Çocuklarımız az oynayıp çok fazla televizyon ve bilgisayarda zaman geçiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuklarımız az oynayıp çok fazla televizyon ve bilgisayarda zaman geçiriyor
Abone ol
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, ilkokul 2. sınıf öğrencileri için Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması COSI-TUR 2016 sonuçlarına göre; çocukların sadece yüzde 29.7’si günden bir saat oyun oynarken, yüzde 42.5’inin günde bir saat televizyon seyredip bilgisayarda zaman geçirdiğini anlattı.

Prof. Dr. Uğur Bilge, 10 Mayıs “Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, fiziksel aktivitenin, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını belirtti. Fiziksel aktivitenin, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biri olduğunu kaydeden Bilge, "Dünya Sağlık Örgütü küresel ölümlerin yüzde 70’ini temel sebebinin Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) olduğunu belirtmektedir. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar sebebiyle gerçekleşen ölümlerin yılda 17.7 milyonunu kardiyovasküler hastalıklar, 8.8 milyonunu kanserler, 3.9 milyonunu solunum yolu hastalıkları ve 1.6 milyonunu diyabet oluşturmaktadır. Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların dört davranışsal risk faktörü arasında hareketsizlik de yer almaktadır. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve vücut ağırlığı kontrolü için anahtar role sahiptir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan Türkiye Sağlık Araştırması-2016 sonuçlarına göre 15 yaş üzeri bireylerin yüzde 41.1’i yetersiz aktivite, yüzde 53’ü orta derecede fiziksel aktivite ve yüzde 5.9’unun ağır fiziksel aktivite yaptığı bulunmuştur." diye anlattı.

 

 

 

Çocuklar az oyun oynayıp çok fazla televizyon ve bilgisayarla zaman geçiriyor

 

 

 

İlkokul 2. sınıf öğrencileri için Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması COSI-TUR 2016 sonuçlarından bahseden İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, şunları kaydetti;

 

 

"Ailelerin ifadelerine göre çocukların yüzde 9.5’i hafta içi hiç oyun oynamamakta, yüzde 19.9’u günde bir saatten az ve yüzde 29.7’si günden bir saat oyun oynamaktadırlar. Çocukların yüzde 42.5’i günde bir saat, yüzde 23.5’i 2 saat ve yüzde 12.7’si 3 saat ve üzerinde televizyon seyretmekte/bilgisayarda zaman geçirmektedirler. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftanın 5 günü 30 dakikalık orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdır. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. Sağlıklı olmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek amacıyla hareket etmeye davet ediyorum. Kısa mesafeli yerlere araç kullanmamak, asansör yerine merdiven kullanmak, açık havada yürüyüşler yapmak şeklinde hafif aktivitelerle yaşam tarzınıza hareket kazandırabilirsiniz. Çocuğunuz varsa onlarla birlikte aktiviteler yapıp onların da bu alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz. İmkân olursa bisiklete binebilir ya da kısa bir yürüyüşün ardından kendinize uygun egzersizler yapabilirsiniz. Bu konuda aile hekiminizden, toplum sağlığı merkezlerimiz ve sağlıklı hayat merkezlerimizden bilgi ve destek alabilirsiniz.”

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Babası okula göndermedi, okuma yazma azmiyle 55 yaşında eğitime başladıÖnceki Haber

Babası okula göndermedi, okuma yazma azm...

Dokuz Eylül, acil tıpta Türkiye’ye öncü oluyorSonraki Haber

Dokuz Eylül, acil tıpta Türkiye’ye öncü...

Yorum Yazın

2024 Yılı Öğretmenlerin Yer Değiştirme İşlemlerinde 31 Aralık Tarihi Baz Alınsın
Öğretici: Öğretmen Atamalarında Uygulanacak Mülakata Dava Açacağız
Bahçeli'den Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Öğretmene Şiddet Açıklaması
Öğretmen adaylarımızın haklarının gasp edilmesine kayıtsız kalmayacağız!
Verilen Sözün Daha Yaşı Kurumadı, Ne Çabuk Unutuldu?
Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Ve Mülakatla Değişiklik Yapıldı
Mesleki okullar ile tüm okullarda Veli, Öğrenci, Öğretmen ve Okul yöneticileri Destekleme ve Yetiştirme Kurslarını Değerlendirme Anketi
YÖK 2024 Yılı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavı Duyurusu
Milli Eğitim Bakanlığını Milli Ayrımcılık Bakanlığı Haline Getirmeyin.
İşte haftanın yalan haberleri
Öğretici: Merkez Bankası Enflasyon Beklentisini Yükseltti! Yükselmeyen Tek Şey Sabit Gelirlilerin Artışları Oldu
Öğretici: Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM’ye Gelmeden Paydaşlarla Birlikte Ele Alınmalıdır
Okul Sporları Duyuruları
"Branş Rehberliği ve Stratejileri" eğitim seminerleri
 Eğitim: PictoBlox ile Yapay Zekâ Uygulamaları
İsraf Önlensin, İstihdam Öncelensin
Mülakat Kamu İsrafıdır
Türkçe Becerilerini Ölçen İzleme Araştırması Tamamlandı
Kamuda Tasarruf Paketi Olumludur Ancak Memurların Hakları Geriye Gitmemelidir
İyi Ki Türk Eğitim-Sen Var