İşsizlik Sigortası Kanunu ile ilgili kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İşsizlik Sigortası Kanunu ile ilgili kanun teklifi TBMM’ye sunuldu
Abone ol
İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

Güler, Meclis'te yaptığı açıklamada, kanun teklifinde 10 maddenin yer aldığını belirtti.

Pandemiyle başlayan, Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden küresel ekonomik daralmanın olumsuz etkilerinin Türkiye'de de hissedilmeye devam ettiğini kaydeden Güler, küresel ekonomik sıkışmanın etkilerini göstermeye başladığı ilk günden beri çalışanlardan işverenlere kadar bütün vatandaşları bu etkilerden uzak tutmaya çaba gösterdiklerini söyledi.

Bir yandan ücretleri artırırken diğer yandan da devlet olarak bu artışların işverene bir yük olarak yansımasını ve bu yükün de çalışanların işleri için bir risk oluşturmasını da engellemeye gayret ettiklerini belirten Güler, "Teklifimizde asgari ücret desteğinden kısa çalışma ödeneğine, kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdam imkanlarının artırılması, işverenlere sağlanması planlanan desteklere kadar esasında sosyal devletin bir gereği olarak çalışanlarımızı ve işverenlerimizi korumaya yönelik bir dizi düzenleme yapmaya gayret ettik. Yani bir yandan çalışanlarımızın gelirlerini artırarak onları enflasyona ezdirmiyoruz, diğer yandan da işverenlerimizin yüklerini hafifleterek ücret artışlarının istihdama olumsuz bir etki yapmaması için de gayret gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İşverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumalarını ve artırmalarını desteklemek amacıyla 2016'dan 2023 Aralık dönemi sonuna kadar her yıl asgari ücret desteği sağladıklarını hatırlatan Güler, "Düzenleme ile 5510 Sayılı Kanuna geçici madde eklenerek, 2024 yılı Ocak ila Aralık aylarında da istihdamı desteklemek için işgücü maliyetlerini azaltmak üzere madde metninde belirtilen işverenlere finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak şekilde ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 23.33 TL aylık 700 TL asgari ücret desteği sağlanması amaçlanmaktadır." bilgisini verdi.

Abdullah Güler şöyle devam etti:

"İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif iş gücü piyasası programlarının etkinliğinin artırılması için kısa çalışma gerekçelerine genel salgın durumunun eklenmesi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması için gereken asgari prim ödeme gün sayısının 450 güne indirilmesi de amaçlanmaktadır. İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla 2011 yılından bu yana uygulanan ve yüzde 55'i kadın olmak üzere yıllık ortalama 650 bin kişinin yararlandığı teşvik uygulamasına 31.12.2025 tarihine kadar devam edilmesi ve uygulamanın 31.12.2026 tarihine kadar uzatılması için Cumhurbaşkanı'mıza yetki verilmesi de amaçlanmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 6331 sayılı Kanun kapsamında iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında ölçüm, inceleme ve araştırma yapma, bilgi, belge ve numune alma, kanun kapsamındaki eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarına ilişkin inceleme, kontrol, denetim, yetki ve sorumluluğu da yargı kararlarının baz alınarak yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır."

- "Önemli olan sürdürülebilirlik"

SSK ve Bağkur emekli maaşlarına yapılacak zam konusunun bu teklife eklenip eklenmeyeceğine yönelik bir soruya Güler, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız çalışmalarını devam ettiriyor. Etki analizleri ve bütçe imkanlarını değerlendirmek suretiyle ortaya bir rakam çıktığı takdirde ki; önümüzdeki günlerde bir kabine toplantısı söz konusu olacak; burada netleştiğinde komisyon safahatında veya genel kurul safahatıyla beraber bu kanun metnine eklenmesi hususunu değerlendireceğiz." yanıtını verdi.

Oransal artışların, bütçe imkanlarının ve etki analizlerinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, "Sürdürülebilirliktir önemli olan. Bunu sağladıktan sonra bunların hepsi masada değerlendiriliyordur. Ortaya çıkan net bir durum olmadığı için buradan herhangi bir şey söyleme imkanım yok." dedi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’ye sunulduğunu açıkladı.

Bakan Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu’nu kullanarak pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini arttırmak istediklerini belirterek, sigortalı çalışan vatandaşların kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senede gereken asgari prim ödeme gün sayısının 600’den 450 güne indirileceğini açıkladı.

Teşvik sürelerinin uzatılabileceğini söyleyen Bakan Işıkhan, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uygulanmaya devam edecek olan ve 54 aya kadar faydalanılabilecek teşvik süresinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiri ile 31 Aralık 2026’ya uzatılabileceğini belirtti. Bakan Işıkhan ayrıca, Asgari Ücret Desteği’nin bu sene itibarıyla 700 liraya çıkarıldığını kaydetti.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığımıza sunuldu. İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini artırmak için vatandaşlarımızın faydasına olacak adımlar atmaya devam ediyoruz. Sigortalı vatandaşlarımızın kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senesinde gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indiriyoruz.

Resim

Teşvik Başvuru Sürelerini Uzatıyoruz. Nitelikli ve belgeli işgücü sağlamak için mesleki yeterlilik belgesi olan vatandaşlarımız ile özel politika gerektiren kadın ve gençlerimizin istihdama katılmalarına destek oluyoruz. 31.12.2025 tarihine kadar uygulanmaya devam edecek ve 54 aya kadar faydalanılabilecek teşvik süresi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle 31.12.2026 tarihine kadar uzatılabilecek. Böylelikle vatandaşlarımız için oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçiyoruz.

Resim

İşçilerimizin ve işverenlerimizin yanındayız. Kayıtlı istihdamın korunması ve istihdamın artırılması için işverenlerimize destek oluyoruz. Asgari Ücret Desteğini bu sene itibarıyla 700 Türk Lirasına çıkarıyoruz.

Resim

 

 

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Silahlı çatışmanın ardından Örnekköy’e PÖH destekli baskınÖnceki Haber

Silahlı çatışmanın ardından Örnekköy’e P...

Yurt-Time Spor Projesi ile harekete geçmeye var mısın?Sonraki Haber

Yurt-Time Spor Projesi ile harekete geçm...

Yorum Yazın

5 Mayıs Pazar önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (04 Mayıs 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Biliyor musunuz; yüzbinlerce öğretmenimizin feda edebilecekleri bir kariyeri yok!
Kadın için Teknoloji Projesi Teknoloji Okuryazarlığı Eğitimi 
Shakespeare’in eserleri podcast serisi
Google Araçları Eğitimi
Uluslararası Caribou İngilizce Matematik Yarışması Dünya Birincisi İmam Hatipten
Sürü İHA Yarışması Ön Değerlendirme Sunumu Sonuçları Açıklandı!
Türkiye Yüzyılında Kadın Emeği Çalıştayı/Paneli yapıalcak
Tüketici Fiyat Endeksi Nisan 2024
Öğretmenler Odası Buluşmalarının 10'uncusu Diyarbakır'da Gerçekleşti
Mülakat Ya Kalkacak Ya Kalkacak!
Bosna Hersek’e gitmeye hak kazananlar açıklandı
Kamp Liderliği Başvuru Sonuçları açıklandı
Üniversite daire başkanlarına makam tazminatı ödenmelidir
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ yeni müfredat taslağı değerlendirmemizi tamamladık
Öğretici: Memur Ve Emekliler Enflasyona Yenik Düştü
Temmuzda memurlara yüzde kaç zam bekliyorsunuz?
Fahiş Fiyat Ve Stokçuluk Cezalarının Artırılmasını Da İçeren Kanun Teklifi TBMM’de
Öğretmenlerin Deprem Öncesinde Görev Yaptıkları İllere İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusu Açıldı