ERÜ’den ’verem’ mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ERÜ’den ’verem’ mesajı
Abone ol
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran Ketencioğlu, “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran Ketencioğlu, “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.


Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran Ketencioğlu, “Tüberkülozun sağlık, sosyal ve ekonomik yıkıcı sonuçlarını önlemek, kamuoyunda farkındalığı artırmak ve küresel hastalık salgınını sona erdirmek amacıyla Robert Koch tarafından Mycobacterium tuberculosis basili keşfedildi.   Hastalığın teşhis ve tedavisinin yolunun açıldığı 24 Mart 1882 gününe ithafen her yıl ‘24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’ olarak anılmaktadır” diye konuştu.

 

Tüberküloz, tanısı kolay, tedavisi ucuz ve mümkün olan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran Ketencioğlu, şunları kaydetti: “Verem hastalığının kontrol altına alınamaması, ölümlerin sürmesine, hastalık nedeniyle ekonomik ve sosyal sorun yaşayan insanların acı çekmesine neden olmaktadır. Her gün 4000'den fazla insan tüberküloz nedeniyle hayatını kaybetmekte ve 28.000'e yakın insan bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalığa yakalanmaktadır. Küresel tüberküloz ile mücadele çabaları 2000 yılından bu yana yaklaşık 66 milyon hayat kurtarmıştır. COVID-19 salgınında dünyada verem hastalarının kayda alınması ve tedavi edilmesinde düşüş yaşandı. 2019 yılında kayıtlı 7,1 milyon hasta varken, 2020 yılında kayıtlı hasta sayısı 5,8 milyona düşmüştü. 2021 yılında ise kısmi bir artışla 6,4 milyon hasta kayıtlı olmuştur. Yani hala 4,2 milyon verem hastası kayıtsızdır. Kayıtlı olmayan hastaların düzenli tedavi olmaları da zordur. 2021 yılının kayıtlı hasta sayısı 5 yıl geriye gitmiş, yani 2016 yılının düzeyine gerilemiştir. COVID 19 salgınının etkileri hala sürmektedir."

Dr. Ketencioğlu, ülkemizde tüberkülozla mücadeleye de değinerek, “Türkiye’de tüberküloz kontrolünde verem savaş dispanserleri önemli bir rol üstlenmektedir; yaptıkları hizmetler ücretsizdir. Tanı, tedavi, kayıt, temaslı muayenesi, koruyucu tedavi, risk gruplarının taranması, halka yönelik eğitim, yaptıkları hizmetlerin önde gelenleridir. Verem savaş dispanserlerinin düzenli çalışması önemlidir.  Tüberküloz hastalarının tanıları çoğunlukla hastanelerde uzmanlarca konulmaktadır. Tıp fakültesi eğitimlerinde tüberküloz bilgisi verilmeli ve farkındalığı artırılmalıdır. Verem tedavisi için yeni geliştirilen ilaçların, özellikle ilaca dirençli tüberküloz tedavisi ilaçlarının temini ve ülkemizde kullanılması konusunda Sağlık Bakanlığının desteği gereklidir. Verem hasta sayısının düşmesi, bu hastalığı hekimlerin daha az görmesi nedeniyle tanıda gecikmeler olmaktadır. Topluma yönelik veremi anlatan, erken tanının önemini, veremden şüphelenmek gereken durumları vurgulayan farkındalık çabalarına gerek vardır” ifadelerini kullandı.

 

Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran Ketencioğlu, “Yeni yüzyılda ülkemizde verem savaşını kesintisiz sürdürmemiz gereklidir. Bunun için tüberküloz kontrolünün temel birimi olan verem savaş dispanserleri desteklenmeli ve güçlendirilmelidir” dedi.

 

Kaynak:IGFA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şirketlerin mail adreslerini hackleyip paraları kendi hesabına aktardıÖnceki Haber

Şirketlerin mail adreslerini hackleyip p...

ÇAKÜ’de TÜBİTAK proje hazırlama eğitimleriSonraki Haber

ÇAKÜ’de TÜBİTAK proje hazırlama eğitimle...

Yorum Yazın

8 Mayıs Çarşamba önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (07 Mayıs 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Etkili tedbirlerin alınması için daha kaç canımızı yitirmemiz gerekiyor?
Temsilci Genç Programı Başvuru Sonuçları
TEÇ-SEN: “MEB GYS ve Unvan Değişikliği Sınav Takvimlerindeki Belirsizlikler Giderilmelidir.”
GYS Atamalarında; İl İçi Mazeretlerin Boş Kadro Sınırlaması Olmaksızın Gerçekleştirilmesini Talep Ettik
20.000 Öğretmen Ataması ile Yetinilmemeli, Devamı Gelmelidir
YKS derslerini içeren Dersler Cepte fasikülleri ve Dersler Cepte mobil uygulaması
Türkiye Yüzyılı’nda Kadın Emeği Çalıştayı ve Paneli Gerçekleştirildi
YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerinde Üretken Yapay Zekâ Kullanımına Dair Etik Rehber
Örs: Sayın Yusuf Tekin’e Açık Çağrımızdır: Eğitimi Oldu Bittiye Getirmeyin
Geçmişten Günümüze Matematik Eğitiminde Yapay Zekâ
Deprem Bölgesinde Çalışan Öğretmenlerin İyi Oluş Hallerinin Geliştirilmesi Çalışması İhtiyaç Analizi Anketi
Blockchain Okuryazarlığı Farkındalık Eğitimi
Okul Sporları Duyuruları
YDS 2024/6 (İngilizce): Başvuruları Alınıyor
Deprem Nedeniyle Görev Yerini Değiştiren Öğretmenler Deprem Öncesinde Görev Yaptıkları İllere İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları Açıklandı
Eğitim Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleyici Yasal Düzenlemeler Yapılmalıdır
Okul müdürünü silahla yaralayan öğrenci olay sonrası video paylaştı
Bari susun!