Büyük Öğretmen Boykotu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Büyük Öğretmen Boykotu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor!
Abone ol

15 Aralık 1969’da Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) öncülüğünde örgütlenen Büyük Öğretmen Boykotu’nun üzerinden 54 yıl geçti. 15-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Öğretmen Boykotu, eğitim emekçilerinin demokratik mücadele tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Büyük Öğretmen Boykotu, 1965-1971 yılları arasında ilk sendikal deneyimini yaşayan kamu emekçileri sendikal hareketinin gerçek anlamda ilk büyük grevi olması açısından önemlidir. Öğretmenler, kamu emekçilerinin grev yapmasının bile yasak olduğu koşullarda, adını “boykot” koyarak ülke tarihinin ilk kitlesel grevini gerçekleştirmiştir.

Büyük Öğretmen Boykotu kararı, 10 Aralık 1969’da Fakir Baykurt başkanlığında toplanan yönetim organlarında alınmış ve daha sonra İlkokul Öğretmenleri Sendikası (İLKSEN) ile ortaklaştırılarak tüm il ve ilçelerde birlikte örgütlenmiştir. 10 Aralık 1969’da TÖS Genel Merkezi’nin “Bütün Öğretmenler Boykota!” adlı bildirisinde yazılan ifadelerin günümüzde yaşadığımız ağır sorunlarla benzerliği dikkat çekicidir:

“Türkiye eğitiminin ve öğretmenlerinin içinde bulunduğu bunalım dayanılmaz dereceye gelmiştir. Yabancı etkiler altında, sırtı halka dönük, eşitlikten uzak, tüketici, kalitesiz eğitim, yıllardır çocuklarımızı, halkımızı ve öğretmenlerimizi bıktırmıştır. Bugüne kadar yapılan her uyarıyı ve düzeltici her uygulamayı, türlü çeşitli iftira ve bühtanlarla boğan iç ve dış çıkarcılar, bu bakımsız ve perişan devlet eğitimini halkın çocuklarına bırakıp, kendi öz çocukları için özel okullar açmışlar ve açtırmışlardır. Yöneticilerimiz, kendi çocuklarını çoğunlukla dış ülkelerde okutmakta, oradan diploma aldırmaktadırlar. Sömürgeci ülkelerin yolladığı uzman, barış gönüllüsü ve üretim artığı bayat süt tozlarıyla ve bugünkü genel işleyiş ve görünüşüyle böyle bir eğitim, ‘milli’ bir eğitim olma niteliğini yitirmiştir.

1969 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan 120 bin öğretmen varken, yapılan greve 109 bin eğitim emekçisi katılmıştır. O dönem TÖS’ün üye sayısı 80 bine yakınken, 30 binden fazla öğretmen boykota katılmıştır. Büyük Öğretmen Boykotu’nun etkisi sadece öğretmenler ve öğretmen hareketiyle sınırlı kalmamıştır. Öğretmenlerin ve genel olarak kamu emekçilerinin emekçi kimliklerinin farkına varmalarında, o zamana kadar sürekli kutsanan devleti “işveren” olarak gören yeni bir bakış kazanmalarında belirleyici olmuştur.

Büyük Öğretmen Boykotu, kamu emekçileri arasında toplu sözleşmeli ve grevli sendika talebinin ortaya çıkmasında da kamu emekçilerinin, sınıf hareketinin etkin, dinamik bir öznesi haline gelmesinde de önemli bir uğrak noktasıdır.

Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı mücadelesi bugün Eğitim Sen ve KESK öncülüğünde yürütülmektedir. Aradan 54 yıl geçmiş olmasına rağmen Büyük Öğretmen Boykotu’nun yarattığı ve gelecek kuşaklara miras bıraktığı değerler, mücadelemize ışık tutmaya ve yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2023 YLSY Yurt Dışı Lisansüstü Eğitim Burs Başvuruları Hakkında DuyuruÖnceki Haber

2023 YLSY Yurt Dışı Lisansüstü Eğitim Bu...

Bakan Tekin'den Keçiören Şehit Mustafa Ünal Ortaokuluna ZiyaretSonraki Haber

Bakan Tekin'den Keçiören Şehit Mustafa Ü...

Yorum Yazın

2018 Yılından İtibaren Sınavsız Ataması Yapılan Tüm Şube Müdürlüğü Atamalarını İptal Ettirdik
Sosyal Becerileri Geliştirme Eğitimi
Dijital Medya Okuryazarlığı Eğitimleri
Solve For Tomorrow Projesi Çevrim İçi Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimi
Okul Sporları Duyuruları
2024 KPSS başvuru kılavuzu yayımlandı
Kariyer Mi Önemli? Sayın Cumhurbaşkanının Sözünün Havada Kalması Mı Önemli?
Ekonomiye Emekçi Gözüyle Bakış Şarttır
Alım Gücünü Artırmak İçin Refah Payı Verilmesi Şarttır
Memurlar Temmuzda Ne Kadar Zam Alacak?
Nisan Ayı Enflasyon Oranı Açıklandı
2024 Eğitim Öğretim Sınıfı Dışındaki Personelin İl İçi Yer Değişiklikleri Duyurusu
Halk Eğitimi Merkezlerinin Kapasitesinin Artırılması Projesi Komisyon İzleme Ve Değerlendirme Süreci Başladı
DENEYAP Teknoloji Atölyeleri E-Sınav Sonuçları Açıklandı!
Öğretici: Emekliler Açlığa, Çalışanlar Yoksulluğa Mahkûm Edildi!
İstifanın E- Devlet Üzerinden Yapılması Hususunda Talebimizi Bakanlığa İlettik
Lisansüstü Öğrenimde Artırımlı Ek Ders Ücreti Ödenmesi Gerektiği Mahkeme Kararı Kesinleşti
Devlet Memurlarına Eşit Promosyon Hakkı Verilsin!
İşte kendinizi geliştirmeniz için online eğitimler
Down Sendromlu Bireylerin Özel Gereksinimleri Ve Güçlü Yönleri Hakkında Bilgiler İçeren Bülten Yayımlandı