Seçmeli Ders Dayatmasına Son Verilsin!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Seçmeli Ders Dayatmasına Son Verilsin!
Abone ol
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan tüm açıklamalarda öğrencilerin seçmeli dersler konusunda zorlanmayacağı, ders seçimlerinin tamamen kendi iradelerine bırakılacağı ifade edilmesine karşın mevcut durum her yıl olduğu gibi bunun tam aksi olmuştur.

 

Bakanlıktan, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine kadar adeta silsile gibi, dini içerikli seçmeli derslerin seçimine ilişkin okul yöneticilerine ve öğretmenlere baskı yapıldığını, hazırlanan seçmeli ders afişlerinde sadece dini derslerin ön plana çıkarıldığını, birçok okulda pozitif bilimlerle ilgili derslerin "yetersiz katılım" bahane edilerek seçmeli dersler arasından kaldırıldığını bilmekteyiz. 

Konuya ilişkin olarak çok sayıda öğrenci velisi de sendikamıza bu konudaki şikayetlerini iletmekte, gerçekleştirilen bu baskıdan yakınmaktadırlar.

Oysaki mevzuatta seçmeli dersler, “öğrencilerin hedefledikleri ve yöneldikleri alanda gelişmelerine veya ilgi ve istekleri doğrultusunda çeşitli programlarda ilerlemelerine, kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan derslerdir.” şeklinde tanımlanmakta ve ders seçiminin, “okulun imkânlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeninin bilgisi dâhilinde öğrenci tarafından” yapılması hüküm altına alınmıştır.

Daha önceki yıllardan da bildiğimiz, kamuoyuna ifşa ederek ve yargıya taşıyarak mücadele ettiğimiz yönetmeliğe aykırı uygulama için bu yıl daha çok uğraşılmış, sürece dahil edilen Diyanet İşleri Başkanlığı, cuma hutbesinde veliler üzerinden öğrencilere seçmeli ders “yönlendirmesi” yapılmasını istemiştir. 

Bu uygulamalar, bizzat idareler eliyle “mahalle baskısına” dönüşmüş durumdadır. Bu şartlar altında öğrencilerin serbestçe istedikleri alanda ders seçimi yapamadığı ve mağdur oldukları tartışmasızdır.

Çocuklarımızı, gençlerimizi baskı ve dayatmayla şekillendirmeye kimsenin hakkı yoktur.

Türkiye Cumhuriyeti “Demokratik, laik ve sosyal hukuk devletidir.”

Ve yine anayasada eğitimin nasıl olacağı; “Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş, bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.” şeklinde hüküm altına alınmıştır. Burada devlet adına Milli Eğitim Bakanlığı yetkili kılınmıştır ve bu dayatmalara hukuka aykırı uygulamalara son vermesi gereken de Milli Eğitim Bakanlığı’dır.

Bu nedenle Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyor, mevzuat hükümlerine aykırı hareket ederek öğrenci ve velilerin tercihlerini dikkate almayan, kendi tercihleri doğrultusunda öğrencileri ders seçmeye zorlayan baskıcı okul yöneticileri ile onlara talimat veren İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri hakkında gereğinin yapılmasını istiyoruz.

Eğitim-İş olarak tüm dayatmalara karşı bütün okullarda müdahil olacağımızın altını çiziyoruz. Bu konudaki her hadsiz dayatmaya karşı gereken tüm hukuki mücadeleyi vereceğimizi ilan ediyoruz!

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Kaynak:ogretmenler.net

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmaniye'de Yangında mahsur kalan anne ve 2 çocuğunu itfaiye kurtardıÖnceki Haber

Osmaniye'de Yangında mahsur kalan anne v...

Su kesintisi vatandaşı çileden çıkardıSonraki Haber

Su kesintisi vatandaşı çileden çıkardı

Yorum Yazın

27 Nisan Cumartesi önemli gündem başlıkları
60 saniyede bugün (26 Nisan 2024) 60 saniyede Türkiye ve dünya gündemi
Okul Sporları Duyuruları
Türkiye-Arnavutluk Gençlik Değişimi Programı sonuçları
Türk üniversiteleri ve rektörlerden ABD’de Gazze’deki vahşeti protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik şiddete tepki​
24 konuyu YÖK Kurum İdari Kurulu gündemine taşıdık
TEKNOFEST Montu Kazanan 10 Şanslı Kişi Belli Oldu!
İstihdama Yönelik Yüksek Lisans Burs Programı
Milli Eğitim Bakanlığı, Müfredat Değişiklikleriyle Neyi Amaçlıyor?
Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!
Yeni Müfredatta "Türkçe" Derslerinde "Dört Dil Becerisi" Odaklı Köklü Değişiklik
"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Müfredatla "Beceri" Temelli Sadeleştirilmiş Ve Derinlemesine Öğrenme Yaklaşımı
Dersimiz Futbol Temalı Futbol Gelişim Projesi Tanıtıldı
Talip Geylan'dan Önemli Açıklamalar
Genç Öğretmenlerimizin Mücadelesini Hiç kimse İstismar Edemez!
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Yeni Müfredat Taslağı, Kamuoyunun Görüşüne Açıldı
Kadın Öğretmene Yumruk Atan Öğrenci Velisi Adalete Teslim Edildi
Bu ülkede hangi mesleğin ücretlisi var?
Eğitimin taşıyıcı kolonu öğretmendir!
Türk Eğitim Sen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına Koruma ve Güvenlik Görevlilerinin Ek Ödeme Oranı Alabilmesi İçin Talepte Bulundu