TBMM Genel Kurulu Toplandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM Genel Kurulu Toplandı
Abone ol
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı.

Karaca, Genel Kurulda üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, "öğretmenlerin yaşadığı şiddet"; MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, "Ordu ili", CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de "Türkiye'de arıcılığın sorunları" hakkında gündem dışı konuştu.

Adıgüzel, balda üretim maliyetlerinin arttığını, gezgin arıcılara mazot desteği ve arının aç kalmaması için de şeker desteği verilmesini istedi.

Türkiye'nin sahte bal cenneti olduğunu iddia eden Adıgüzel, market raflarındaki balların yüzde 80'inin hileli ballar olduğunu söyledi.

Adıgüzel, kayıtsız ve sağlıksız balların, denetleme yapıldığında raflarda yer bulamayacağını ve doğal balın pazar bulacağını ifade ederek, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kapsamının da genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Toplum sağlığının korunması için bal konusunda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının da sorumluluğu olması gerektiğini aktaran Adıgüzel, konuşmasının sonunda arıcı kıyafeti giydi.

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, geçen hafta davet edildikleri "Kanun Hükmü" isimli belgesel filmin gösteriminin Çankaya Kaymakamlığının yasaklama kararı üzerine yapılmadığını ifade ederek, "Niçin yasak olduğuna dair geçerli sebepleri ortaya koymazsanız yeni anayasa arayışlarınız da maalesef samimiyet testinden geçmemiş olur. İdari makamların, düşünce ve ifade özgürlüğünü ya da temel hak ve hürriyetleri kısıtlarken mutlaka ama mutlaka gerekçelerini tatmin edici bir şekilde ortaya koymak gibi bir mecburiyetleri var." ifadelerini kullandı.

Kamuda akraba kayırmacılığının yoğun olarak gündeme geldiğini söyleyen Kaya, hangi partiden olursa olsun herkesin akraba kayırmacılığı karşısında durması gerektiğini belirtti.

Kaya, herkesin kamu imkanlarından eşit şekilde istifade etmesi gerektiğini dile getirerek, "Şiddetle bir siyasi ahlak yasasına ihtiyacımız olduğunu, her kanuni hakkın aynı zamanda helal olmadığını, bu manada iktidarıyla, muhalefetiyle bütün milletvekilleri olarak buralarda bir hassasiyet ortaya koymamız gerektiğini düşünüyorum. Saadet ve Gelecek grupları olarak biz kamudaki akraba kayırmacılığının vatandaşlarımızda çok ciddi yaralar meydana getirdiğinin farkındayız." diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu da önümüzdeki pazarın Anneler Günü olduğunu ifade ederek, bütün annelerin gününü kutladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın açıkladığı 2024 sonu enflasyon tahmininin 2 puan artışla yüzde 38'e yükseldiğini dile getiren Kavuncu, "Açıklanan enflasyon hedeflerinin bir anlama gelmediğini geçmiş dönemlerden hep beraber gördük, çok da iyi biliyoruz. O yüzden bugün ekonomiyi yalnızca ekonomik parametrelerle değil, siyasi koşullarla ilişkili bir şekilde de değerlendirmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen yapıya geçtiğimizden beri Türkiye'nin ekonomik ve sosyal olarak beli bir türlü doğrulmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Kavuncu, Soma'daki maden kazasının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra 28 kamu görevlisi hakkında açılan davanın ilk duruşmasının yapıldığını ve duruşmanın 12 Eylül'e ertelendiğini belirterek, "Geciken adalet, adalet değildir" ifadesini kullandı. Kavuncu, bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 10-16 Mayıs'ın Engelliler Haftası olduğunu anımsatarak, yaklaşık 10 milyon civarında engelli vatandaş bulunduğunu ve onların yaşam kalitesini artırmanın, fiziki ve sosyal yaşantılarındaki güçlükleri ortadan kaldırmanın, kamu hizmetlerinden eşit şekilde faydalanmalarını temin etmenin herkesin sorumluluğu olduğunu söyledi.

Bu kapsamda var olan düzenlemelerin iyileştirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Akçay, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak engelli vatandaşlarımızın durumlarının iyileştirilmesi konusunda dün olduğu gibi bugün de desteğimiz sürecek." dedi.

