Bütçe; Katılımda Adalet, Paylaşımda Hakkaniyet Sağlamalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bütçe; Katılımda Adalet, Paylaşımda Hakkaniyet Sağlamalıdır
Abone ol
Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurula gelen 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmeleri devam ediyor. İki hafta boyunca sürecek olan görüşmelerde, kamu kurum ve kuruluşlarının bütçeleri tek tek ele alınarak önümüzdeki yıl için bütçeleri belirlenecek.

Bütçe genel itibariyle; kamu kurum ve kuruluşları için harcamaları, kamu görevlileri başta olmak üzere vatandaşlarımız için “gelir azaltıcı bütçe artırıcı” uygulamaları içermektedir. Kamu görevlilerimiz; bütçeye ve devlete en sadık katkıyı sunan mükellefler arasında yer almaktadır. Bütçeye katkı noktasında en sadık pozisyonda yer alan kamu görevlilerimiz bütçenin; katkıda ve paylaşımda adaleti esas alacak sonuçla tamamlanmasını beklemektedir.

Nitekim bütçe aynı zamanda personel giderlerinin ve sosyal güvenlik harcamalarının tahmini olarak öngörüldüğü en şeffaf zemin olarak karşımızda yer almaktadır.

Bugün görüşmeleri gerçekleştirilecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile önümüzdeki günlerde görüşmeleri gerçekleştirilecek olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılı Bütçesinden beklentimiz; kamu görevlilerinin kayıplarını önleyecek ilave tedbirlerin hayata geçirilmesi, Ocak ayında kayıpları telafi edecek maaş/ücret artışı, sosyal güvenlikte hakkaniyet, görev ve emekli aylığı arasında adalet, gelir vergisinde hakkı gözeten uygulamalar gibi çalışma hayatında barışı ve huzuru temin edici hususları içermesidir.

Bu açıdan 2024 yılı Bütçe görüşmelerinde; kamu görevlilerinin beklentileri, kamu personel sisteminin eksikleri ve vaatlerin fiiliyata dönüşmesi için dikkat edilmesi gereken konu başlıklarının gözden kaçırılmaması gerekiyor.

Bütçe görüşmelerinde;

-1.Dereceye 3600 Ek Gösterge,

-Kamu görevlilerine kira yardımı,

-Enflasyon Kayıplarının Önlenmesi,

-Gelir vergisinin %15’te sabitlenmesi,

- Üniversite İdari Personelinin Yer Değişikliği,

-Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine ilave destek, teşvik ve muafiyet,

hususları dikkate alınmalı, bu konuların kamu görevlileri açısından önemi kavranmalı, 2024 yılı bütçesinde mali imkan şimdiden ayrılmalıdır.

Kamu görevlilerinin esas beklentileri keyfiyete, ek bütçelere bırakılmamalı; Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edilmiş hususlar 2024 yılı Merkezi Bütçesinde ivedi olarak yer almalıdır. Bu bakımdan, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de kayıt altına aldığımız 1. Dereceye 3600 ek gösterge çalışması için şimdiden bütçe hesaplaması/planlaması yapılmalıdır.  

Diğer taraftan, 2024 yılı Ocak ayında kamu görevlisi ve emeklilerine yaklaşık %50 oranında artış öngörülse de; 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda harç, vergi, amme alacakları gibi devletin alacaklarına uygulanması planlanan yeniden değerleme oranı %58,46 iken, kamu görevlilerine yeniden değerleme oranının altında verilecek bir artışın alım gücünü tamir etmeye yetmeyeceği açıktır. Bu sebeple, bütçe görüşmelerinde değerlendirmeye alınması gereken meselelerden biri de kamu görevlilerinin kayıplarının telafisi olmalı, bütçenin “kemer sıkma” politikaları emekçilere yansıtılmamalıdır.

Öte yandan, Kasım ayı enflasyon rakamının açıklanması ile birlikte Enflasyon Farkı + Hakem Kurulu kararı gereği kamu görevlileri için oluşan artış oranı %45 olarak kayıt altına alınmıştır.

Aralık ayında piyasa yöneticileri tarafından “Aralık ayı enflasyon rakamını baskılayalım, yeni yılda zamları yansıtalım” anlayışı ile denetim radarına takılmamak için enflasyonunu baskılıyor(muş) gibi yapılan uygulamaların sosyal maliyet ürettiği gözden kaçırılmamalıdır. Ocak ayı maaş/ücret artışlarından önce piyasadaki ürünlerin fiyatlarını aşağı çeken, Ocak ayı itibariyle de fitili ateşlemek için dört gözle bekleyen kötü niyetliler görmezden gelinmemelidir. Aralık ayında enflasyonu baskılayıp Ocak ayında maaş/ücret artışlarını düşük tutup, 2024 Temmuz ayına kadar kamu görevlilerimize gelir kaybı yaşatma mücadelesi içinde olanlara fırsat verilmemelidir.

1 milyonu aşkın kamu emekçisinin sözcüsü, yetkili Konfederasyon Memur-Sen olarak; Bütçe görüşmelerinin ülkemiz açısından hayırlı sonuç üretmesini, bütçe giderlerinin kamu görevlilerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde fonksiyonel alanlarda kullanılmasını, gelir unsurlarının adalet ve hakkaniyet çerçevesinde belirlenmesini temenni ediyoruz. 

 

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Putin: “Gelecek yılın başında Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirebilirim”Önceki Haber

Putin: “Gelecek yılın başında Türkiye’ye...

Üniversite daire başkanlarına makam tazminatı ödenmelidirSonraki Haber

Üniversite daire başkanlarına makam tazm...

Yorum Yazın

BİLSEM'lerden Büyük Başarı!
81 ilimizde yarın Gençlik ve Spor Festivalleri düzenlenecek
Harezmi Eğitim Modeli Sempozyumu
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı
Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek
İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları
OGM Materyal Yabancı Dil İçerikleri
Beceri ve Hayallerini Keşfetmen İçin "Zanaat Atölyeleri" Seni Bekliyor 
Öğretmenlerin Ekonomik Durumu Anketi Sonuçlandı
Okul Sporları Duyuruları
 Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli öğrencilere yönelik "Resfebe Yarışması" başvuruları başladı.
Çocuk Kitapları ve Okuma Alışkanlığı Kursu
Millî Eğitim Bakanlığı Kurumsal Yönetişim Anketi
Emek Ve Alınterine Yapılan Ödemeler İsraf Değildir
20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı
Türk Eğitim-Sen Öğretmenlerin Taleplerini Karşılayan Bir Meslek Kanunu İçin 81 İlden Mektup Gönderdi
Bursluluk Sınavı Sonucu Açıklandı