Savaşan İHA Yarışması için başvurular başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Savaşan İHA Yarışması için başvurular başladı
Abone ol
Oyunun Kuralları Savaşan İHA’lar ile Yeniden Yazılıyor

TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında BAYKAR yürütücülüğünde düzenlenen Savaşan İHA Yarışması için başvurular başladı. Katılım için son başvuru tarihi 20 Şubat.

Başvuru yapmak için tıklayınız.

Gençleri insansız hava araçları teknolojilerine yönlendirerek bilimsel ve teknik çalışmalar yapmaya teşvik eden yarışma her yıl yazılımından donanımına kadar yarışmacıların tasarladıkları insansız hava araçlarının mücadelesine sahne oluyor. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak faaliyet alanları gün geçtikçe gelişen ve daha çok otonomi kazanan insansız hava araçlarına, sıcak araştırma alanlarından biri olan savaş jetlerinin yaptığı it dalaşı (dog fight) yapabilme kabiliyeti kazandırılması hedefleniyor. Hali hazırda dünya çapında gözlem faaliyetlerini büyük oranda insanlı platformlardan almış olan İHA’lar, yüksek çevresel farkındalık, karar verme yeteneği ve dinamik ortamlarda planlama yeteneği gibi konularda insan zekâsı seviyesine yaklaşamıyor. Bu sebeple savaş uçakları arası hava – hava muharebe manevraları ancak insanlı uçaklar ile gerçekleştirilebiliyor. Savaşan İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışmasının temel amacını da İHA’lar arası bu tarz bir hava–hava ve hava-kara muharebe senaryolarını kontrollü bir ortamda oluşturup ileride bu konuda başarı elde edebilecek gençleri ilgili alanlara yönlendirip, deneyim kazanıp becerilerini geliştirmelerini sağlamak oluşturuyor.
 

Para ödülü, malzeme desteği, ulaşım-konaklama, teknik gezi, kariyer imkanı…


Savaşan İnsansız Hava Araçları Yarışmasına, Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören tüm lise (açıköğretim lisesi dahil) ve üniversite öğrencileri ile mezunlar katılabiliyor. Toplam ödülün 470 Bin TL olduğu yarışmada, kritik tasarım raporu aşamasını geçen takımlara malzeme desteği, finalist takımlara ulaşım ve konaklama desteği sağlanıyor. Aynı zamanda katılımcılara Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmalarına teknik gezi, bu gezilerde alanında uzman kişilerle tanışma fırsatı, mesleki bilgi sahibi olma ve kariyer fırsatlarından yararlanma imkanı da sunuluyor.
 

Vizyoner girişimciler TEKNOFEST’te


Başvuru aşamasından final etabına kadar yaklaşık bir yıllık yoğun ve zorlu bir süreçte motivasyonunu hiç kaybetmeden azimle çalışan gençler başarılarını her platformda sürdürüyor. Başarıya ulaşmış girişimcilik hikayelerinden birine örnek olan Alaca Maker girişiminin hikayesi de Savaşan İHA yarışmasına katılmasıyla başlıyor.

Gaziantep Üniversitesi Elektrik Elektronik ve Uzay Uçak Mühendisliği öğrencileri tarafından Hidden Danger adıyla kurulan takım ilk olarak TEKNOFEST 2019’da Savaşan İHA Yarışmasında finalist olarak yarışıyor. 2020 TEKNOFEST’te TÜBİTAK Sabit Kanat İHA Yarışmasında yarışarak mansiyon ödülü, 2021’de yine aynı yarışmada yerli yazılım birincilik ödülü, 2022 Akıncılar takımı olarak katıldıkları aynı kategorideki yarışmada yerli yazılım birincilik, performans birincilik ve TUSAŞ özel ödülünün, 2023 TEKNOFEST’te de Savaşan İHA Yarışmasında en iyi sistem mimarisi ödülünün sahibi oluyor.

2021’de TÜBİTAK BİGG Hibe Programını kazanarak Alaca Maker yazılım şirketi kuruluyor.  İnsansız hava araçları noktasında otopilot donanımlarının üretilmesi ve otonom yazılımın geliştirilmesi üzerinde Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiren şirket, Ar-Ge faaliyetleriyle yerli otopilot sistemi geliştirerek, 2023 yılında TEKNOFEST TÜBİTAK İHA ve Savaşan İHA Yarışmalarında kullanıyor. Yarışmalarda takım olarak başarı elde etmelerinde yerli ve milli imkanlar ile oto pilot sistemleri, uzaktan kontrol, telemetri gibi kritik elektronik sistemlerin yazılım ve donanımını geliştirmeleri büyük önem taşıyor. İleride endüstri ve savunma sanayisine yönelik yüksek otonom kabiliyetine dayalı insansız hava araçları geliştirmeyi hedefleyen, TEKNOFEST Girişim Programı 1. Dönem Mezunu Alaca Maker; belediyelere, üniversitelere, bilim merkezlerine ve özel firmalara bugüne kadar 1 milyon TL’nin üzerinde gerçekleştirdiği satışla ticari faaliyetlerine de devam ediyor.

 

 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeşil Dönüşümün Öncü Kurumlarından TÜBİTAK 2023 Yılında da Bu Alanda Önemli Adımlar AttıÖnceki Haber

Yeşil Dönüşümün Öncü Kurumlarından TÜBİT...

Voleybol Yıldızlar (Erkek-Kız) Grup Yarışmaları HakkındaSonraki Haber

Voleybol Yıldızlar (Erkek-Kız) Grup Yarı...

Yorum Yazın

Kahramanlar İş Başında
Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen b​urs ve destekler;
Mevlana Değişim Programı Nedir?
Farabi Değişim Programı Nedir ?
"Özel" Çocuklara Özel İlgi Gösteren Mobil Uygulama
İşte Harezmi eğitim modeli
İşte MEB, e sınav merkezleri
Açık Öğretim Okulları Sınav Arşivi
Açık Öğretim Okulları Ders Kitapları
Açık Öğretim Okulları Belge, Form Ve Dilekçe Örnekleri
“Öğretmen ve Ebeveyn Buluşmaları” Etkinliği
BİLSEM'lerden Büyük Başarı!
81 ilimizde yarın Gençlik ve Spor Festivalleri düzenlenecek
Harezmi Eğitim Modeli Sempozyumu
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı
Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek
İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları