Hakem Kurulu Kararları Eksiksiz Uygulanmalı, Kamu Görevlileri Mağdur Edilmemelidir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hakem Kurulu Kararları Eksiksiz Uygulanmalı, Kamu Görevlileri Mağdur Edilmemelidir
Abone ol
Hakem Kurulu Kararları Eksiksiz Uygulanmalı, Kamu Görevlileri Mağdur Edilmemelidir

Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarının eksiksiz bir şekilde uygulanmasını ve tereddüt edilen hususların açıklığa kavuşturulmasını talep eden bir yazı gönderdi.

Ağustos ayında gerçekleştirilen ve uzlaşmazlıkla sonuçlandıktan sonra Hakem Kurulu kararıyla hükümleri belirlenen 7. Dönem Toplu Sözleşme maddelerinin; bazı kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmadığı, uygulamaya dönük tereddütlerin meydana geldiği ve benzer kurumlarda farklı uygulamaların gerçekleştirildiği Memur-Sen’e iletilmiştir.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hacı Bayram Tonbul ve Ramazan Çakırcı imzasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilen üst yazıda; KİT ve benzeri kurumlardaki teknik personele ilave ek ödeme verilmesi konusunda yaşanan aksaklıklara vurgu yapılırken şu ifadeler kullanıldı; 

“Bilindiği üzere, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlanmış ve kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük hakları ile çalışma şartları, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla belirlenmiştir. 03.09.2023 tarihli ve 32298 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı 01.01.2024-31.12.2025 tarihleri arasında uygulanacak olup, yürürlüğe girmiştir.

            Anayasa ve ilgili Kanunlardan kaynaklı olarak “özerk” bir sözleşme niteliğinde olan Toplu Sözleşme hükümlerinin uygulanmasının elzem olduğu tartışmasız olmakla birlikte bazı kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmadığı, uygulamaya dönük tereddütlerin meydana geldiği, benzer kurumlarda farklı uygulamaların gerçekleştirildiği yetkili Konfederasyon olarak tarafımıza iletilmiştir.

            7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın Teknik Personelin Ek Ödemesi başlıklı 52 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinin, “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı Cetvelin “Ç- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personelden (527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesine göre ücretleri belirlenen sözleşmeli personel dahil);” kısmına göre ek ödeme yapılan aynı veya benzer unvanlı sözleşmeli personel ile (a) bendine tabi emsali memur kadroları esas alınmak suretiyle ek ödemeleri belirlenmiş olan sözleşmeli personel pozisyonlarında bulunanların 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına, aynı veya benzer unvanlı emsal memur kadrosu için (a) bendinde öngörülen ile aynı miktarda puan, ilave edilir.” hükmünün Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki bazı personele uygulanmadığı görülmektedir.

            375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (I) sayılı Cetvelin “Ç- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personelden (527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesine göre ücretleri belirlenen sözleşmeli personel dahil);” kısmında yer alan “teknik şef, teknik amir, teknik uzman, vb.” personel başta olmak üzere ilgili kısımda belirtilen teknik personele ilave 20 puan ek ödeme yapılmamaktadır. 375 sayılı Kanın Hükmünde Kararnamenin (I) sayılı Cetvelin (Ç) kısmında ilgili personel birlikte sayılmasına ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın 27 nci maddesinde de teknik personel olarak birlikte ele alınmasına, 12 puanın sayılan unvanların hepsine aynı şekilde ödenmesine rağmen, Hakem Kurulu Kararı’nın 52 nci maddesi ilgili kurumlarca farklı uygulanmaktadır.

            Konuya açıklık getirmek gerekirse; Kamu İktisadi Teşebbüslerinde yer alan grup başmühendisi, mühendis, başmühendis, mimar, başmimar vb personele; 375 sayılı Kanın Hükmünde Kararnamenin (I) sayılı Cetvelin (Ç) kısmından 82 puan ek ödeme, 7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 27 nci maddesinin 1 inci fıkrasından 12 puanilave ek ödeme ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 52 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinden 20 puan ilave ek ödeme olmak üzere toplamda 114 puan ek ödeme yapılmaktadır.

