Yoğun bakım doktorundan duygusal sözler: ”Etkilenmememiz mümkün değil”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yoğun bakım doktorundan duygusal sözler: ”Etkilenmememiz mümkün değil”
Abone ol
Deprem bölgesinden Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne nakledilen hastalarla ilgili konuşan Yoğun Bakım Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Güldem Turan, “20 yoğun bakım hastamızın hemen hepsi kendinde, uzuvlarıyla birlikte hayatta tutabilmeye çalışıyoruz. İlk akut dönemi atlatıp, kendilerine gelip ne olduğunu fark ettikleri zaman çok etkileniyorlar. Acılarını azaltmaya çalışıyoruz ama bizim de bu süreçten etkilenmememiz mümkün değil. Kendisi burada yatıyor ama maalesef çocuklarını kaybetmiş hastalarımız var. Bilgi vereceğimiz zaman psikiyatristlerimizle değerlendiriyoruz” dedi.

 

 

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki depremzedeler birçok noktadaki hastanelere sevk edilirken tedavileri de sürdürülüyor. İstanbul’da bin 200’ün üzerindeki depremzedeye hizmet veren Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde birçok hastanın tedavisi tamamlanırken tedavisi devam eden hastalara yönelik Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Güldem Turan bilgi verdi. Prof. Dr. Turan, önceliğin hastanın hayatta tutulması olduğunu, uzuv kaybı yaşanmaması için de büyük çaba gösterildiği belirtti.

 

 

 

“Bu süreçten etkilenmememiz mümkün değil”

 

 

 

Hastalarda uzuv kaybı yaşanmaması için çalıştıklarını ve sağlık çalışanlarının da bu süreçlerden etkilendiğini aktaran Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Güldem Turan, “Ülkemize, milletimize geçmiş olsun, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilemek istiyorum. Gerçekten çok büyük bir olay yaşıyoruz, büyük bir bölgeyi etkiledi. Bize bölgeden yaralılar geldi, yoğun bakımlarda çocuk ve yetişkin olmak üzere elli kadar hastayı takip, tedavi ettik. Bir kısmının takip ve tedavisi hala devam ederken büyük bir kısmını servise yönlendirmiş durumdayız. Bize gelen hastalar daha çok ezilme dediğimiz ya da crush. Amacımız tabi ki öncelikle hastayı hayatta tutmak ve uzuvlarının kaybını mümkün olduğu kadar önleyebilmek. Uzuvlarıyla birlikte hayatta tutabilmeye çalışıyoruz. İkinci mücadele ettiğimiz bir durum da bu ezilmiş olan dokulardan açığa çıkan birtakım maddelerin böbrek sistemini tıkamasıyla ilgili ortaya çıkan böbrek yetmezlikleri. Bunun için de diyalizle tedavi etmeye çalışıyoruz. Hastalarımız özellikle ilk akut dönemi atlatıp daha çok kendilerine gelip ne olduğunu fark ettikleri zaman çok etkileniyorlar. Biz de onlardan etkileniyoruz ama onlara hastane olarak hemen psikiyatrist ve psikologlarımızla destek sağlıyoruz, ekiplerin günlük rutin ziyaretleri var. Mümkün olduğu kadar onlarla sohbet edip, üzüntülerini, acılarını azaltmaya çalışıyoruz ama tabi bizim de bu süreçten etkilenmememiz mümkün değil. Ama bizim için öncelikli olan hastalarımızın sağlığı olduğu için kendimizi geri plana atıp daha çok onlar için uğraşıyoruz” diye konuştu.

 

 

 

“20 yoğun bakım hastamızın hemen hepsi kendinde”

 

 

 

Deprem bölgesinden İstanbul’a nakledilen hastaların yoğun bakım süreçlerine yönelik konuşan Prof. Dr. Turan, “Yaklaşık 20 kadar hastamız var, 50 kadar vardı, onları yavaş yavaş ameliyatlarını, hiperbarik oksijen tedavilerini yapıp normal kliniklerine, böbrek yetmezliği olan hastalarımızı da o konuyla ilgili servise yönlendirebiliyoruz. Kendisi burada yatıyor ama maalesef çocuklarını kaybetmiş hastalarımız var. Bu konuyla ilgili onlara vereceğimiz bilgileri psikiyatrist uzmanlarımızla değerlendiriyoruz. Önce onlar hastayla görüşme sağlıyorlar. Gerekirse hasta yakınlarıyla da bu konuyu görüşüp hastaya o konuda en uygun olan bilgiyi vermeye çalışıyoruz. Her yerde yapılması gereken tedaviler en uygun şekilde yapılıyor, ben bunu gözlüyorum. 20 yoğun bakım hastamızın hemen hepsi kendinde, hepsinin şuurları açık. Yakın takip edilmesi, monitörize edilmesi gereken, sık ameliyata giden, yara yerlerinin sıkı takip edilmesi gereken ya da böbrekle ilgili sorunları olan hastalarımızı takip ediyoruz. Onları da zaman içinde değişik bir durum olmazsa, beklenmedik bir durum yaşamazsak normal kliniklere yavaş yavaş göndermeyi planlıyoruz” dedi.

 

Yoğun bakım doktorundan duygusal sözler: ”Etkilenmememiz mümkün değil”

Yoğun bakım doktorundan duygusal sözler: ”Etkilenmememiz mümkün değil”

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Depremzede çift Mersin’de dünya evine girdiÖnceki Haber

Depremzede çift Mersin’de dünya evine gi...

Kriz anlarında sosyal medya kullanımına dikkatSonraki Haber

Kriz anlarında sosyal medya kullanımına...

Yorum Yazın

60 saniyede bugün (02 Aralık 2023) Türkiye ve dünya gündeminin 60 saniyelik özeti.
3 Aralık Pazar önemli gündem başlıkları
Memur Sendikacılığında Sosyal Medyanın Kullanımı Ve Önemi Çalıştayımızı Tamamladık
Hükümetimizden; Memurlarımızın Sorunlarını İçeren Bir Torba Yasa (Memur Paketi) Bekliyoruz
İlkesel olarak alan değişikliğini doğru bulmuyorum!
MEB’den Cumhuriyetin 100. Yılına "Armağan"
Çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliği mezunları özel eğitim okullarında görev yapabilir mi?
2 Aralık Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (01 Aralık 2023) Türkiye ve dünya gündeminin 60 saniyelik özeti
Sakarya’dan başlayan “Filistin’e Özgürlük Yürüyüşü” Anadolu’ya yayılacak..
10 dakika teneffüs  
Memura Ocak Ayında Yeniden Değerleme Oranı Kadar; %58 Zam ve İlave %10 Refah Payı Verilmeli
4. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi Başladı
Bir Günde Bin Yıl Tarih ve Medeniyet Gezileri
İki Memur Maaşı Bile Yoksulluk Sınırını Geçemiyor
İstanbul Arel Üniversitesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi Lisansüstü Programlarının Başvuruları Devam Ediyor
MEB Ortaokullarda "Afet Bilinci" Dersinin Müfredatı Hazırlandı
Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde neler değişti?
Deprem Bölgesinde Özel Okullarda Okuyan Öğrencilere Verilecek Eğitim Öğretim Desteği E-Kılavuzu Yayımlandı
Görevde yükselme yazılı sınav sonuçlarına göre yapılacak sözlü sınav takvimi belli oldu