BMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.
Abone ol
BMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

Birleşimin başında Adan, üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Cumhuriyet'in 100'üncü yılının kutlanacağını anımsattı.

Bir asır önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyet'in milletin azmi, özgürlük sevdası ve bağımsızlık arzusuyla doğmuş aydınlık bir sayfa olduğunu belirten Demir, "Cumhuriyet demek portakal bahçelerinden elde edilen gelirlerle kurulan ilk uçak fabrikasıdır. Cumhuriyet demek, meme kanserinin teşhisinde çığır açabilecek bir buluşa imza atan Canan Dağdeviren demektir. Kadın erkek fırsat eşitliğidir." dedi.

Cumhuriyet'in kimsesizlerin kimsesi olduğunu vurgulayan Demir, Cumhuriyet'in 100'üncü yılının aynı zamanda geleceğe yönelik bir vizyonun başlangıcı olduğunu dile getirdi. Demir, "Ülkemizin bu önemli dönüm noktasında, tarihimize ve değerlerimize olan bağımlılığımızı bir kez daha vurgulamalıyız. Geçmişteki kahramanlarımızın mirasını sadece anmakla kalmamalı, kurucu kadronun akılcı yolunda gitmeli ve daha büyük hedeflere ulaşmak için azmimizi artırmalıyız." diye konuştu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "Kars'ın yerel sorunları", AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın da "Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü" hakkında gündem dışı konuşma yaptı.

Öte yandan Genel Kurul'da İYİ Parti sıralarında "Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun" yazılı dövizler yer aldı.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin gündeme ilişkin önerilerine geçildi.

Saadet Partisinin "Üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunlar", İYİ Partinin "İsveç'in NATO üyeliği", HEDEP'in "Türkiye-İsrail arasındaki askeri ilişkiler" ve CHP'nin "eğitim" konularındaki önergelerinin gündeme alınması önerileri görüşüldü.

Partisinin grup önerisi adına söz alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, NATO'ya katılma talebinde bulunan İsveç'in, Türkiye'nin isteklerini yerine getirip getirmediğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

İsveç'te, tüm tepkilere rağmen Kuran-ı Kerim yakma provokasyonlarının uzunca bir süre devam ettiğini belirten Zorlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'i terör örgütlerinin kuluçka merkezlerinden biri olarak tabir ettiğini; başta PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerinin İsveç'teki faaliyetlerinin sona erdirilmesi gerektiği yönünde açıklamaları olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin İsveç'ten talep ettiği teröristlerden kaçının iade edildiğinin belirsiz olduğunu dile getiren Zorlu, şunları kaydetti:

"İktidar temsilcilerinin İsveç konusundaki sözleri ortadayken şimdi ne değişti ki Sayın Erdoğan İsveç'in katılım protokolünü imzalayarak TBMM'ye göndermiştir? Son ve nihai kararı Meclisimizin verecek olması, elbette siyasi iktidarın bu sorumluluğu üzerinden atması için bir sebep olamaz. İktidar temsilcilerinden, şu ana kadar İsveç'in verdiği taahhütler çerçevesinde neler yapıldığını, hangi adımlar atıldığını bize, milletimize ve TBMM'ye açıklamalarını arzu ediyoruz. Biz NATO'nun genişleme sürecine saygılıyız elbette ancak Türkiye'nin onuru, saygınlığı ve güvenlik çıkarları bizim için her şeyden daha önemli."

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun da İYİ Partinin önergesini desteklediklerinin, İsveç'in, Türkiye'nin hangi taleplerini yerine getirdiği konusunda iktidardan açıklama beklediklerini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise NATO'nun güvenlik kurgusunun İsveç'i de kapsamasından yana olduklarını ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında iktidarın dış politikada günübirlik kararlar yerine daha tutarlı ve güvenilir bir yol izlemesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, İsveç'in NATO'ya katılımla ilgili protokolün TBMM Dışişleri Komisyonunda görüşüldükten sonra Genel Kurul'a geleceğine işaret ederek, "Görüşmeler esnasında katılım protokolü ile alakalı her türlü itiraz, tartışma ve katkı sağlanacaktır. Mecliste grubu bulunan partilerimizin, katılım protokolünün Genel Kurula gelmesini beklemelerinin uygun olacağını düşünüyorum." dedi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel kurulda daha sonra bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanun tekliflerinin görüşmelerine başlandı.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yükseköğretim Kurulu Sözleşmeli Bilişim Personeli Alım İlanıÖnceki Haber

Yükseköğretim Kurulu Sözleşmeli Bilişim...

2024 Yılı Bütçesinin TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonundaki Görüşmeleri BaşladıSonraki Haber

2024 Yılı Bütçesinin TBMM Plan Ve Bütçe...

Yorum Yazın

Okul Sporları Duyuruları
İşte kendinizi geliştirmeniz için online eğitimler
Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Duyurusu Yayımlandı
Öğretmene Verdiğimiz Kıymet Aslında Çocuklarımıza Verdiğimiz Değerdir!
İşte öğretmene şiddet kanun taslağının detayları
Artık Kınama Değil, Şiddet Yasası İstiyoruz.
Bakan Tekin, Öğretmenlere Yönelecek Hiçbir Baskı Ve Şiddeti Asla Kabul Etmeyeceğiz
Minik Eller Kod Yazıyor Projesi Scratch Eğitimi
Teknofest Çeşitli Kategorilerdeki Yarışma Sonuçları Açıklandı!
MEB, 28,500 Adet Bilgisayar Alım İşi için ihaleye çıktı
Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı 22-23 Mayısta Düzenlenecek
Ulusal Staj Programı Stajyer Havuzu İşverenlerin Erişimine Açıldı
Yönetici ve öğretmenlerimizin mesleki gelişimine yönelik 26 başlıkta kitaplar ve videolar
İl MEM Kurumsal Yönetişim Anketi
Müzede Yaratıcı Drama İle Tarihe Yolculuk Etkinliği Anketi
2024 Güzel Sanatlar Müzik İlkokulu ve Ortaokulu Başvuru İşlemleri Başladı
Sizde OGM Materyal İçerik Geliştirme Komisyonlarında Görev Alabilirsiniz
Öğretmene şiddetin ceza yaptırımları ÖMK kanunu içine konulacak
MEB’e Bağlı İnternet Sitelerinde Saat Karmaşası
Yarın akşam sosyal medyadan ses veriyoruz: ŞİDDETE HAYIR!