Bakan Bozdağ: Deprem fırsatçılarına ’ağır cezalar’ gelecek!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Bozdağ: Deprem fırsatçılarına ’ağır cezalar’ gelecek!
Abone ol
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, özellikle deprem felaketinin ortaya çıkardığı sonuçların önemli ölçüde gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyulduğunu ifade ederek, konuyla ilgili çok ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, özellikle deprem felaketinin ortaya çıkardığı sonuçların önemli ölçüde gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyulduğunu ifade ederek, konuyla ilgili çok ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamalarda, deprem sürecinden sonra adli süreçlerin sağlıklı işlemesi konusunda da yargı görevi yapanların büyük bir yoğunluk içerisinde 7/24 esaslı çalışmaları yürüttüğünü kaydetti. 

Bakan Bozdağ, deprem dolayısıyla yıkılan binalardan ceza soruşturmasına konu olan binaların tamamıyla ilgili adli soruşturmaların Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından resen başlatıldığını belirterek, "Bu kapsamda adli soruşturmalar dolayısıyla ceza soruşturmasına esas olmak üzere adli soruşturmalara konu olan binalardaki delil tespitlerinin de önemli ölçüde tamamlandığını buradan ifade etmek isterim. Şu anda Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya dışındaki illerimizde delil tespit işlemlerinin ceza soruşturması kapsamında tamamlandı" dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE 7 BİN 598 BİNADA DELİL TESPİTİ TAMAMLANDI

Delil tespit işlemlerinin büyük gayretle devam ettiğini kaydeden Bakan Bozdağ, "Önemli ölçüde oralarda da sona yaklaşılmıştır. Vatandaşlarımız şundan emin olsun. Ceza soruşturmasına konu olan binaların enkazları, bilirkişiler ve Cumhuriyet Savcımızın gözetiminde bilirkişilerce delil tespiti yapılmadan kaldırılmamıştır. Bundan sonra da delil tespiti yapılmadan hiçbir enkazın kaldırılması söz konusu değildir. Aksi yönde beyanların hiç birinin gerçeği yansıtmadığını buradan ifade etmek isterim. Şu ana kadar Cumhuriyet Savcılıklarımız ile bu kapsamda 7 bin 598 müstakil binada bilirkişi incelemesi yapılmak suretiyle delil tespiti yapıldığını ifade etmek isterim" dedi.

ADLİ VERİLER, YAĞMA KONUSUNDAKİ ALGI OPERASYONLARININ GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI GÖSTERMEKTEDİR

Bakan Bozdağ, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, deprem bölgelerinde diğer suçlara ilişkinde adli soruşturmaların kesintisiz devam ettiğini kaydetti.

Şu ana kadar deprem bölgelerinde hırsızlık vakalarına bakıldığında 351 vaka olduğunu gördüklerini ifade eden Bakan Bozdağ, "Bu vakalar da 284 şüpheli hakkında işlem yapılmış, 179 kişi hakkında tutuklama, 36 kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini görüyoruz. Yağma konusuna gelince bugüne kadar depremin yaşandığı günden bugüne kadar meydana gelen vaka sayısı sadece 4’tür. Tutuklu sayısı da 4’tür. Özellikle ifade etmek isterim ki yağma konusunda kamuoyuna yansıyan bilgilerin çoğunun asılsız olduğu da ortaya çıkmıştır. Tabi sanki vatandaşlarımızın böyle bir eğilimi varmış gibi bir algı gayreti içerisine girenler de oldu. Bu kapsamda  şuana kadar 5 tane nitelikli  dolandırıcılık vakası olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda da 7 kişinin tutuklandığını ifade etmek isterim" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZA ARZIMIZDAN SONRA KONU TBMM GÜNDEMİNE GELECEKTİR

Özellikle deprem felaketinin ortaya çıkardığı sonuçlar bizim mevzuatlarımızı önemli ölçüde gözden geçirmemiz gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Bakan Bozdağ, deprem döneminde yaşanan zorluklardan sıkıntılardan istifade ederek, haksız kazanç elde etmek isteyen gayri ahlaki, gayri hukuki kazanç elde etmek isteyenlerle ilgili yeni dönemde, yeni bir yaptırım uygulamasına geçileceğini söyledi.

"Örneğin kiraya vermek istiyor, kiralar beş liraysa yirmi liradan kira yapıyor ya da nakliye üç liraysa on liradan götürüyor. Kendileri için gayri meşru kazanç elde etmeleri için fırsat görenlere karşı hukuk gereğini yapacaktır" diyen Bakan Bozdağ, "Çok ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacağız. Ama bu düzenlemeler özel düzenleme olacaktır. Böylesi zamanda uygulama imkanı bulacak. Örneğin sağlık nedeniyle salgın oldu, burada da bu dönemde de benzer şeyleri yapanlar başka başka işlerde oldu, gördük ki mevcut ceza kanunumuz bu konuda yeterli değil. Onun için de arkadaşlarımız çalıştı. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arzımızdan sonra bu konuyu inşallah Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin gündemine gelecektir" diye konuştu.

Kaynak:IGFA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yaşlı çiftin duygulandıran yardımıÖnceki Haber

Yaşlı çiftin duygulandıran yardımı

İki afet kentine aşeviSonraki Haber

İki afet kentine aşevi

Yorum Yazın

TEKNOFEST 2023 Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması Çevrimiçi Yarışma Simülasyonu Sonuçları Açıklanmıştır!
TEKNOFEST 2023 Tarım Teknolojileri Yarışması Proje Detay Raporu Sonuçları Açıklandı!
Torba Kanunda SGK Çalışanları Unutulmasın!
Sadâ Kültür Sanat Ve Edebiyat Programı Proje Başvuruları Başlıyor
Memura Bayram İkramiyesi Torbaya Girsin
MEB, Özellikle Lgs Ve Yks'ye Hazırlanan Öğrenciler İçin Sınıf Rehberlik Programlarını Destekleyici Ve Kariyer Danışmanlığı El Kitapları Hazırladı
KPSS-2023/4 Tercih Kılavuzu yayımlandı
45 Bin Öğretmen Alımına İlişkin Atama Takvimi Ve Branş Bazında Kontenjan Dağılımı Açıklandı
Yurtiçi geçici görev yolluğu taleplerinde dikkat edilecek hususlar
Üniversite Kapısında Yığılma Nasıl Önlenir?
Şube müdürlerimizin yetki ve sorumluluklarıyla mütenasip özlük ve ekonomik hakları bir an önce sağlanmalıdır
Deprem bölgesinde 27 Martta eğitim öğretime başlayacak il ve ilçeler açıklandı
1. Dereceye gelen kamu görevlilerinin tamamının ek göstergeleri 3600 olarak belirlenmelidir
Kamu mühendislerinin, görevlerinin getirdiği risk, yetki ve sorumluluklarına mütenasip şekilde özlük, ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi kaçınılmazdır
Okul idarecilerimizin muhakkiklik görevi angarya olmaktan çıkarılmalıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan depremin 45. gününde kaydedilen gelişmeler!
Kamu Çalışanlarına Seyyanen Artış İstiyoruz
45 Bin Atama Yetmez!
TEKNOFEST 2023 Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Proje Detay Raporu Sonuçları Açıklandı!
TEKNOFEST 2023 Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması Proje Detay Raporu Sonuçları Açıklandı!