Bu proje, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları ve Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'nde de ön plana çıkan ölçme ve değerlendirme uygulamalarının süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla sürdürülmesine yönelik öğretmenleri desteklemek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Proje kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde ilkokullarda her bir sınıf düzeyi için sınıf içi ölçme ve değerlendirme süreçlerinde kullanılabilecek ölçme ve değerlendirme araçlarının, geliştirici (biçimlendirici) değerlendirme ve oyun temelli değerlendirme etkinlik örneklerinin yer aldığı kılavuz kitaplar/materyaller oluşturulmuştur. Ayrıca geliştirici (biçimlendirici) değerlendirmenin ilkokullarda etkili bir şekilde kullanılması için hizmet içi eğitim programları hazırlanarak çok sayıda öğretmen eğitimi düzenlenmesi ve öğretmenlere bu alanda daha fazla materyal desteği sunulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda her sınıf düzeyi için "Biçimlendirici Değerlendirme Etkinlik Örnekleri Kılavuz Kitapları" hazırlanmıştır. İlkokul Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilimleri ve sosyal bilgiler derslerinden toplam 14 kılavuz kitap öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca ölçme ve değerlendirme, eğitici eğitimi ve öğretmen eğitimi kılavuz kitapları da hazırlanmıştır. 

Projenin hedefleri doğrultusunda sınıf öğretmenlerinin geliştirici (biçimlendirici) değerlendirme konusunda bilgi ve becerilerini artırmak ve alternatif değerlendirme yaklaşımları konusunda eğitici yetiştirmek amacıyla "İlkokullarda Biçimlendirici Değerlendirme Eğitici Eğitimi Kursu" 25-29 Ağustos 2024 tarihlerinde Ankara'da yapıldı. Kursa; Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü personeli, UNICEF yetkilileri, farklı üniversitelerde görev yapan ve projeye akademik destek veren akademisyenler ve 81 ilden öğretmenler katıldı.

Kursta, öğretmenlere süreç odaklı değerlendirme anlayışı kapsamında hazırlanan kılavuz kitaplardaki sınıf içi ölçme ve değerlendirme uygulamaları ve bu uygulamalarda kullanılabilecek etkinlikler ile ölçme araçlarına yönelik eğitim verildi. Ardından öğretmenler, farklı sınıf ve derslerde biçimlendirici değerlendirme etkinliklerinin ve araçlarının sınıf içinde nasıl kullanılması gerektiğine yönelik atölye çalışmaları ile etkileşimli ve uygulamalı eğitim sürecini tamamladılar.

Proje kapsamında eğitici eğitimi alan öğretmenlerin görev yaptığı illerde mahallî öğretmen eğitimleri vermesi planlanmaktadır. Bu eğitimler yoluyla en az 24 000 sınıf öğretmenine ulaşılması ve yaklaşık 480 000 öğrencinin de dolaylı olarak bu çalışmadan 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1. Dönem Hâkim ve Savcı Yardımcıları Eğitimi Açılış Töreni’nde konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1. Dönem Hâkim ve Savcı Yardımcıları Eğitimi Açılış Töreni’nde konuştu

faydalanması hedeflenmektedir.

Kaynak: Ogretmenler.Net