Avrupa Üniversiteler Birliğinden (EUA) Yükseköğretim Kuruluna ziyaret

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avrupa Üniversiteler Birliğinden (EUA) Yükseköğretim Kuruluna ziyaret
Abone ol
Avrupa Üniversiteler Birliğinden (EUA) Yükseköğretim Kuruluna ziyaret

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, EUA Başkanı Garrell ve EUA Genel Sekreteri Crowfoot’u Yükseköğretim Kurulunda ağırladı

Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen toplantıda EUA heyeti, birliğe üye Türk üniversitelerinin temsilcileriyle bir araya geldi

Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda, Avrupa üniversiteleri ve Türk yükseköğretim kurumları arasında bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarında iş birliklerinin artırılması hususunda görüş birliğine varıldı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Türkiye, 50'den fazla üniversiteyle EUA'da en fazla temsil edilen ülkelerden biri. Daha fazla üniversitemizin EUA'ya katılma niyeti var. Bu, Türk akademik kurumlarının Avrupa akademik alanında yeni ortaklıklara doğru kayda değer bir ilerlemesidir.”

“Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizi, eğitim ve araştırmanın her alanında Avrupa üniversiteleriyle iş birliği yapma çabalarında destekliyor ve teşvik ediyoruz.”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı Prof. Josep M. Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot’u Yükseköğretim Kurulunda ağırladı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın davetine icabetle Türkiye’yi ziyaret eden EUA heyeti, birliğe üye Türk üniversitelerinin temsilcileriyle Yükseköğretim Kurulunda değerlendirmede toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda, Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda, Avrupa üniversiteleri ve Türk yükseköğretim kurumları arasında bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarında iş birliklerinin artırılması hususunda görüş birliğine varıldı.

Toplantının açılışında konuşma yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türk yükseköğretiminin yapısına ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin üniversite ve öğrenci sayısı bakımından Avrupa'nın en büyük kapasitelerinden birine sahip olduğunu vurgulayan Özvar, Türkiye’de 208 yükseköğretim kurumunda yaklaşık 7 milyon öğrencinin öğrenim gördüğünü kaydetti.

Üniversiteye erişimin ve kadınların yükseköğretime daha fazla katılımının sağlanmasının Yükseköğretim Kurulunun öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Özvar, “Bugün Türkiye, üniversitelerde istihdam edilen kadın öğretim üyesi oranı bakımından en yüksek olan ülkedir.” dedi.

Türk yükseköğretiminin uluslararası niteliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Özvar, Türkiye’nin Avrupa Yükseköğretim Alanı'nın aktif bir üyesi olduğunu ve Bologna Süreci'ni aktif uyguladığını anlattı. Özvar, Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi ve Yaşam Boyu Öğrenme için Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi referans alınarak geliştirilen Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin 2010’da Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edildiğini hatırlattı.

“Türkiye Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda lider konumda”

Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi alan Türk üniversitelerinin 2009’dan bu yana Avrupa Yükseköğretim Alanı'ndaki ülkeler arasında lider konumda bulunduğunu ve toplam 31 yükseköğretim kurumunun bu etikete sahip olduğunu anlatan Özvar, ayrıca 73 kurumun Diploma Eki Etiketi aldığını kaydetti. Özvar, Erasmus Değişim Programı aracılığıyla öğrencilerin ve akademisyenlerin hareketliliğinin teşvik edildiğini, Türk üniversitelerinin yurt dışındaki 288 üniversite ile ortak diploma programları bulunduğunu vurguladı.

Prestijli uluslararası sıralama kuruluşlarının listelerinde yer alan Türk üniversitelerine değinen Erol Özvar, “Gerek Yükseköğretim Kurulu gerekse üniversiteler olarak kalite odaklı yaklaşım ve çabalarımızın meyvelerini almaya başladığımızı memnuniyetle gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Durumsal farkındalık yaratmak istiyoruz”

Türkiye’nin 50’den fazla üyeyle EUA'da en fazla temsil edilen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde 208 yükseköğretim kurumu bulunmakta olup gün geçtikçe daha fazla üniversitemizin EUA'ya katılma niyeti bulunmaktadır. Bu, Türk akademik kurumlarının Avrupa akademik alanında yeni ortaklıklara doğru kayda değer bir ilerlemesidir. Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizi, eğitim ve araştırmanın her alanında Avrupa üniversiteleriyle iş birliği yapma çabalarında destekliyor ve teşvik ediyoruz. Ziyaretiniz, yükseköğretim alanında çok sayıda paydaşla bir araya gelinmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Biz de durumsal bir farkındalık yaratmak istiyoruz.”

EUA ile Türk üniversiteleri arasında iş birliğine yönelik belirli projeler üzerinde konuşacaklarını belirten Özvar, gelecek yıl EUA üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan memnun olacaklarını dile getirdi. Özvar, EUA heyeti ile görüşmelerinde Türk üniversitelerinin EUA komitelerinde daha fazla yer alması ve birliğin çalışmalarına daha aktif katılması konusunu ele alacaklarını ifade etti.

EUA Başkanı Garrell: “ Türk üniversitelerinin EUA çalışma gruplarında ve komitelerinde görev almasını destekleyeceğiz”

EUA Başkanı Prof. Josep M. Garrell da konuşmasında EUA’nın sadece Brüksel’de değil pek çok ülkede yapılandığını belirtti. Birliğe üye üniversiteler arasında iş birliğinin önemli olduğunu ifade eden Garrell, birçok konuda üniversiteleri teşvik ettiklerini anlattı.

Türkiye’den daha fazla üniversitenin EUA’ya üye olmasını istediklerini ifade eden Garrell, Türk üniversitelerinin EUA çalışma gruplarında ve komitelerinde görev almasını destekleyeceklerini ifade etti.

Araştırma ve yenilik stratejisinin teşvik edilmesinin EUA’nın desteklediği önemli başlıklar olduğunu söyleyen Garrell, “EUA olarak yükseköğretim kurumlarının kendi toplumlarına daha fazla hizmet etmelerini amaçlıyoruz. Dünyadaki bütün problemleri çözemeyiz ama çözüm üretmek için ortak çalışmalar gerçekleştirebiliriz.” ifadelerini kullandı. Özellikle doktora eğitiminin EUA’nın bütünleyici bir alanı olduğunu kaydeden Garrell, EUA’nın yapısı, stratejisi ve faaliyetlerine ilişkin sunum da gerçekleştirdi.

EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot da Türkiye ile iş birliğine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, 2025 veya 2026 yılında EUA Genel Kurulunun ve Konferansının Türkiye’de yapılabileceğini ifade etti.

Sunumun ardından Josep Garrell, EUA’ya üye Türk üniversitelerinin temsilcilerinin, Birliğe üye diğer üniversitelerle yürütülecek çalışmalar ve iş birlikleri ile yükseköğretimin önümüzdeki süreçte nasıl şekilleneceğine ilişkin sorularını yanıtladı.

EUA heyeti Ankara’daki temasları kapsamında ODTÜ TEKNOKENT’i ve Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesini de ziyaret etti.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2023-2024 Yasama Yılı TBMM Çalışmalarımız Devam Ediyor.Önceki Haber

2023-2024 Yasama Yılı TBMM Çalışmalarımı...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Mazbatasını AldıSonraki Haber

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Mazbatasını...

Yorum Yazın

Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek
İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları
OGM Materyal Yabancı Dil İçerikleri
Beceri ve Hayallerini Keşfetmen İçin "Zanaat Atölyeleri" Seni Bekliyor 
Öğretmenlerin Ekonomik Durumu Anketi Sonuçlandı
Okul Sporları Duyuruları
 Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli öğrencilere yönelik "Resfebe Yarışması" başvuruları başladı.
Çocuk Kitapları ve Okuma Alışkanlığı Kursu
Millî Eğitim Bakanlığı Kurumsal Yönetişim Anketi
Emek Ve Alınterine Yapılan Ödemeler İsraf Değildir
20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı
Türk Eğitim-Sen Öğretmenlerin Taleplerini Karşılayan Bir Meslek Kanunu İçin 81 İlden Mektup Gönderdi
Bursluluk Sınavı Sonucu Açıklandı
Öğretmenlik Meslek Kanunu önümüzdeki günlerde TBMM gündemine geliyor.
#ÖMKmeclise Hashtag’i İle Eğitim Çalışanlarının Sesi Olduk.
İşte kalem kalem tasarruf tedbirleri
Öğretmenlik Meslek Kanunu Bu Defa Beklentiyi Karşılamalıdır