Akçay, 9 Mayıs'ın da Dünya Çölyak Günü olarak kabul edildiğini ifade ederek, Meclis'te bu hastalıkla ilgili kurulan komisyonun çalışmalarına değindi. Çölyak hastalarına yaş gruplarına göre glütensiz ürün alımı desteği verildiğini, en yüksek desteğin 5-15 yaş arasındakilere aylık 375 lira olarak uygulandığını dile getiren Akçay, destek oranlarının günümüz şartlarını uygun olarak yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

- "Çarşı-pazar el yakıyor"

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 2024 sonunda beklenen yüzde 38'lik enflasyon tahminin muhtemelen tutmayacağını çünkü yıllık enflasyonun şimdiden yüzde 70'lere dayandığını öne sürdü.

İktidarın, enflasyonun düşeceğini iddia ettiğini ama çarşı-pazarın el yaktığını söyleyen Koçyiğit, "TÜİK başka bir şey söylüyor, Orta Vadeli Program başka bir şey söylüyor, Merkez Bankası başka bir şey söylüyor ama gerçeği kim söylüyor derseniz; gerçeği, sokak söylüyor, çarşı söylüyor, pazar söylüyor, işçi söylüyor, emekçi söylüyor ve onların hepsinin de ortaklaştığı nokta enflasyonunun gün geçtikçe arttığı." dedi.

Koçyiğit, engellilerin temel haklarına dahi erişemediğini, temel hizmetlere erişememenin ve sosyal dışlanmışlığın da en temel sorun olduğunu söyledi.

Koçyiğit, engellilerin sorunlarını giderecek adımlar atılmadığını öne sürerek, "Engellilerin bütün bir yaşama katılacakları mekanizmaların kurulması gerekiyor. Sosyal yardım adı altında engellilere verilen maaşlar onların hiçbir ihtiyacını karşılamıyor ve özellikle de rapor alma süreçlerinde çok ciddi zorluklar yaşıyorlar. Bu süreçlerin hızlı bir şekilde düzeltilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Genel Kurul'da az sayıda AK Parti milletvekili bulunduğu yönünde eleştiride bulundu.

Yıllık enflasyon tahmininin yüzde 38 olarak güncellendiğini dile getiren Günaydın, "Arkadaşlar aklımızla dalga geçmeyin. TÜİK ilk dört ayı yüzde 18,75 olarak açıkladı. Eğer TÜİK'e inanırsan durum böyle. TÜİK’e inanan var mı bu memlekette, bir kere daha soruyorum? Yok. Ama memleketin istatistik kurumu, 18,75. Peki, diyelim ki ilk altı ay yüzde 25 oldu. Senin yüzde 38 hedefini tutturabilmen için Haziran-Aralık ayında enflasyonun her ay en fazla yüzde 1,75 ortalamayla artması lazım. Merkez Bankası gibi ciddi bir kurumun başında bulunuyorsunuz, yaptığınız açıklamanın en azından meslek mensupları tarafından anlaşılır olması gerekir, öyle değil mi yani buna insan dikkat etmez mi?" diye konuştu.

Günaydın, kemer sıkmayı vatandaştan ibaret gören politikaların vatandaşı öldürmekten başka işe yaramadığını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta da Günaydın'ın Genel Kuruldaki AK Parti milletvekili sayısına dair eleştirisine karşın, "CHP Grup Başkanvekili evet bizim AK Parti sıralarımıza bakarak sayımızı saydı, kendi vekil sayısı da çok fazla değil." dedi.

Usta, şu anda iki komisyonun çalıştığını, AK Partili milletvekillerinin tam kadro komisyonlarda çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Usta'nın konuştuğu sırada CHP'li Günaydın'ın karşılık vermesi üzerine de AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Usta, bütün milletvekillerinin görevlerinin başında olduğunu belirterek, "Gökhan Bey görmüyor diye bu milletvekilleri burada değilmiş gibi algı yapmaktan vazgeçsinler, kara propaganda yapmaktan vazgeçsinler." şeklinde konuştu.

Bugün Genel Kurulda Filistin ile ilgili uluslararası anlaşmaları görüşeceklerini dile getiren Usta, Filistin'deki çatışmanın sebebi ve failinin Siyonist hareket olduğunu ifade etti.

"İlk günden itibaren Siyonist hareket için Filistin halkının ortadan kaldırılması gerçek bir hedeftir." ifadelerini kullanan Usta, Filistin'de gerçek barışın ancak Siyonizm'in dağılmasıyla mümkün olacağını kaydetti.

