel çalışmalar yapacaksınız.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:HIBYA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İlk deniz aşırı yüksek hızlı tren hattı testleri geçtiÖnceki Haber

İlk deniz aşırı yüksek hızlı tren hattı...

ABD, Çin’e ait ”casus balonu” düşürdüSonraki Haber

ABD, Çin’e ait ”casus balonu” düşürdü

Yorum Yazın

20 Nisan Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (19 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
4688 Sayılı Kanun’a İlişkin Hazırladığımız Rapor Seti
Devletimize, Milli Birliğimize Ve Ay Yıldızlı Bayrağımıza Yönelik Bu Hain Girişimleri Şiddet Ve Nefretle Kınıyoruz
Açık Öğretim Okulları 3. Dönem Sınavları İçin Kayıt Yenileme Duyurusu
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı Başvuru Sonuçları Açıklandı
OGM Materyal YKS Çıkmış Sorular Çözüm Videoları
Okul Sporları Duyuruları
GSB Medya Kampı Katılımcı Listesi
2023 Yılı Merkez ve Taşra Teşkilatı Memur, Şef, Sayman ve İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürü Kadroları İçin Görevde Yükselme Suretiyle Atama Sonuçları
Can Ataklı'ya Karşı Hukuk Mücadelemiz Sürüyor
ÖRS:Ortak Ve Senaryolu Sınavlar Kaldırılmalı
BİLSEM'lerde Bireysel Değerlendirme Uygulamaları 27 Mayıs'ta Başlayacak
MEB’den Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı
Toplu sözleşme ikramiyesi kanun teklifi bakana sunuldu
Yalçın toplu sözleşme ikramiyesi talebini Bakan Işıkhan'a iletti
Banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesine dair Ombudsman’dan tavsiye kararı
19 Nisan Cuma önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (18 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
e-YÖKDİL Başvuruları Alınıyor