Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan banka promosyonu ödemelerinde para puan kararı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan banka promosyonu ödemelerinde para puan kararı
Abone ol

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kredi kartı kullanmayan veya kullanmaya engel durumları bulunan bireyler için önemli bir karara imza attı. KDK, maaş promosyonu kapsamındaki para puanlarının hesap kartları üzerinden ödenmesi gerektiği yönünde önemli bir tavsiye kararı verdi. Bu karar, özellikle kredi kartı kullanamayan vatandaşları ilgilendiriyor.

Zonguldak'ta bir sağlık kuruluşunda çalışan bir kişinin durumu üzerine yapılan bir başvuru sonucunda ortaya çıkan durum, KDK'nın dikkatini çekti. Sağlık çalışanı, kredi kartını kullanamama sebebiyle maaş promosyonu kapsamındaki para puanının ödenmediğini belirtti. Yapılan başvurunun ardından KDK, ilgili banka tarafından hukuki bir gerekçe olmaksızın ödemenin yapılmadığını tespit etti.

KDK'nın verdiği tavsiye kararı, para puanlarının hak sahiplerine banka kartları üzerinden ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Kararda, para puanlarının mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, promosyon tutarının bir parçası olan para puanının, başvurana kredi kartına yüklenmemesi durumunun hukuka, hakkaniyete ve eşitlik ilkesine uygun olmadığı belirtildi.

Bu gelişme, kredi kartı kullanamayan bireylerin maaş promosyonlarından tam olarak yararlanabilmeleri adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. KDK'nın bu kararıyla, özellikle kredi kartı kullanamayan kesimlere adil bir şekilde maaş promosyonları ulaştırılması hedefleniyor.

Söz konusuKamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) 27/10/2023 tarihinde 2023/13798 sayılı kararında; “Kurumumuzca; maaş ödeme protokollerinin kapsam ve amaca yönelik hükümlerinin mümkün olduğunca personel lehine olması gerektiği, idarelerce sonradan gelebilecek personelin gözetilmesi ve mevcut personel açısından eşitlik ve çalışma barışını bozmayacak protokoller üzerinde anlaşmaya varılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Her ne kadar “Bankkart Lira” ödemelerinin kredi kartlarına yapılacağı belirtilmişse de kredi kartı kullanmayan veya herhangi bir sebeple kredi kartı edinemeyen personelin kredi kartı kullanan personele nazaran daha az promosyon ödemesi alacağı böyle bir protokol uygulamasının da Eşitlik İlkesine aykırı olacağı düşünülmektedir.

 

Kurumumuza banka promosyonu ödenmesi yönünde yapılan başvurular neticesinde verilen Tavsiye Kararlarında promosyon bedelinin, kamu personelinin aylık veya ücretinin tamamlayıcı parçası olduğu kabul edilmektedir. (2022/17037 başvuru no’lu Tavsiye Kararı)

 

Banka “Müşteri Hizmetleri” tarafından da ifade edildiği üzere “Bankkart Lira” personele ait banka kartına da yüklenebilmektedir. Ziraat Bankasına ait internet sitesinde de Banka Kartları ile “Bankkart Lira” kazanılabileceği hususuna yer verilmiştir. Dolayısıyla bu tutarların kişilerin Banka Kartlarına yüklenme olanağı bulunmasına rağmen Banka tarafından hukuki bir gerekçe olmadan hak sahiplerinin bu tutarlardan yararlanmalarının engellenmesinin ve promosyon bedelinin bir parçası olan ve personelin maaşının tamamlayıcı bir parçası olarak kabul edilen Bankkart Lira tutarının ilgili personele ödenmemesinin “Mülkiyet Hakkı” ihlaline sebebiyet vereceği de değerlendirilmektedir.

 

Başvuranın iddiaları, idarenin açıklamaları, ilgili mevzuat hükümleri ile tüm dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde; başvurana promosyon tutarının bir parçası olan, 2023 yılı Ocak ayında yüklenmesi gereken ve halihazırda kredi kartına sahip olan başvuranın kredi kartına “Bankkart Lira” tutarının yüklenmemesi işleminin hukuka, hakkaniyete ve eşitlik ilkesine uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.” kararı verilmiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) 27/10/2023 tarihinde 2023/13798 sayılı kararı için tıklayınız.

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erken müdahaleyle kalp krizi geçiren gazetecinin hayatını kurtaran ambulans ekibine başarı belgesiÖnceki Haber

Erken müdahaleyle kalp krizi geçiren gaz...

Milli Eğitim Bakanlığı 2024 Yılı Sınav Uygulama TakvimiSonraki Haber

Milli Eğitim Bakanlığı 2024 Yılı Sınav U...

Yorum Yazın

BİLSEM'lerden Büyük Başarı!
81 ilimizde yarın Gençlik ve Spor Festivalleri düzenlenecek
Harezmi Eğitim Modeli Sempozyumu
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı
Öğretmenler, Yaz Dönemi Mesleki Çalışma Programına İstedikleri İllerde Katılabilecek
İradesini Ve İmzasını İnkâr Eden Bürokratlar O Gün Hepiniz Oradaydınız
Kamuda Tasarruf Ve Verimlilik Paketi Gözden Geçirilmelidir
Beceri Temelli Kitaplar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları
OGM Materyal Yabancı Dil İçerikleri
Beceri ve Hayallerini Keşfetmen İçin "Zanaat Atölyeleri" Seni Bekliyor 
Öğretmenlerin Ekonomik Durumu Anketi Sonuçlandı
Okul Sporları Duyuruları
 Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim gören özel yetenekli öğrencilere yönelik "Resfebe Yarışması" başvuruları başladı.
Çocuk Kitapları ve Okuma Alışkanlığı Kursu
Millî Eğitim Bakanlığı Kurumsal Yönetişim Anketi
Emek Ve Alınterine Yapılan Ödemeler İsraf Değildir
20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı
Türk Eğitim-Sen Öğretmenlerin Taleplerini Karşılayan Bir Meslek Kanunu İçin 81 İlden Mektup Gönderdi
Bursluluk Sınavı Sonucu Açıklandı