Usta, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve bireyler düzeyinde Siyonizm'i zayıflatmak ve dağıtmak üzere yürütülecek kolektif çabanın sorumluluğunun bütün dünyanın omuzlarında bulunduğunu belirterek, "Dünyanın dört bir yanında yüzlerce üniversitede dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin gençlerin ortaya koymuş olduğu hassasiyeti ve Siyonizm'e karşı tavrı önemli ve kıymetli buluyoruz." dedi.

Dünya Çölyak Günü dolayısıyla Meclis'te kurulan komisyonun çalışmalarının önemine işaret eden Usta, komisyonda görevli milletvekillerine de teşekkür etti.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de yaşanan insanlık dışı uygulamaların TBMM tarafından soykırım olarak tanımlanması hakkında önerge verdiklerini belirterek, "Gelin, bu vahşeti durdurmanın ilk adımı olarak Meclis'teki 6 siyasi parti grubu bir olalım, ortak bir bildiri yayınlayalım, uluslararası kamuoyunu harekete geçirelim." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, Türkiye'de Çin rejiminin sanıldığından çok daha güçlü olduğunu savunarak, "Sözde 'Batı emperyalizmi karşıtlığı' adı altında buradaki insanlık vahşetini görmezden gelerek Çin rejiminin reklamını yapan aparatlar, Çin rejiminin fonladığı kurum ve kuruluşlar bu vahşetin bizzat ortağıdır." diye konuştu.

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Genel Kurulda Uygur Türklerinin halinin konuşulması istendiğinde AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirterek, "Çünkü gayet duygusal ilişkiler var. Avrupa Birliği'nden, demokrasiden, hukuktan uzaklaşan Türkiye iktidarı Çin'e yaklaştı ve Çin'i kırmamaya, üzmemeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılının Temmuz ayında yaptığı ziyarette iki ülke arasında bir anlaşma yapıldığını iddia eden Gergerlioğlu, "Bir anlaşma yapıldı, Türkiye iktidarından yetkililer Çin'e giderek toplama kamplarını inceleyecekti. Dört buçuk yıldır neredesiniz Sayın Erkan Akçay, Sayın AK Partililer?" diye sordu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, bu konuda neredeyse kitap olacak kadar konuştuğunu söyleyerek, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ziyareti, Türkiye'nin ilk Doğu Türkistan resmi ziyaretidir." dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Çin devletinin bu bölgede her geçen gün şiddetini artırarak gerçekleştirdiği etnik, dini ve kültürel soykırımın dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir zulme işaret ettiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki Türk devletlerine öncülük ederek yaşanan zulümleri sona erdirmek için çalışma yapmalıdır. Gazze'de yaşananları da Doğu Türkistan'da yaşananları da soykırım olarak kabul etmekten çekinmemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu konunun siz demagojisini yapıyorsunuz, biz gereğini yapıyoruz"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Türkiye'nin arzusunun Uygur Türklerinin Çin'de refah ve huzur içinde yaşamaları olduğunu belirterek, bu hassasiyet ve beklentileri Çin tarafına farklı ve üst düzeylerde her vesileyle ifade ettiklerini anlattı.

Çin ile yapılan ikili temaslarda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, İnsan Hakları Komitesinde, İslam İşbirliği Teşkilatında ve her türlü uluslararası platformda bu konuyu güçlü bir şekilde dile getirdiklerini ve bu konunun takipçisi olduklarını aktaran Önen, "Etnik, kültürel ve dini bağlarımızın da bulunduğu Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde refah ve huzur içinde yaşamaları Çin’le ilişkilerimizin başlıca gündem maddelerinden biridir." görüşünü paylaştı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne resmi olarak diplomatların gittiğini belirten Önen, "Saadet Partisi Grubunun hassasiyetini paylaşıyoruz. Aramızda ne fark var, biliyor musunuz? Bu konunun siz demagojisini yapıyorsunuz, biz gereğini yapıyoruz." dedi.