            Mühendis unvanlı personel görevde yükselme sınavıyla; teknik şef, teknik uzman, teknik amir, unvanını elde ettiğinde; 375 sayılı Kanın Hükmünde Kararnamenin (I) sayılı Cetvelin (Ç) kısmından 82 puan ek ödeme; 7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 27 nci maddesinin 1 inci fıkrasından 12 puan ilave ek ödeme almakta iken, 7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 52 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinden alması gereken ilave 20 puanlık ek ödemesi “benzer unvan” tanımına uymadığı düşüncesiyle ödenmeyerek, önemli bir mağduriyet oluş(turul)makta, iş barışını ve hiyerarşiyi olumsuz etkilemektedir.

            7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın Teknik Personelin Ek Ödemesi başlıklı 52 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinin “…kısmına göre ek ödeme yapılan aynı veya benzer unvanlı sözleşmeli personel…” ibaresi hükmü açık ve anlaşılır olmasına rağmen, Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki ilgili teknik personelden grup başmühendisi unvanı 375 sayılı KHK’nın “2- Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personel;” kısmında bulunmamasına rağmen benzer unvanlı kabul edilerek 20 puanlık ilave ödeme yapılmakta, teknik şef, teknik amir, teknik uzman, vb. teknik kökenli personele 20 puanlık ilave ödeme yapılmamaktadır. 

           7. Dönem Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın hükümleri açık ve net olmasına karşın tereddüdün hasıl olduğu maddeye ilişkin olarak; Toplu Sözleşmenin 3’üncü maddesi; “Bu Kararın uygulamasına ilişkin olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevli ve yetkilidir.” hükmünde olup, Toplu Sözleşme hükmünün uygulanmasında kamu kurum ve kuruluşlarınca tereddüt yaşandığı dikkate alınarak, Konfederasyonumuzun da içinde bulunduğu Bakanlığınız bünyesinde bir komisyon oluşturularak tereddüdün giderilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, toplu sözleşme hükmünün uygulanmasına ilişkin tereddütlerin ortadan kaldırılmasına yönelik komisyon oluşturulmasını ve sorunun ivedi olarak çözülmesini bekler, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.”

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mahkemeden yüksek lisans ve doktoralı okul yöneticileri için örnek kararÖnceki Haber

Mahkemeden yüksek lisans ve doktoralı ok...

TBMM Genel Kurulunda "Teröre Karşı Bildiri" Konulu Meclis Başkanlığı Tezkeresi Kabul EdildiSonraki Haber

TBMM Genel Kurulunda "Teröre Karşı Bildi...

Yorum Yazın

5 Mayıs Pazar önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (04 Mayıs 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Biliyor musunuz; yüzbinlerce öğretmenimizin feda edebilecekleri bir kariyeri yok!
Kadın için Teknoloji Projesi Teknoloji Okuryazarlığı Eğitimi 
Shakespeare’in eserleri podcast serisi
Google Araçları Eğitimi
Uluslararası Caribou İngilizce Matematik Yarışması Dünya Birincisi İmam Hatipten
Sürü İHA Yarışması Ön Değerlendirme Sunumu Sonuçları Açıklandı!
Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği Çalıştayı/Paneli yapıalcak
Tüketici Fiyat Endeksi Nisan 2024
Öğretmenler Odası Buluşmalarının 10'uncusu Diyarbakır'da Gerçekleşti
Mülakat Ya Kalkacak Ya Kalkacak!
Bosna Hersek’e gitmeye hak kazananlar açıklandı
Kamp Liderliği Başvuru Sonuçları açıklandı
Üniversite daire başkanlarına makam tazminatı ödenmelidir
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ yeni müfredat taslağı değerlendirmemizi tamamladık
Öğretici: Memur Ve Emekliler Enflasyona Yenik Düştü
Temmuzda memurlara yüzde kaç zam bekliyorsunuz?
Fahiş Fiyat Ve Stokçuluk Cezalarının Artırılmasını Da İçeren Kanun Teklifi TBMM’de
Öğretmenlerin Deprem Öncesinde Görev Yaptıkları İllere İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusu Açıldı