“Uluslararası Araştırma ve Yenilik Ekosistemini Birlikte Geliştiriyoruz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Uluslararası Araştırma ve Yenilik Ekosistemini Birlikte Geliştiriyoruz”
Abone ol
“Uluslararası Araştırma ve Yenilik Ekosistemini Birlikte Geliştiriyoruz”

Dünyadaki tüm fonlayıcı kurum başkanlarını bir araya getirmeyi hedefleyen ve Türkiye'nin de üyesi olduğu Küresel Araştırma Konseyi (Global Research Council-GRC) 11. Yıllık Genel Kurul Toplantısı Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlendi.

Türkiye’nin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından temsil edildiği toplantıda, 63 ülkede görev yapan 81 araştırma kuruluşundan 175 katılımcı bir araya gelerek ortak sorunları istişare etme ve küresel seviyede çözüm önerilerini tartışma fırsatı buldu. Toplantı, ‘Araştırma/Araştırmacının Değerlendirilmesi ve Desteklenmesi/Ödüllendirilmesi’ ve ‘İklim Değişikliği Araştırmaları’ olmak üzere iki ana başlıkta gerçekleşti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, toplantıya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Toplantıda küresel araştırma ekosistemini geliştirmek adına atılacak adımlar ve yürütülebilecek iş birlikleri değerlendirildi.” dedi.

Prof. Dr. Mandal, "Araştırma/Araştırmacının Değerlendirilmesi ve Desteklenmesi/Ödüllendirilmesi" konulu oturumda, “TÜBİTAK olarak, daha iyi bir araştırma değerlendirme sistemi için kurumsal deneyimimizi paylaştık ve diğer ülkelerin deneyimlerini öğrendik.” ifadelerini kullandı.

Farklı uzmanlıklar ve bakış açıları gerektiren karmaşık zorlukların üzerinden gelebilmek için disiplinlerarası araştırmaların kritik rolüne değinen Mandal, “Fen, mühendislik, sağlık, sosyal ve beşeri bilimler gibi birden fazla disiplini birleştiren disiplinlerarası araştırmalar ile bu zorlukları kapsamlı olarak ele alarak yenilikçi çözümler sunmanın gerekliliğini anlattık” dedi.

"İklim Değişikliği ve İklim Değişikliği Girişimi" oturumunda ise, iklim değişikliği ile mücadelede bilim insanları, araştırmacılar, araştırma fon sağlayıcıları ve yenilik ekosistemi arasındaki iş birliğinin ve etkili bir iletişim ile toplum bileşenini sürece dahil etmenin gerekliliğine değinen TÜBİTAK Başkanı, “Yerel yönetimler, bölgesel otoriteler ve politika yapıcıların araştırma ve uygulama faaliyetlerine dahil edilmesinin yapılacak çalışmaların daha kapsayıcı ve daha işlevsel hale gelmesindeki öneminden bahsettik. Küresel iklim krizi açısından farklı bölgelerin farklı zorluklarla karşılaştığının bilinci ile araştırma fonu politikalarının onların özel ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek şekilde uyarlanmasının ve ülkelerin ekonomik gelişme düzeyi, teknolojik kapasitesi ve mevcut kaynaklar gibi sosyoekonomik faktörleri dikkate alarak çok taraflı ve uluslararası perspektifte iş birliklerinin geliştirilmesinin altını çizdik. Birlikte öğrenmeye ve birlikte geliştirmeye devam edeceğiz!” diye konuştu.

Toplantıda katılımcılar beş gruba ayrıldı ve detaylı görüşmeler gerçekleştirildi. Toplantı sonucunda da araştırma ve araştırmacıları değerlendirmenin yeni yollarını geliştirmek için tasarlanmış dokuz madde içeren ilkeler bildirgesi “Araştırma/Araştırmacının Değerlendirilmesi ve Desteklenmesi/Ödüllendirilmesine İlişkin İlkeler Beyanı” onaylandı. Detaylar için tıklayınız.

Ayrıca toplantıda “İklim Değişikliği Araştırma Fonlarına İlişkin İlkeler ve Uygulamalar Beyanı” kabul edildi. Detaylar için tıklayınız.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal toplantı sırasında ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Suudi Arabistan ve Endonezya fonlayıcı kurum başkanları ile ikili iş birliğini artırmak konusunda bir araya gelen Mandal, Umman, Mısır, Şile, Avusturya, İsviçre ve Almanya'dan gelen temsilcilerle de görüştü.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yargıtay’ın cezasını onadığı Kadir Şeker tekrar tutuklandıÖnceki Haber

Yargıtay’ın cezasını onadığı Kadir Şeker...

Öğretici: Milli Eğitim Bakanı Muhakkak Eğitimci OlmalıdırSonraki Haber

Öğretici: Milli Eğitim Bakanı Muhakkak E...

Yorum Yazın

1 Nisanda Okullar Tatil Ek Dersler Ödenecek İşte Resmi Yazı
28 Mart Perşembe önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (27 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Talip Geylan'dan eğitim gündemine dair önemli açıklamalar
Toplu Sözleşme Hükümleri 3. Tarafların Beyanıyla Engellenemez
Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim 
Deneyap Girişim Programı Başlıyor!
MEB İç Kontrol Sistemi Değerlendirme Raporu (2022-2023) Yayımlandı
Dijital Dünyanın Araştırma Ve Öğrenme İmkânları "Dijital Öğrenme Köprüsü" İle Hizmete Sunuluyor
ÜAK Doçentlik Başvuruları İçin Makul Bir Ücret İstemelidir
Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Videoları, İşaret Dili İle EBA'da
İl İçi Atamalarda Sıraların Çalıştırılması İçin MEB’e Resmi Yazı Yazdık
Öğretmenler Arası "Nesilden Nesile Millî Mücadele" Temalı Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması
Ağzı Olan Konuşmasın!
Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Dolu ve Boş Kadrolarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar: 2024/78)
27 Mart Çarşamba önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (26 Mart 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
*Yükseköğretim Kurumları Görevde Yükselme Sınavı* için hazırlıklarımızı tamamladık 
TEKNOFEST ile Rekorlar Kırmaya Devam Ediyoruz!
Down Sendromlu Milli Sporcularımız Kazandıkları 92 Madalyayla Tarihe Geçti!