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, her partiden birer kişi belirleyerek Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne gönderilmesini ve orada insan hakları ihlalleri olup olmadığının araştırılmasını isteyerek, "İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, karar alıyorsunuz, aldığınız kararları uygulayın, Çin'e mutlaka bir heyet gönderin." çağrısında bulundu.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Çin'e gidilmesine karşı bir tavırlarının olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"TBMM'den karar çıkmış ve bir heyet olarak gideceksiniz, karşı devletin buna onayını bekliyorsunuz. Bu konudaki görüşmeler, diplomatlarımızın gidişleri gelişleri ve Dışişleriyle olan yazışmalarının hepsi devam ediyor. Çin diyor ki: 'Sizi misafir edelim, istediğiniz yerleri gezdirelim.' Biz, 'Bu iddialarla ilgili heyetimizi göndermek istiyoruz.' diyoruz."

Usta, Çin'den cevap geldiği takdirde tüm siyasi partilerin temsilcilerinin içinde olacağı bir heyet olarak gidileceğini söyledi.

- Yaman, muayene sürelerinin uzatılmasını istedi

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, Sağlıkta Dönüşüm Programı sonucunda sevk sisteminin ortadan kaldırılması, kontrolsüzce hasta trafiğinin oluşması ve koruyucu hekimlik yerine tedavi edici hekimliğe yatırım yapılmasının hastalık yükünü artırdığını, yıllar içinde hekime müracaat sayısının yılda 10 keze tırmandığını dile getirdi.

Bu hasta yükünün polikliniklerde yığılmaya neden olduğunu kaydeden Yaman, "Bugün Sayın Bakan farklı iddia etse de tüm bilimsel yayınlarda en az 20 dakika ayrılmasını önerdiği muayene süreleri 5 dakikalara kadar indirilmiş, son günlerde 2-3 dakikaya indirilerek nabız yoklama girişimleri başlatılmıştır." ifadelerini kullandı. Yaman, muayene sürelerinin uzatılmasını istedi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan, poliklinik muayene sürelerinin kısaltılması hedefinin ve planlamasının olmadığını belirterek, "Böyle bir pilot uygulama yok. Kastedilen Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'de bahsedilen branş nöbeti hususudur. Branş nöbeti; acil servisin kurulu bulunduğu sağlık tesisinde aynı uzmanlık dalından 6 ve üzeri sayıda uzman tabibin görev yaptığı branşlarda 24 saat kesintisiz hizmet esasına dayalı her bir uzmanlık dalı için düzenlenen bir nöbet türüdür. Bu yıllardır böyledir." diye konuştu.

Bu yöntemin "yeşil alan" hastalarına da hizmet verme esasına dayandığını anlatan Arslan, iddia edildiği gibi hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik yeni bir görev alanı oluşturulmadığını, muayene sürelerinin kısalmasına yönelik bir çalışma yapılmadığını söyledi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vurduğu kayınbiraderlerini hastaneye götürürken yakıt bitince bırakıp kaçtıÖnceki Haber

Vurduğu kayınbiraderlerini hastaneye göt...

Türkiye’nin 2. astronotu, haziranda yörünge altı araştırma uçuşuna katılacakSonraki Haber

Türkiye’nin 2. astronotu, haziranda yörü...

Yorum Yazın

e-YDS 2024/6 (İngilizce): Ek Başvuruları Başladı
2024 Mayıs Sözleşmeli Öğretmenlik Başvuruları Başladı
Türk Eğitim Sen Rehber Öğretmenlere Verilen Tercih Danışmanlığı İle İlgili MEB’e Başvuruda Bulundu
2024 Yılı Haziran Dönemi Mesleki Çalışmalarını Başka Bir İlde Yapmak İsteyen Öğretmenlerin Başvuru Formu Açıldı
Kahramanlar İş Başında
Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen b​urs ve destekler;
Mevlana Değişim Programı Nedir?
Farabi Değişim Programı Nedir ?
"Özel" Çocuklara Özel İlgi Gösteren Mobil Uygulama
İşte Harezmi eğitim modeli
İşte MEB, e sınav merkezleri
Açık Öğretim Okulları Sınav Arşivi
Açık Öğretim Okulları Ders Kitapları
Açık Öğretim Okulları Belge, Form Ve Dilekçe Örnekleri
“Öğretmen ve Ebeveyn Buluşmaları” Etkinliği
BİLSEM'lerden Büyük Başarı!
81 ilimizde yarın Gençlik ve Spor Festivalleri düzenlenecek
Harezmi Eğitim Modeli Sempozyumu
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı
Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek