Türkiye ile Shell Plc'nin 10 yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz tedarik anlaşması imzalaması, Ankara'nın Avrupa'nın yanı başında bölgesel bir yakıt merkezi olma çabasının son adımı oldu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Barış görüşmeleri “Ukrayna halkının meşru çıkarlarına” saygı gösterilmesini amaçlıyor Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Barış görüşmeleri “Ukrayna halkının meşru çıkarlarına” saygı gösterilmesini amaçlıyor

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Ankara'da düzenlenen imza töreninde yaptığı açıklamada Shell'in 2027 yılından itibaren Türkiye'nin devlete ait şirketi BOTAŞ'a yılda yaklaşık dört milyar metreküp LNG satacağını söyledi. Ulusal enerji regülatörünün verilerine göre bu miktar, ülkenin 2023 yılındaki toplam gaz talebinin yaklaşık yüzde 8’ine denk geliyor.

Bayraktar, sözleşmenin, gazın Türkiye dışındaki Avrupa terminallerine teslim edilmesi opsiyonu da içerdiğini sözlerine ekledi.

Bir gaz merkezi ve Avrupa Birliği (AB) için gaz tedarikçisi olmayı hedefleyen Türkiye, Karadeniz'deki yerli üretimin yanı sıra fazla LNG ithalat kapasitesine de büyük yatırım yaptı. Bloğa hâlihazırda küçük miktarlarda ihracat yapıyor ancak akışlar Bulgaristan ile batı sınırındaki boru hattı kapasitesiyle kısıtlanıyor.

BOTAŞ Rusya, Azerbaycan ve İran'dan boru hattı gazı satın alırken Cezayir ile ABD, LNG ithalatına hakim. Şirket mayıs ayında ABD'li Exxon Mobil Corp. ile yılda 2,5 milyon tona kadar 10 yıllık bir LNG tedarik anlaşması imzaladı.

Kaynak: Ogretmenler.Net