Olgunlaşma Enstitülerinde Görev Yapan Öğretmenler Arasındaki Adaletsiz Uygulamalara Son Verilmelidir!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Olgunlaşma Enstitülerinde Görev Yapan Öğretmenler Arasındaki Adaletsiz Uygulamalara Son Verilmelidir!
Abone ol
Olgunlaşma Enstitülerinde Görev Yapan Öğretmenler Arasındaki Adaletsiz Uygulamalara Son Verilmelidir!

Ülkemizde 75 yıllık geçmişe sahip bir eğitim kurumu olan olgunlaşma enstitüleri, kültürel değerleri ve geleneksel sanatları araştıran, bunların özelliklerini bozmadan geliştiren, arşivleyen, gelecek kuşaklara aktaran, ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtımını sağlayan, bünyesinde araştırma, tasarım, tanıtım ve pazarlama birimleri bulunabilen, sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını birlikte sürdüren, kurs programları ve her türlü yatay ve dikey geçişlere elverişli denklik programları uygulayarak belge almayı sağlayan eğitim kurumlarıdır. Böylesine önemli işlevlere sahip olan olgunlaşma enstitülerinde görev yapan öğretmenlerin bir bölümü, yönetmelik değişiklikleriyle hem çalışma koşulları hem de ücret eşitsizlikleri üzerinden mağdur edilmiştir.

Bu kuruma yıllarca emek veren öğretmen arkadaşlarımız, ders saati kavramının iş saati kavramına dönüştürülmesi sonucunda hak kaybına uğramıştır. Bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerin ders saatleri, yüz yüze eğitim vermedikleri gerekçesiyle 40 dakika yerine 60 dakikaya çıkarılmıştır. Ancak bu mantıkla hareket edildiğinde aynı kurumda görev yapan okul idarecileri de yüz yüze eğitim vermemesine rağmen, saat ücretleri 40 dakika üzerinden yapılmaktadır. Yine aynı şekilde değerlendirme kriterlerini öğretmenin hazırladığı ve sınavını yaptığı usta öğreticiler kurumda çalışırken yüz yüze eğitim vermedikleri halde, yapılacak üretimi ve tasarımını öğretmenin organize ettiği sözleşmeli usta öğreticiler ile aynı ortamda çalışmalarına rağmen ücretlendirme kriterlerinin farklı olması son derece adaletsiz ve kabul edilemez bir durumdur.

Olgunlaşma enstitülerinde görev yapan öğretmenler ve usta öğreticilerin atamaya esas branşları aynı olmasına rağmen bir kısmı yüz yüze eğitim yapmakta, öğretmenler üretim atölyelerinde öğrenci ve usta öğreticiler ile fiilen üretime katkıda bulunmalarına rağmen usta öğreticilerin 40 dakikadan, öğretmenlerin 60 dakikadan ücretlendirilmesi adil bir uygulama değildir. Bu durum aynı zamanda giriş çıkış saatlerinde de karışıklığa neden olmaktadır.

Olgunlaşma enstitülerinde ek ders ücretlendirilmesinde usta öğreticilerin ve okul idarecilerinin 40 dakikada hak ettiklerini, öğretmen arkadaşlarımızın neden 60 dakikada hak etmek durumunda kaldıklarına anlam vermek mümkün değildir. Bu durum, yıllarca bu kurumlarda emek veren öğretmenlerin, yaşanan adaletsizlikler nedeniyle diğer eğitim kurumlarına (meslek liseleri, halk eğitim merkezleri) tayin istemesine neden olmakta, emeklilik hakkını kazananların ise daha fazla çalışma isteğini yok etmektedir. Bu durumun devam etmesi halinde olgunlaşma enstitülerinde tecrübeli öğretmen kayıplarının artarak devam etmesi ve kurumsal hafızanın bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Olgunlaşma enstitülerinin ticari işletme değil eğitim kurumu olduğu unutulmamalıdır. Bu kurumlar, 657’ye tabii her branştan öğretmenin görev yapması nedeniyle özlük haklarının da tüm eğitim kurumlarında olduğu gibi korunması gerekmektedir. Olgunlaşma enstitülerinde hak kayıplarına ve ayrımcılığa neden olan yönetmelik değişikliği ile öğretmenlerin çalışma verimi ve moral motivasyonu düşmüştür.

Eğitim Sen olarak, eğitimin bütün kademelerinde ve farklı alanlarında olduğu gibi, olgunlaşma enstitülerinde görev yapan eğitim emekçilerine yönelik her türlü haksız ve adaletsiz uygulamaya son verilmesini ve bu kurumlarda çalışan meslektaşlarımızın önerilerinin dikkate alınmasını talep ediyoruz.

Eğitim-Sen

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dijital Pazarlama Eğitimi- E-TicaretÖnceki Haber

Dijital Pazarlama Eğitimi- E-Ticaret

Okullarımızı Cıvıl Cıvıl Hale GetireceğizSonraki Haber

Okullarımızı Cıvıl Cıvıl Hale Getireceği...

Yorum Yazın

Okul Sporları Duyuruları
Türkiye-Arnavutluk Gençlik Değişimi Programı sonuçları
Türk üniversiteleri ve rektörlerden ABD’de Gazze’deki vahşeti protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik şiddete tepki​
24 konuyu YÖK Kurum İdari Kurulu gündemine taşıdık
TEKNOFEST Montu Kazanan 10 Şanslı Kişi Belli Oldu!
İstihdama Yönelik Yüksek Lisans Burs Programı
Milli Eğitim Bakanlığı, Müfredat Değişiklikleriyle Neyi Amaçlıyor?
Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!
Yeni Müfredatta "Türkçe" Derslerinde "Dört Dil Becerisi" Odaklı Köklü Değişiklik
"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Müfredatla "Beceri" Temelli Sadeleştirilmiş Ve Derinlemesine Öğrenme Yaklaşımı
Dersimiz Futbol Temalı Futbol Gelişim Projesi Tanıtıldı
Talip Geylan'dan Önemli Açıklamalar
Genç Öğretmenlerimizin Mücadelesini Hiç kimse İstismar Edemez!
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Yeni Müfredat Taslağı, Kamuoyunun Görüşüne Açıldı
Kadın Öğretmene Yumruk Atan Öğrenci Velisi Adalete Teslim Edildi
Bu ülkede hangi mesleğin ücretlisi var?
Eğitimin taşıyıcı kolonu öğretmendir!
Türk Eğitim Sen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına Koruma ve Güvenlik Görevlilerinin Ek Ödeme Oranı Alabilmesi İçin Talepte Bulundu
Türk Eğitim Sen Okul ve Kurumlarda Güvenlik Kameralarının Mevzuata Uygun Kullanımı İçin Talepte Bulundu
Bakan Tekin: ”Öğretmene şiddet hadiselerine yönelik idari ve adli süreçlerin takipçisi olacağız”